Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage Noorwegen 2024

Stage Noorwegen 2024

Michael de Dreu op 01/09/2024

Inleiding

Hallo, mijn naam is Michael en ik zit nu in het 2e leerjaar van het CIOS en doe het profiel buitensport. Met dit profiel heb ik de kans gekregen om stage te lopen in het buitenland. Deze kans wilde ik niet missen en uiteindelijk heb ik 8 weken stage gelopen in Noorwegen bij het bedrijf Troll Aktiv.


Vertrek en aankomst

Op 27 juni begon de reis vanuit Maastricht met de bus naar Schiphol, hier hebben we ons verzameld met de andere studenten van CIOS Sittard. Toen we eenmaal op Schiphol aankwamen zijn we snel door de douane heen gekomen en na een beetje vertraging begon de vlucht. Toen we eenmaal aangekomen waren in Kristiansand gingen we met de bus richting onze eindbestemming Evje. In Evje werden wij door Becki (een medewerkster van Troll Aktiv) opgehaald.


Kennismaking met het bedrijf

Nadat we door Becki zijn opgehaald reden we eerst langs Troll Aktiv, hier mochten wij een rondje over het terrein lopen om dit eerst zelf te verkennen. De dag daarna maakten wij kennis met onze stagebegeleider Zach. Hij vertelde ons hoe alles eraan toe ging en hoe ons rooster zou zijn. Deze ochtend kregen wij ook onze werkkleding.


De werkzaamheden

Wij zijn gestart met 4 CIOS studenten van CIOS Sittard, maar naar verloop van tijd kwamen er ook nog 3 stagiaires van andere scholen bij. Hierdoor waren wij met 7 stagiaires in totaal. Met deze stagiaires hadden wij een roulerend schema van 7 dagen. In deze 7 dagen hadden wij 1 dag waarin wij zelf 2 activiteiten mochten kiezen, 1 dag waar wij bij het klimpark stonden, 1 dag waar wij bij de adventure pass stonden (dit zijn 6 verschillende activiteiten die mensen kunnen kopen en dan kunnen ze zelf bepalen wanneer ze welke activiteit willen doen) en 1 dag waar wij 'runner' stonden. Als runner moesten wij de shiftleader vragen waarmee we hem/haar op die dag mee kunnen helpen. Dan hadden we ook nog evening de duty. Hierbij mag je in de ochtend/middag zelf een activiteit uitkiezen en in de avond help je bij de klusjes. Deze kunnen verschillen van de wc/ douches poetsen, maar ook bij de receptie uithelpen. De overige 2 dagen had je vrij. Op deze dagen mocht je zelf kiezen wat je wilde doen. Voor mij betekende dat meestal aan school werken of een dorp/ stad bezoeken.


Verblijf

Ons slaapverblijf lag 20 minuten fietsen van het bedrijf vandaan. Het verblijf bestond uit 2 grote huizen die onderverdeeld waren in 7 kleinere appartementen. Wij zaten uiteindelijk met 5 stagiaires in totaal in een huisje. Toen wij de eerste keer in ons appartement liepen, moesten wij eerst wel heel erg wennen, want je merkte dat er al een paar jaar niemand in dit huis had gewoond. Nadat wij een flinke schoonmaak hebben gedaan en het huisje ons eigen hadden gemaakt was het een heel gezellig huis!

Mijn ervaring

Ik vond het een geweldige ervaring! Ik heb heel veel geleerd, zowel over de buitensport activiteiten, maar ook over mezelf. Ook heb ik grenzen weten te verleggen en dingen gedaan die ik nooit had verwacht dat ik deze ooit zou doen. Ik ben heel blij met de mensen waarmee ik dit heb mogen doen en de mensen die ik heb leren kennen tijdens deze stage. Deze mensen hebben mij ook geholpen om mijn grenzen te verleggen. Ik merkte ook dat wij een hechte groep waren die goed op elkaar letten. Als ik de kans krijg om nog eens zo een soort stage te doen zal ik dat zeker weer doen!


De cultuur

Van de cultuur heb ik niet heel veel opgepakt, maar ik merkte wel het is een heel vriendelijke en gastvrije cultuur. Je mag bijvoorbeeld overal gewoon kamperen. Ook als wij naar de supermarkt gingen, konden we onze fietsen gewoon ergens neerzetten zonder dat de fiets gestolen werd. Dat zou je hier in Nederland niet kunnen doen. De natuur is in Noorwegen wel prachtig! Je merkt dat daar veel meer natuur qua bossen en bergen is. We hebben ook 1 keer het noorderlicht gezien. Wat de taal betreft heb ik een beetje standaard woorden opgepikt zoals dankjewel en hoe gaat, maar voor de rest niet heel veel Noorse woorden, want iedereen sprak daar gewoon Engels.


Terug naar Nederland

Op 18 augustus was het na 8 weken tijd om weer naar huis te gaan. Nadat we van iedereen afscheid hadden genomen, gingen wij voor de laatste keer op de fiets richting Troll Aktiv. Vanaf daar werden we daarna door Jill (werknemer Troll Aktiv) gebracht naar Evje. Vanaf hier gingen wij met de bus richting Kristiansand en vlogen wij weer terug naar Schiphol. Hier was het nog even wachten op de koffers, maar deze hadden wij al heel snel. Daarna werden wij opgewacht door onze familie.


Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken