Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Studiereis Slowakije - Oktober 2022

Studiereis Slowakije - Oktober 2022

Elise Habets op 04/11/2022

Vrijdag 7 oktober zijn we vertrokken vanuit Aken naar Slowakije. Het was een ontxettend lange treinreis maar na meer dan 24 uur gereisd te hebben waren we uiteindelijk aangekomen op de plaats van bestemming

Wij verbleven in een nieuwbouw deel van de organisatie “Barlicka”, Dit is een woonvorm voor ouderen. Ik vond het heel prettig dat we ons eigen stukje/plekje hadden in het gebouw zodat we niet direct naast een deel van de ouderen lagen. Verder was het vrij standaard maar niet slecht! We hadden zelfs een eigen woonkamer met aangelegen keuken die we mochten gebruiken.

De eerste week ben ik begonnen op de “elementary school” dit vond ik een enorm leuke stageplek! De werkzaamheden waren vooral: wie zijn wij, wat komen we doen, waar komen we vandaan en hoe is het daar etc. Etc. Verder hebben we vooral meegedraaid en mee gekeken, en dat was niet erg want alles was zo anders en daardoor intens dat je van alle nieuwe indrukken en nieuwe informatie al snel heel erg moe was.

De tweede week was het de bedoeling dat ik mee zo gaan met “Vita Vitalis” deze organisatie is er voor mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking (gehandicapte zorg dus) dit is normaal echt niet mijn doelgroep, maar goed.. hier hebben we maandag en dinsdag stage gelopen tot dat we woensdagochtend plots een covid test moesten laten afnemen omdat er iemand binnen Barlicka positief getest was. Vita Vitalis heeft toen gezegd dat ze het risico niet willen nemen en we niet meer hoeven te komen die week. We zijn de laatste 3 dagen bij “people in need” geweest. Wat een top organisatie, echt ontzettend indrukwekkend! We hebben daar een rondje gelopen in een ghetto wijk, zijn gaan uit helpen bij een “elderly centre” en hebben met vluchtelingen vanuit Oekraïne spelletjes gedaan. Ook kregen we spelletjes aangereikt die wij misschien mee konden nemen naar huis om te doen met cliënten.

De cultuur is daar wel heel anders, iedereen is optijd optijd. Niet stipt optijd, maar 10 minuutjes eerder optijd. Ook zijn ze heel erg traditioneel en zijn ze erg milieu bewust viel mij op. Daarin zijn ze in ieder geval al een stukje verder als dat we hier in Nederland zijn. Het was een erg goedkoop land. En wat me ook opviel was dat de stad zelf/het centrum enorm schoon was. Je kon amper een sigaretten peukje vinden! Ze eten in de middag warm en dit is ook heel belangrijk voor hen. Waar ik van schrok was van de ghetto buurt waar we doorheen liepen. Dit zijn allemaal Roma’s/kampers, zij worden echt door de overheid weggeduwd en aan hun lot overgelaten. Het is letterlijk de hele andere wereld als hoe ze hier leven.

Terug naar Nederland gingen we op 23 oktober. Na weer een lange terug reus met de trein was ik heel blij dat ik weer thuis was. Maar wat een leerzame ervaring heb ik eraan overgehouden zeg! Ik heb veel geleerd maar ben ook een stuk dankbaarder geworden voor alles wat ik heb.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken