Je bent nu op de site van Bedrijfsopleidingen, onderdeel van VISTA college
Printen
Om-, op en bijscholen in een nieuw jasje

Om-, op en bijscholen in een nieuw jasje

Dat VISTA college sinds jaar en dag BBL-opleidingen aanbiedt waar werken en leren gecombineerd wordt, is niks nieuws. Maar wist je ook dat VISTA college sinds 1 maart 2021 is gestart met het aanbieden van mbo-certificaten? Een mbo-certificaat behaal je aan de hand van een keuzedeel, ook wel een specialisatie van een bestaande BBL-opleiding, die ook los te volgen is. Een mbo-certificaat heeft net als een mbo-diploma een landelijke erkende waarde. De eerste trajecten zijn inmiddels afgerond binnen de zorg en op dit moment draaien er nog een aantal pilots in de werelden van logistiek, zorg en techniek.

Van buiten naar binnen
“Als er iets is dat we de afgelopen jaren geleerd hebben binnen VISTA college, is het wel om steeds meer van ‘buiten naar binnen’ te kijken. Zuid-Limburg is demografisch gezien een vergrijzend gebied, daarom is het belangrijk om meer te denken vanuit onze regio; Wat heeft de regio nodig? Wat hebben de mensen die hier wonen nodig? Als we er samen voor zorgen dat de arbeidsmarkt in onze regio zich blijft ontwikkelen, dan blijven we interessant voor de huidige werkgevers en blijven we aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich hier in de regio te vestigen. Dat zorgt weer voor genoeg werkgelegenheid,” vertelt Bram Buttiens – projectleider bij VISTA college.


Modulair aanbod
Breder kijken dus. Met het aanbieden van onder andere ‘mbo-certificaten’ speelt VISTA college daar in ieder geval op in. Bij deze certificaten gaat het om kortstondige opleidingstrajecten die een erkende landelijke waarde hebben. De bestaande BBL-opleidingen van VISTA college worden als het ware modulair aangeboden, waarbij er verschillende keuzemodules los gevolgd kunnen worden. Na het behalen van zo’n keuzemodule krijgt de cursist een landelijk erkend mbo-certificaat. Besluiten deelnemers daarna alsnog een volledig BBL-opleiding te gaan volgen, dan krijgen ze vrijstelling voor de modules die ze al hebben gevolgd. Bram: “Werkenden, maar ook werkzoekenden, kunnen zichzelf hiermee binnen 2 tot 6 maanden gericht om-, op- of bijscholen. Om op de hoogte te blijven en zichzelf te specialiseren. Maar ook om een voorsprong te hebben op collega’s en daarmee ‘fit for the job’ te blijven en de eigen positie op de arbeidsmarkt verder te versterken”.

Om-, op- of bijscholing
Bram vervolgt: “Als jongeren van school komen, begint het “echte leren” voor iedereen eigenlijk pas. Terwijl je aan de baan begint, waar je voor hebt geleerd, vinden er ondertussen alweer allerlei nieuwe ontwikkelingen plaats. Denk bijvoorbeeld aan automatisering, digitalisering, robotisering etc. De wereld verandert in een hoog tempo. En dat gaat alleen maar sneller en sneller. Om-, op- of bijscholing is daardoor tegenwoordig niet meer weg te denken. Met deze mbo-certificaten, en dus de mogelijkheid om gerichte specialisaties te volgen, wordt dat nu een stuk aantrekkelijker en makkelijker.”

Zin in iets nieuws
Ook is zo’n mbo-certificaat interessant voor mensen die zich willen verdiepen of verbreden in iets nieuws, waarvan ze nog niet zeker weten of het wel bij hen past. Om zichzelf te ontplooien of om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Bram: “Een goed voorbeeld hiervan is dat door corona de vraag naar omscholing enorm is toegenomen. Denk aan mensen die werken in de horeca of retail. Met de komst van deze mbo-certificaten spelen we hier goed op in.”

Kijk voor meer informatie over de verschillende mbo-modules op https://vistacollege.nl/bedrijfsopleidingen/mbo-certificaten

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken