Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage luchtvaarttechniek op malta

Stage luchtvaarttechniek op malta

Tijn Ruber op 25/01/2024

Vertrek en aankomst

Op de ochtend van 21 augustus 2023 ben ik met mijn ouders vertrokken naar het vliegveld in Brussel, om de grote reis naar malta te beginnen. Op het vliegveld ontmoette ik mijn klas en kamergenoot Tom, wij hebben samen de plannen gemaakt en alles geregeld om op stage te kunnen in het buitenland. We liepen ook stage bij hetzelfde bedrijf. Om 10:50 gingen we eindelijk de lucht in. Tijdens de vlucht raakte echter de realisatie dat ik een half jaar van thuis weg zou zijn, and dat ik zou gaan wonen in een ander land. Met gezonde zenuwen keek ik uit naar het grote avontuur dat mij te wachten stond. We landde rond 13:40 op Malta International Airport. Voor mij was het de eerste keer dat ik in malta was, en dan moest ik er ook nog eens een half jaar gaan wonen. Toen we het vliegtuig uitstapte voelde je gelijk de Maltese hitte. We zijn van het vliegveld vertrokken en zijn naar ons appartement in Safi gegaan. Kort nadat we bij het appartement aankwamen begon het te regenen, volgens onze huisbazen was het de eerste keer dat het geregend had sinds april. Onze stage startte pas 28 augustus dus we hadden eerst nog een week tijd om het eiland te ontdekken, en rustig te wennen.

Kennismaking met het bedrijf

Maandag 28 augustus was onze eerste dag stage, we werden om 9 uur ontmoet bij de security gate waar we elke dag binnen moesten komen. We ontmoette onze hangaar manager en de operations manager, en werden voorgesteld aan een klein team van collega’s. we kregen een rondleiding in de hangaar, en mochten ook in de vliegschool rondkijken. Het is een relatief klein bedrijf dus we hebben in de hangaar maar 4 andere collega’s. we kregen te zien waar alle gereedschappen lagen, waar we moesten zijn voor onderdelen, en hoe we te werk zouden gaan voor de komende 5 maanden.

De werkzaamheden

De eerste paar dagen was het rustig meekijken met de andere technici, en kregen we hier en daar een opdracht om uit te voeren. Na 3 dagen kwam de hangaar manager ons vertellen dat het team vond dat we goed konden sleutelen en mochten we volledig met het team meedraaien in de werkzaamheden. Onze eerste werk was een 100 uurs inspectie op een tecnam p-92JS, waarbij ons een opdracht werd gegeven die we moesten uitvoeren. Zo zou elke inspectie gaan. We hebben veel 100, 200, en een paar 500 uurs inspecties mogen doen, en in samenwerking met het team heb ik veel geleerd over hoe de inspecties en vliegtuigen werken.

Verblijf

We verbleven in een appartement in het dorpje Safi, ongeveer 15 minuten van onze stageplek af. Ons appartement bestond uit 2 slaapkamers, 2 badkamers, een keuken en een woonkamer. We hadden een supermarkt in de buurt waar we altijd onze boodschappen gingen doen. We lagen verder weg van de steden, maar omdat malta een klein eiland is duurde het maar een half uur voordat je er met de bus was.

Mijn ervaringen

Voor mij was het de eerste keer dat ik op mijn eigen ging wonen, dan ook nog eens in het buitenland. Dus het was wel even wennen. Maar ik heb er wel heel erg van genoten, beide stage en uitgaan op het weekend. Op stage kon ik altijd wel goed overweg met mijn collega’s en was het altijd wel gezellig. Ik ben zelf ook flink gegroeid als technicus en als persoon.

De cultuur

de cultuur op malta is veel gebaseerd op geloof. 80% van Maltese mensen zijn katholiek en dat zie je terug in de oudste kathedraal van Europa en de vele kerken die op het eiland liggen. Verder kennen ze niet veel van punctualiteit, een van de eerste dingen die we hoorden was dat de bussen vaak niet op tijd waren. Dit komt mede door de slecht onderhouden bussen en vele files tijdens een werkweek. Maar naast die punctualiteit is het een hele mooie cultuur, en Maltese mensen zijn heel erg aardige mensen.

Terug naar Nederland

op 23 december vloog ik terug naar Nederland. In malta waren de temperaturen in december nog relatief warm, met 15-20 graden en zon. Terwijl in Nederland het 6 graden en bewolkt was. Ik vloog van Malta International airport weer terug naar Brussel, een reis van een kleine 3 uur. Op het vliegveld werd ik weer opgehaald door mijn ouders, en kon ik thuis weer kerst gaan vieren met mijn familie.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken