Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage Cargolux, Luxemburg

Stage Cargolux, Luxemburg

Jacco van der Loo op 23/12/2022

Voor mijn studie Technicus Mechanica, B1 aan het Aviation Competence Center, heb ik mijn eerste stageperiode bij Cargolux Airlines International S.A. in Luxemburg doorgebracht.

Cargolux is een bedrijf gevestigd in Luxemburg, direct grenzend aan de taxibaan van Luxembourg-Findel Airport. Hier heft Cargolux een eigen onderhoudsloods om de nodige A-checks en C-checks uit te voeren. Cargolux is een van 's werelds grootste vrachtvliegtuigmaatschappijen en bezit momenteel dertig Boeing 747's, waarvan zestien Boeing 747-400F's en veertien Boeing 747-8F's.

Sinds ik aan mijn studie begon, hoopte ik ooit bij Cargolux te werken. Door mijn ervaringen op mijn huidige werk op onze lokale luchthaven, Maastricht Aachen Airport, heb ik veel geleerd over veel verschillende luchtvaartmaatschappijen. Slechts een paar van die bedrijven maakten een goede en professionele indruk op mij. Een van die bedrijven was Cargolux. Ik werk nu zo'n vier jaar op Maastricht Aachen Airport, al twee jaar voordat ik aan mijn studie begon. Op een dag in 2019 had ik een gesprek met een technicus van KLM, waarin hij me vroeg of ik geïnteresseerd zou zijn om terug naar school te gaan om vliegtuigonderhoudstechnicus te worden.

Ik zag dit als een kans die ik niet moest weigeren, omdat ik al vastbesloten was om terug naar school te gaan als ik iets zou vinden dat ik echt leuk vind. Ik ben meteen aan de slag gegaan met onderzoek en een paar dagen later heb ik me aangemeld voor de studie, waar ik tot de dag van vandaag geen moment spijt van heb gehad.

Voor mijn studie moet ik twee stages lopen om mijn kennis van het werken aan en rondom vliegtuigen uit te breiden en de benodigde praktijkervaring op te doen om na mijn studie een goede start te kunnen maken. Ik had de keuze om voor mijn eerste stage bij een aantal verschillende bedrijven te gaan. In Nederland bestaan er meerdere luchtvaartgerelateerde bedrijven waar ik de mogelijkheid had om stage te lopen. Echter ging ik liever naar een bedrijf in het buitenland dat mij echt interesseert en waar ik na mijn studie graag zou willen blijven werken.

Cargolux had mijn interesse al voordat ik wist dat ik in de luchtvaart wilde blijven werken. Vanaf het moment dat ik de goedkeuring kreeg om mijn eerste stage bij Cargolux te vervullen, heb ik geen moment meer getwijfeld waar ik heen wilde.

Nadat we alles van beide kanten hadden geregeld, tekenden het recruitment team van het bedrijf en ik een overeenkomst om mijn eerste stage in het onderhoudsteam van Cargolux te vervullen, wat in de eerste plaats mijn doel was.

Op 26 augustus vertrok ik richting Luxemburg. De reis duurde gelukkig maar twee en een half uur en ging door een mooi gedeelte van de Belgische Ardennen. Eenmaal aangekomen bij het appartement dat ik gehuurd heb, ben ik de buurt gaan verkennen. Mijn appartement is gelegen in het zuiden van de stad Luxembourg, op loopafstand van het stadscentrum. Ik was erg onder de indruk van de stad en alle mooie gebouwen en andere bouwwerken. Mijn appartement was ook niet verkeerd, enkel de gedeelde badkamer en keuken vielen wat tegen voor de prijs die we ervoor betaald hebben.

Mijn eerste dagen bij Cargolux zijn erg goed bevallen. Op mijn eerste dag had ik een gesprek met de managers van de afdeling Maintenance & Engineering, met betrekking tot mijn huidige ervaring, mijn vorige opleidingen en werkervaring, mijn plannen voor de toekomst en wat mij ertoe heeft gebracht om mijn stageperiode door te willen brengen bij dit specifieke bedrijf.

Tijdens mijn eerste week bij Cargolux, kreeg ik een begeleider toegewezen die me kennis liet maken met het Maintenance Center, alle afdelingen en welke taken deze uitvoeren. Hij heeft me ook van alles uitgelegd over de vliegtuigen en de onderdelen waar ze het meest aan werken. Door mijn ervaringen op de luchthaven wist ik al veel over de vliegtuigen waarmee ze werken. Toch heb ik deze week veel nieuwe dingen geleerd.

Tijdens de rest van mijn stage in het Cargolux Maintenance team heb ik veel geleerd over de vliegtuigen waarmee ze vliegen en het onderhoud dat nodig is om ze in goede staat te houden. Ook kreeg ik een beter inzicht in alle componenten en systemen van de vliegtuigen, en waarvoor ze dienen.

Een deel van de vliegtuigen van Cargolux, hun 747-400's, zijn een stuk ouder dan de nieuwste generatie 747-8's. Dit geeft een goed beeld van de verschillen tussen de oudere en de nieuwste generatie Boeing 747's. De meeste taken die ik heb uitgevoerd, waren aan de oudere generatie, omdat ze vaker onderhoud nodig hebben dan de 747-8's. Toch heb ik van beide versies erg veel geleerd.

Ik heb vanaf het begin van mijn stage erg genoten van mijn tijd bij Cargolux. Ik voelde me vanaf het begin erg welkom en behulpzaam voor anderen. De collega's lieten me veel dingen ontdekken door zelf dingen uit te proberen en ze begeleidden en hielpen me wanneer dat nodig was. Iedereen met wie ik gewerkt heb, wist veel over de vliegtuigen en de verschillende onderhoudspraktijken die daarop van toepassing waren. Ze deelden graag hun kennis met mij, waardoor ik moeilijke taken en informatie beter begreep.

Ik heb door deze stage een goed beeld gekregen van hoe de theorie die ik in de klas heb geleerd, in de praktijk wordt uitgevoerd. Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van het bedrijf en hoe goed ze hun werknemers behandelen. Mede daarom hoop ik in de toekomst terug te mogen keren naar Cargolux om daar mijn carrière voort te zetten in het Maintenace team.

Deze vier maanden hebben me een beter beeld gegeven van de Luxemburgse cultuur. Deze verschilt niet erg veel van die in Nederland. wel valt mij op dat de mensen hier wat vriendelijker zijn dan de gemiddelde nederlander en heb ik het gevoel dat je je als buitenlander wat beter verwelkomd wordt dan in nederland.

Eenmaal thuisgekomen na een rit van twee uur en drie kwartier werd ik weer blij verwelkomd door mijn vriendin en familie.

Deze stageperiode heft me een beter beeld gegeven over Luxemburg en hoe het is om alleen te wonen in een vreemd land. Ik heb mezelf goed leren kennen en weet nu wat mijn toekomstplannen zijn. Ik ben bovenal erg dankbaar voor deze mooie ervaring!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken