Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage Marbella

Stage Marbella

Sienna Peters op 23/12/2023

Vertrek en aankomst

28 Augustus

Om haf 2 kwamen we aan op het vliegveld in Eindhoven. We waren allemaal erg gespannen, omdat je weet dat je afscheid moet gaan nemen voor een lange tijd. Een vriendin van mij is meegegaan want zei gaat ook in het buitenland stage lopen dus dan kunnen we samen vliegen. Het afscheid nemen was moeilijk voor mij, omdat ik nog nooit zo lang van thuis weg was geweest. Rond 18:45 kwamen we aan in malaga en daar nam ik ook afscheid van mijn vriendin, want we verblijven niet op dezelfde plek. Zei verblijft namelijk in Malaga en ik in Marbella. Dus vanaf dat moment vond ik het heel spannend, want je staat er nu echt alleen voor. Rond half 10 kwam ik aan in het appartement en werd ik vriendelijk ontvangen door de huisbaas. Heb toen ik in het appartement was aangekomen het thuisfront gebeld, want die hebben mij de heel tijd niet te pakken kunnen krijgen, omdat ik iets met het internet verkeerd had staan in mijn instellingen. Na hun gerust gesteld te hebben heb ik kennis gemaakt met mijn 2 huisgenootjes genaamd Scarlett van Engeland en Carlos van Spanje en ze waren beiden heel aardig en hebben mij bij verteld over de omgeving en waar alles ligt en zijn we nog naar de winkel geweest voor avondeten, want het was al laat en had vanaf 12 uur niks meer gegeten. Hierna ben ik ga slapen, maar het voelde heel gek en het was heel erg wennen allemaal.

Kennismaking met het bedrijf

Met het stagebedrijf had ik afgesproken om 1 September te beginnen. Ik had dus 4 dagen om even te wennen aan de omgeving en om te ontdekken waar alles ligt. Ik moest om 10:00 uur beginnen en ik zou met de bus gaan. Hier kwam ik erachter dat de bussen hier in Spanje heel anders zijn en nooit op de goede tijden komen. Het was de eerste dagen ook even uitvogelen welke bus het beste is. Ik kwam uiteindelijk iets over 10 aan, maar dat was geen probleem, want ze weten dat de bussen nooit op tijd komen en dat het even uitvogelen is. Toen ik aankwam waren ze allemaal erg vriendelijk en werd mij uitgelegd wat mijn taken zouden zijn. Er zouden in totaal 6 interns komen en 5 daarvan zouden allemaal het zelfde gaan doen. Tijdens de kennismaking werd verteld wat mijn taken ongeveer zouden zijn. Het was een prettige kennismaking en ik ging met een goed gevoel weg.

De werkzaamheden

Ik liep stage bij een makelaarsbedrijf genaamd Marbella Dream Living. Wij als interns zouden vooral aan de marketing werken. Wij kregen een takenlijst waarbij we de taken deden verdelen. In het begin was het erg wennen voor mij, omdat er niet echt veel werd uitgelegd en je eigenlijk zelf een beetje moest uitvogelen hoe je je taken ging doen. De taken waren vooral de sociale media bijhouden zoals content maken voor de sociale media platformen of bedenken hoe we meer volgers, likes en views krijgen. Bij dit bedrijf krijg je de mogelijkheid om veel zelf mee te denken en met ideeën te komen voor verbeteringen. Ook heb ik in het begin de bestanden georganiseerd, een Dropbox aangemaakt en alle windowcards gecontroleerd en vervangen. In het begin waren het dus wat minder leuke taakjes voor mij. We gingen ook mee naar open huizen en daar deed ik foto’s, filmpjes en walk-throug video’s maken. Als ik weer op kantoor aankwam ging ik deze bewerken en dat kon dan op tiktok of Instagram. In het begin wist ik niet zo goed wat ik precies moest filmen, maar werd ik er uiteindelijk een stuk beter in. Als ik niet naar een openhuis ging was ik vooral foto’s en filmpjes aan het bewerken of dingen aan het controleren zoals de window cards. Ik ben ook mee geweest naar rentals en daar heb ik ook foto’s en filmpjes gemaakt. De mensen die hier werken hebben ook vaak client viewings en ik mocht soms mee. Dit vond ik altijd wel leuk, omdat je kan zien waar een klant echt op let als hij of zij een huis wilt kopen of huren. Vrijdagen kregen wij de mogelijkheid om aan school te werken en dat vond ik heel erg prettig. Zelf kwam ik vaak met nieuwe content ideeën zoals naar plekken gaan om foto’s en video’s te maken. We zijn naar dorpjes en steden geweest zoals, Malaga, Ojen, Ronda en noem maar op. We hadden dus veel vrijheid en konden onze creativiteit kwijt. Verder waren er ook vaak presentaties waarbij het bedrijf aan het kijken was voor partners om mee samen te werken. Tijdens de presentaties vertelde ze dan wat ze te bieden hadden. Dit was altijd heel interessant. In het bedrijf was de hoofdtaal Engels en merk ik echt dat mijn taalvaardigheden een stuk beter zijn geworden. Het communiceren in een andere taal was in het begin heel erg wennen, maar je went er na een tijdje aan. Alle interns waren Nederlands dus daar praatte ik vooral Nederlands mee.

Verblijf

Mijn verblijf lag in Old Town of Marbella en het was een leuk knus appartementje. Ik had een woonkamer met een keuken en wasmachine. Het appartement heeft 3 slaapkamers 1 badkamer met een wc en nog een aparte wc. Ik had een balkon met prachtig uitzicht op de bergen. Over het appartement heb ik niks te klagen behalve dat het heel gehorig was. De eerste week had ik een Engels en een Spaans huisgenootje. Ik heb met beide een leuke week gehad en vond het jammer dat ik ze maar een week kende. Hierna kwamen 2 studenten intrekken die ook Nederlands zijn. Dit was fijn, omdat het communiceren veel makkelijk gaat. In het begin zijn we veel gaan uiteten en zijn we veel leuke dingen gaan doen, zoals shoppen, naar het strand gaan en uitgaan. Ook deden we veel voor elkaar koken en samen eten. Na een tijdje is iedereen een beetje meer op zijn eigen gaan leven, omdat iedereen een beetje andere vrienden kreeg en andere eettijden had in verband met stage of werk. Dit vond ik niet erg, want ik had ook eigen vrienden gemaakt en als ik thuis was praatte ik wel altijd nog gezellig met ze. Wat ik naar vond aan het verblijf was dat mijn huisbaas heel controlerend was en vaak zomaar binnenkwam zonder te kloppen of iets. Soms kwam ze ook gewoon met mensen binnen die wij niet kende en als we aangaven dat we het niet fijn vonden zei ze: (Ja maar jullie betalen alleen voor de kamer en niet de woonkamer). Ook mochten we alleen zaterdag wassen dus waren we vaak de hele dag kwijt aan wassen. Mijn huisbaas is aardig tot dat je haar tegenspreekt en dan kon ze ook echt schreeuwen en slecht over je praten tegen andere kamer genoten. Ze verhuurt 2 appartementen. 1 appartement waar ik en mijn 2 huisgenootjes verbleven en nog 1 ander appartement. Toen ik aankwam ging ze al meteen heel slecht praten over een frans meisje en had ik een slechte indruk over haar. Uiteindelijk bleek dat ze de helft verzonnen had, omdat dat Franse meisje gewoon iets zei wat haar niet beviel. Dit is uiteindelijk ook voorgekomen met mijn huisgenootje en daar was ik zelf ook bij. Ze begon helemaal te schreeuwen en mijn huisgenootje te interpreteren maar mijn huisgenoot zei het niet eens op die manier. De huisbaas is heel nep, want ze doet heel lief totdat er iets is wat haar niet bevalt en dan slaat ze helemaal om en gaat ze dingen over je zeggen die niet kloppen. Naar mij is ze opzicht wel aardig gebleven gelukkig. Voor de rest is het verblijf qua huis zelf wel top alleen jammer van de huisbaas. Er is 2 keer geld van mij gestolen en in totaal is het 250 euro. De eerste keer dacht ik dat het in de bus was gebeurd, want kon me niet voorstellen dat het 1 van mijn huisgenootjes waren. Toen ik de andere keer betaald kreeg van stage had ik het geld geteld en meteen in mijn portemonnee gedaan. Toen ik 4 dagen later erin keek miste er 100 euro. Het is of mijn huisbaas of 1 van mijn 2 huisgenootjes. Helaas kom ik hier niet achter en kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat iemand het zou stelen.


Mijn ervaring

Om eerlijk te zijn vond ik het de eerste weken erg zwaar. Vanaf dat ik aankwam liep ik met een heel naar gevoel in mijn buik dat maar niet weg ging. Ik ben een persoon die altijd heel erg moet wennen aan veranderingen alleen wist ik van te voren niet dat het zo zwaar ging vallen. Ook al scheen de zon, ik wilde hier niet zijn en wilde echt naar huis. Alles was voor mijn gevoel anders. De mensen, de cultuur en je moest alles alleen doen en dat vond ik heel spannend. Het alleen reizen en koken, eigenlijk gewoon alles wat je in het begin alleen moet ontdekken was moeilijk voor me. Thuis werd veel voor je gedaan en neem je het te veel voor lief. Hier kom je erachter hoe veel je ouders eigenlijk voor je doen. Ook vond ik het idee lastig van: ik voel me niet goed in mijn vel en moet hier echt 4 maanden wonen. Uiteindelijk is het allemaal gezakt en ga je aan alles wennen. Als je eenmaal je routine hebt dan gaat het heel goed. Je vind uiteindelijk wel je weg en voor mij was het gewoon de eerste weken doorbijten. Uiteindelijk leer je ook veel studenten kennen en ga je veel leuke dingen doen. Ik ben veel op stap geweest, maar heb ook veel tripjes gedaan, zoals Lissabon, Madrid en Sevilla. Je blijft er dan een weekend en ga je met een bus vol met andere Nederlandse, maar ook buitenlandse studenten de steden bekennen en natuurlijk op stap. Ook heb ik activiteiten gedaan zoals de Caminito Del rey beklimmen en paardrijden. Ik heb hier heel veel nieuwe vriendschappen gemaakt en je bent altijd wel wat aan het doen hier. Wat ik fijn vind is dat de meeste studenten heel sociaal zijn, omdat hun natuurlijk ook mensen willen leren kennen. De openheid van veel mensen is iets wat ik in Nederland wel mis. De eerste 2 maanden leefde ik echt alsof ik op vakantie was. Het weer was heel goed dus in de weekenden lig je op het strand en ga je veel uiteten en stappen. Ook zijn we veel naar Beach clubs geweest. Ik had het dus heel goed, want normaal in Nederland zou je dit niet kunnen doen. Ik ben trots dat ik de keuze heb gemaakt om te gaan want ik heb heel veel geleerd en ben voor mijn gevoel echt een stuk volwassener geworden. Mijn ouders dachten in het begin dat het niet verstandig was, omdat ik heel erg van vastigheid hou en niet echt hou van veranderingen. Om toch te gaan heeft me laten inzien dat je veel kan als je je mind er maar toe zet ook al is het soms zwaar. Ik heb hier een hele leuke tijd gehad en ga de levensstijl en de nieuwe
mensen die ik heb leren kennen heel erg missen.

Cultuur

De Spaanse cultuur is heel anders dan de Nederlandse cultuur. In het algeheel is alles wat later, maar blijft het ook later open. Denkt aan werk en winkels. Wat ik leuk vind is dat de Spaanse mensen veel vrolijkheid uitstralen en veel buiten zijn. Dat zie je in Nederland minder terug. In Spanje zijn de mensen ook wat minder gestrest en doen ze alles tranquilo. (te laat komen hoort er ook bij helaas). In Spanje staat familie heel erg centraal en zie je ook veel meer mensen die voor hun ouderen zorgen. Zondag is bijvoorbeeld familie dag en zie je op straat dus veel gezinnen die op pad gaan met hun opa’s en oma’s. In Spanje heb je veel meer feestdagen dan in Nederland en heb je dus meer vrije dagen op werk. Je merkt wel en zeker in de meer lokale gebieden dat veel Spanjaarden alleen Spaans kunnen praten en geen Engels of echt gebrekkig Engels. Communiceren was soms moeilijk voor mij meer je gaat al gauw standaard woorden onthouden. In Spanje eten de mensen veel later. In Nederland eten de meeste rond 6 en in Spanje rond 9.

Terug naar Nederland

vrijdag 22 December was het dan zo ver. Ik zou weer terug naar Nederland gaan. Ik had heel veel zin iedereen weer te zien, maar ga het hier wel missen. Mijn vlucht zou om half 8 in de avond gaan alleen was hij vertraagd met 20 minuten. Dat is natuurlijk niet echt een probleem. Toen ik mijn koffers wilde inleveren waren ze zwaarder dan 40 kilo en moest ik eigenlijk 95 euro bij betalen. De vrouw aan de balie wilde er al wat geld vanaf halen alleen kon je niet met maestro betalen. Ik heb geen creditcard en raakte in paniek. De vrouw heeft het gelukkig door de vingers gezien en ze zei ach het is bijna kerstmis. Ik had echt geluk en het was heel vriendelijk van haar. De vlucht zelf verliep prima.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken