Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage Presov

Stage Presov

Lena Janssen op 16/12/2022

Stage Slowakije

Vertrek en aankomst.

We zijn vertrokken vanuit Aachen op 07/10/22. We hebben een super lange treinreis achter de rug gehad. Helaas hadden we ook nog veel vertragingen waardoor wij later aankwamen dan verwacht. Eindelijk kwamen we aan bij het station waar wij moesten zijn. Vanuit het treinstation liepen we allemaal met onze koffers en bagages richting de bushalte. Toen de bus kwam moesten we allemaal instappen en kwamen we eindelijk aan bij de bushalte waar we moesten zijn. We moesten nog een stukje lopen en eindelijk zijn we toen aangekomen bij ons verblijf.

Kennismaking met het bedrijf.

Toen we aankwamen hebben we kennis gemaakt met de directeur van het verblijf. Hij heeft ons informatie verteld over verschillende dingen. We hebben van hem ook een sleutel gekregen wat je moet gebruiken om binnen te komen en voor de liften en deur te gebruiken. Dit heeft hij ons uitgelegd

Verblijf

Ons verblijf zit in een zorginstelling en er was voor ons een verdieping waar wij konden slapen. We sliepen met drie studenten op een kamer. De kamer was heel fijn en ook met een eigen badkamer. We hadden voor alle studenten gezamenlijke ruimtes zoals een woonkamer, keuken en zitkamer. De directeur van het verblijft heeft ons ook informatie en regels gegeven waar wij ons aan moeten houden.

De werkzaamheden.

We hebben verschillende werkzaamheden uitgevoerd op onze stages. We hebben allemaal op twee stage plekken mogen meelopen. Bij elk stageplek kreeg je uitleg over de doelgroep, hoe het ten werkt gaat en wat de cliënten doen en andere belangrijke informatie. Je kreeg ook opdrachten op je stageplek zoals activiteiten organiseren. Dit heb ik op beide stageplekken veel uitgevoerd door leuke activiteiten te verzinnen en uit te voeren. Ook heb ik werkzaamheden gedaan om kinderen te helpen met hun Engels huiswerk.

Mijn ervaringen.

Ik heb tijdens deze buitenlandse stage veel ervaringen op gedaan. Onder andere het omgaan met mensen van een ander cultuur, het communiceren met handgebaren en/of door Engels te praten. Je leert je meer te ontwikkelen en te verdiepen in andere verschillen, normen en waarden van een ander land. Je krijgt ook veel dingen te zien en te horen waaronder je helaas ook slechtere dingen ziet of hoort over bijvoorbeeld hoe de mensen leven en hoe ze behandelt worden. Dit laat je ook zien dat je eigenlijk echt mag waarderen hoe wij leven, hoe wij het hebben etc.

De cultuur.

Het viel mij heel erg op dat alles veel goedkoper is in Slowakije dan bij ons. Ook is de omgeving op verschillende gebieden compleet anders dan in Nederland. Ze hebben in Slowakije super veel kerken die je kunt bezoeken, waaronder je ook kastelen kunt bezoeken die op hogere bergen zitten. En natuurlijk de taal is compleet anders.

Terug naar Nederland.

Daar gaan we dan! Eindelijk terug naar huis. We vertrokken 23/10/2022 terug naar Aachen. We hadden ’s morgens de bus naar het treinstation. We hadden super veel geluk dat de directeur van ons verblijf onze koffers wilde brengen naar Kysak. Toen we aankwamen in Kysak hebben we de koffers teruggekregen en hebben we afscheid genomen van de directeur Lukas. Na paar keer overstappen en schouwen met de koffers zijn we eindelijk aangekomen in Aachen. Helaas wel weer later dan verwacht door vertragingen. In Aachen werd ik opgehaald en ben ik thuis aangekomen. Ik heb er veel geleerd van deze buitenlandse stage en ben heel erg blij dat ik ben meegegaan! Het was leuk en leerzaam.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken