Valencia dag 2: IES Henri Matisse
Eva Wagemans op 20/04/2023
Dag 2:
Met het rijzen van de zon werden we een-voor-een wakker, de één al wat vroeger dan de ander maar allemaal met evenveel zin in wat de dag ging brengen ook al hadden sommigen hun nacht gespendeerd aan het omzagen van een half regenwoud. Na een stevig ontbijt vertrokken we richting IES (Instituto de Educación Secundaria) Henri Matisse, de Paterniaanse school waarvan enkele studenten vorig jaar te gast waren in ons VISTA College.
Na een korte rit werd heel snel duidelijk dat we in een warm bad waren terecht gekomen want net zoals eenieder van ons gingen de docenten hier voor het welzijn en leerproces van elke student, ongeacht het rugzakje dat ze meebrachten.
“Every student has a home here, regardless of their background or reality.” - David
Laat nu net het perspectief op die realiteit hetgeen zijn waarom we onszelf in een moderne school bevinden aan de rand van deze historische stad.
Na een korte introductie werden we begeleid doorheen de lokalen van het beroepsonderwijs (vocational education). Hiervan blijven ons vooral de stops aan de onlangs gerenoveerde audiovisuele ruimtes, de sporthal waar plaats is voor de authentieke Valenciaanse balsport (Pelota Valenciana), niet voetbal voor een keertje en de bibliotheek bij. Deze laatste was erg populair bij studenten die hun plaats niet vonden in een klaslokaal. Het is heerlijk om te zien dat de studenten die wij hebben, de uitgesproken karakters, ook terug te vinden zijn op deze school. We werden dus goed bekeken en het Engels van de, nog jonge, leerlingen werd ten tonele gebracht.
Bij Henri Matisse zitten leerlingen tussen de leeftijd van 12 en hoger. Hier volgen zij het verplichte onderwijs en kunnen ze daarna doorstromen naar het beroepsonderwijs of iets dat voor ons vergelijkbaar is met het hbo-onderwijs. Buiten het niveau van de studenten, was hier ook de leeftijd van belang. De 18+ studenten konden naar het bachelor onderwijs. Zij volgen daar een opleiding die bij ons vergelijkbaar is met de opleiding tot software developer. De studenten van het vocational onderwijs zijn minimaal 16 en volgen de opleiding die je mag vergelijken met onze It systems and devices. Deze niveaus en leeftijden zitten allemaal in andere “torens” die weer met elkaar verbonden zijn. Studenten kunnen hier niet zomaar van de ene naar de andere toren lopen, dit mogen ze alleen onder begeleiding van een docent doen. Iets dat meer structuur biedt om de studenten uit elkaar te houden.
Na de rondleiding kwam de presentatie waarin niet alleen aandacht geschonken werd aan het onderwijs, maar ons ook veel tips zijn gegeven om Valencia te leren kennen. Cultuur en eten werden afgewisseld en het belangrijkste drankje “Agua de Valencia” moest natuurlijk wel geproefd worden. In de middag zijn we dan ook richting het oude gedeelte van de stad getrokken om de sfeer te proeven van de locals. Niet alleen het drankje werd genuttigd, al smaakte deze heerlijk in de inmiddels felle zon, maar ook de kathedraal (Catedral de Santa María de Valencia), het station (Estació del Norte) en andere Valenciaanse trekpleisters zijn uitvoerig bekeken. Het was een flinke tocht, waarbij de 10.000 stappen makkelijk overschreden werden. Het was het zeker waard.
Tapas mag dan natuurlijk niet ontbreken aan het einde van de dag en we hebben ons laten verrassen in een plaatselijk restaurant met een heerlijke variatie aan eten (en wijn) om de dag mooi af te sluiten. VISTA zou VISTA niet zijn, als we in de late avond niet nog even werk gerelateerd in gesprek raakten op het terras van onze fantastische villa en samen onze bevindingen in deze blog zouden neerschrijven.
Voor de juiste vibe luister je het bijgevoegde liedje :)