Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage Vos- outdoor

Stage Vos- outdoor

Tijl Peeters op 22/09/2021

Stage Vos-outdoor

Afgelopen zomervakantie heb ik 4,5 week stage gelopen bij Vos-outdoor vanuit het CIOS in Sittard. Vos-outdoor is een bedrijf met buitensport activiteiten gevestigd op camping L’áventure in Presle, Frankrijk. De activiteiten die georganiseerd worden op de camping zijn van jong tot oud te beleven. Canyoning, klimmen, via feratta, mountainbiken, boogschieten en allerlei andere activiteiten worden allemaal georganiseerd vanuit Vos. Vanuit de camping kun je ook nog gaan raften, parapenten of hydrospeed, maar dat word, voor alsnog, uitbesteed en viel dus niet onder mijn taken tijdens mijn stage in Frankrijk.

Op 7 augustus 2021 start mijn stage periode. Na een lange reis met de Flixbus kom ik eindelijk aan op de camping. Eenmaal aangekomen stel ik mezelf kort voor aan het team dat op dat moment aanwezig is, hier en daar een aantal bekende gezichten door de trainingen die ik eerder volgde met Vos-outdoor maar voornamelijk nieuwe mensen die ik leer kennen. Vanwege het slechte weer op de dag van aankomst word mijn rondleiding over de camping nog even uitgesteld, wel krijg ik al een tent aangewezen waarin ik me mag vestigen voor de komende 4,5 week. De rest van de dag besteed ik aan het kennis maken met collega’s en een eerste indruk te krijgen van de gang van zaken binnen het team.

Mijn week begint makkelijk, een via feratta 8+ (leeftijd) begeleiden samen met een collega. Dit is voor mij een bekende activiteit binnen de buitensport, alleen de locatie is nieuw voor mij, maar dat is meestal niet zo spannend. De activiteit verloopt goed, iedereen komt er goed doorheen.

Eenmaal terug op de camping kunnen we direct verder werken, namelijk de dagelijks terugkomende corveetaken vervullen met het hele team dat aanwezig is. Denk hierbij aan de tafel dekken voor personeel en gasten, prullenbakken legen, maar ook de afwas moet gedaan worden na het eten. Gelukkig pakt het hele team goed aan, vele handen maken ligt werk.

’s Avonds word er geregeld even geevalueerd en gebriefd om de volgende dag goed te kunnen starten, daarna zit je dag er op qua verplichtingen. Vaak word er nog een drankje gedaan met het team, maar iedereen is vrij om eerder of later naar bed te gaan.

Gedurende de weken zagen alle dagen er in grote lijnen hetzelfde uit. Vandaar dat ik een aantal dagen beschrijf waarin noemenswaardige voorvallen voor kwamen. Zo is er een dag geweest waarin ik voor het eerst in de praktijk in een canyon stond. Qua trainingen en kennis had ik al het een en ander ervaren maar in de canyon had ik nog nooit gestaan. Mijn eerste dag in de canyon was een hele gave ervaring, direct 3 sessies op een dag. Met de eigen groep is alles goed verlopen, wel zijn we in de canyon een Franse groep tegen gekomen waarvan de enkel van een deelneemster gebroken was, dit was direct een voorbeeld van hoe het ook kan lopen. Geen mooi beeld voor de eerste keer maar wel realistisch.

Alle activiteiten zijn op meerdere niveaus, in de loop van de week krijg ik steeds meer taken tijdens de activiteiten en volgen er steeds meer locaties waar alles plaats vind. Na de eerste week ben ik al mee geweest met verschillende canyons en verschillende via routes. Alles is goed verlopen en er worden veel mooie ervaringen opgedaan door de gasten maar ook flink grenzen verlegd.

Het team van collega’s om me heen is super leuk en worden naarmate ik langer in het team werk ook alleen maar leuker door dat je elkaar steeds beter leert kennen. Al met al heb ik een hele gave tijd in Frankrijk met heel veel leermomenten. Daardoor vliegt de tijd dan ook voorbij. Hier en daar nog een leuke ervaring met een stukje redden door bijvoorbeeld een takel ter ondersteuning tijdens een via feratta ofwel snel bij iemand komen in een canyon omdat een abseil niet vlekkeloos verloopt. Allemaal kleine voorvalletjes die goed opgepakt konden worden waardoor er geen rare dingen gebeurt zijn.

Helaas door mijn rol als stagiaire heb ik niet alle activiteiten kunnen begeleiden, het mountainbiken bijvoorbeeld is maar een instructeur voor nodig en ik mag niet als hoofdinstructeur mee. Vervolgens zijn er niet genoeg medewerkers om 2 instructeurs in te delen op een activiteit die ook met 1 instructeur zou kunnen. Wel heb ik nog een aantal keer het boogschieten mogen begeleiden aangezien dat op het terrein van de camping gebeurt en er altijd iemand in de buurt is. Zo heb ik in de 4,5 week alles bij elkaar zeker 15 canyons gedaan, zo’n 10 keer mee geweest voor een via feratta, 2 keer boogschieten kunnen begeleiden en hier en daar nog een aantal keer aan de klimwand gestaan. Alles bij elkaar heb ik een super gave stage ervaring op kunnen doen bij Vos-Outdoor!

Maar aan alle leuke dingen komen een einde, op 8 augustus is mijn laatste dag op de camping. Gelukkig nog niet direct terug naar Nederland, ik word door een collega een aantal kilometer verderop in Frankrijk afgezet voor mijn schoolkamp, hier ga ik met mijn klas van het Cios nog 1,5 week de rivier op om te leren kajakken.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken