Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage Hangar 901 Bas Dirix

Stage Hangar 901 Bas Dirix

Bas Dirix op 22/06/2023

Hallo allemaal, mijn naam is Bas Dirix en ik doe de opleiding eerste monteur vliegtuigonderhoud. Voor mijn stageperiode ben ik stage gaan lopen bij Hangar 901.

Vertrek en aankomst.

Op Zondag 28 Augustus was het zover, ik een een klasgenoot vertrokken naar Duitsland om te starten met onze stage. Nadat de auto volgeduwd was met al onze spullen konden we vertrekken richting Altlay. Na ongeveer 2,5 uur rijden waren we aangekomen bij het huis waar we de komende 10 maanden zouden verblijven. Bij aankomst hadden we al onze spullen uitgepakt en konden we ons klaarmaken voor de eerste stagedag op Maandag 29 Augustus.

Kennismaking met het bedrijf.

Op maandag was het zover, de eerste werkdag. Voordat we konden starten moesten er nog wat dingen geregeld worden zoals kleding en gereedschap. Nadat dit geregeld was konden we meteen de hangaar in. Op het begin was het erg indrukwekkend om in een grote hangaar te staan met operationele vliegtuigen maar het wende al snel. Na een kleine kennismakingsronde werd ik voor de eerste week gekoppeld aan een ervaren monteur om zo te starten aan de stage.

De werkzaamheden.

Binnen de 10 maanden stage heb ik aan heel veel onderdelen van verschillende vliegtuigtypes mogen werken zoals meerdere Boeing 777's 767's 757's en 747's. Tijdens de stage hadden we ook een aantal vliegtuigen van de fabrikant Airbus zoals A330's en A340's. Persoonlijk vond ik de Airbus vliegtuigen fijner om aan te werken maar het was zeker fijn om veel diversiteit te hebben qua vliegtuigen maar ook qua onderhoud. Mijn onderhoud varieerde van onderdelen vervangen aan het landingsgestel tot aan het slot van de cockpitdeur. Op het begin werkte ik altijd samen met verschillende monteurs en na ongeveer 3 maanden mocht ik ook alleen werken.

Mijn verblijf.

Gedurende de 10 maanden verbleef ik met mijn klasgenoot in een huis in het nabijgelegen dorpje Altlay. We hadden best een groot huis met 2 badkamers en 4 slaapkamers terwijl we maar met 2 personen waren, dit was best wel gaaf.

Mijn ervaring.

Ik heb enorm veel dingen geleerd tijdens mijn stage. Zowel technisch als op persoonlijk gebied. Je leert er natuurlijk technische skills maar ook skills zoals samenwerken en toelichting geven aan bijvoorbeeld de klant over reparaties. Al deze skills kan ik later toepassen op mijn volgende stage en baan.

De cultuur.

Ik vind dat Duitsland heel erg ouderwets is. Op veel plekken kun je niet pinnen en Engels spreken de meeste ook niet. Desondanks waren het wel vriendelijke mensen zowel in ons dorpje al in de dorpen ernaast. Op het begin moest ik wel wennen dat we in een zowat "uitgestorven" omgeving zaten. De dichtstbijzijnde stad was bijna een uur rijden. Ik kom zelf uit Maastricht wat best een grote stad is, en om dan in een keer in een hele rustige omgeving te zitten was wel een hele leuke ervaring. Mijn Duits heb ik ook kunnen verbeteren tijdens mijn stage.

Terug naar Nederland.

Op Vrijdag 16 Juni was het dan helaas zover, onze laatste stagedag. Ik keek er wel tegenop om voor de laatste keer te gaan omdat ik het er zo naar mijn zin had. Op de laatste dag hadden we vlaai meegenomen voor de in de pauze een bier voor na het werk aangezien we late dienst hadden die tot 23:00 duurde. Nadat we iedereen een hand hadden gegeven en afscheid genomen hadden gingen we terug naar Altlay om Zaterdagmorgen te vertrekken.

Op Zaterdag ging de wekker om 09:00, het was tijd om onze spullen te gaan pakken. Nadat alles ingepakt was ben ik vertrokken Richting Nederland om terug te kunnen kijken op een leuke en leervolle stage.Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken