Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Stage bij Hendriks in Brussel-Luchthaven

Stage bij Hendriks in Brussel-Luchthaven

Maryam Karimi op 30/01/2024

Mijn stage bij Hendriks in Brussel-Luchthaven.

Maryam Karimi op 26/01/2024

Mijn naam is Maryam en ik ben naar Brussel in Belgie geweest voor mijn buitenlandse stage. Mijn stageperiode duurde 8 maanden van 29 mei 2023 tot 28 januari 2024.

Aankomst in Brussel

Om kennis te kunnen maken met mijn nieuwe woonplats en situatie, ben ik ongeveer vier dagen voordat mijn stage begon naar Ternat in Brussel verhuizd met mijn auto. Dit was niet moeilijk of lang voor mij en ik was ongeveer anderehalf uur onderweg naar mijn nieuwe kamer. De landheer was daar en ik heb mijn kamersleutel van hem gekregen. Daar was een groot huis en een grote tuin om mijn auto kon parkeren. Eerste dagen heb ik me bezig gehouden met het voorbereiden van mijn stage.

Kennismaking met Hendriks

Voor mijn twee eerste dagen, moest ik om 8 uur ‘s ochtends bij het theorieles aanwezig zijn en van derde dag begon ik in het luchthaven bij Hendriks, hier werd ik vervolgens opgevangen om samen met een andere stagiair en medewerkers een rondleiding en introductie te krijgen. De eerste indruk was meteen goed. Iedereen was erg vriendelijk en ik had erg veel zin om mijn

stage te gaan. beginnen. Taxi Hendriks is vervoer van crew en de PRM diensten (Passengers with Reduced Mobility). Dit bedrijf doet ook buiten de luchthaven rolstoeltoegankelijk vervoer, openbaar vervoer, busen, kleine camionettes, autobusjes en ambulances om medische transporten zoals bloed of organen.

Hendriks is ingehuurd door de Brussels Luchthaven en doet de assistentie dienst voor alle passagiars die kunnen niet zelfstandig en zonder hulp reizen. Taxi hendriks heeft twee verschillende teams: balieteam en dispatch team.

  • Via PDA (een soort mobiel met simkaart) krijgen de collegas opdrachten met alle passagiers en vlucht-informatie.

We helpen de passagiers met de kleine autotjes, elektronische rolstoelen, normale rolstoelen en met tilstoel, we gebruiken tielstoel voor passagiers die kunnen helemaal niet staan of lopen.

Mijn werkzaamheden

Als een passagiers assistantie zou aan het werk gaan en eindelijk zorg dragen voor de passagiers die mindervalide zijn dus u gaat omleren hoe met de beperking passagier omgaan waar moet u rekening meehouden. Iemand die blind is hoe ga je die begeleiden of iemand die mentale beperking heeft omdat die alzheimer heeft bijvoorbeeld hoe gaat u daar mee om. Pasaagiers vragen assistantie (hoe) kunnen niet zelfstandig reizen door een beperking metale of fysieke problemen hebben en door assistantiedienst kunnen deze passagiers ook zelfstandig reizen op vakantie of naar een familie naar buitenland.

U gaat samen met de passagier van de balie door de screening heen omdat het vaak voor de passagiers moeilijk is daarom helpen de assistantie bij de screening met de baggages in de bakjes tillen, als de passagier kan helemaal niet stappen de brengen we de passagier door de screening en gaan we samen met electrische rolstoel of met de autotje naar de juiste gate.

Sommige passagiers hebben hulp nodig om van de gate naar de vliegtuig te stappen daarom vragen wij aan de passagier als die hulp nodig heeft dan noteren we de opdracht op de PDA (speciaal mobiel die de opdrachten toont).

Verblijf

Tijdens mijn stage verbleef ik in de wijk Ternat, gelegen in zuid van Brussel stad. deze wijk is te vinden achter het station. en was dicht bij het centrummaar ik ging en terug naar stage met mijn eigen auto. Ik woonde in een huis samen met drie andere huisgenoten tussen de 20 en 35 jaar oud. Het huis was heel groot en gemeubileerd wat erg goed uitkwam vanwege mijn korte verblijf. Mijn kamer was bij tweede verdieping van het huis dusk an ik zeggen het was in zolder maar die was heel grote kame ren gemebileerd met eigen wc en een grote bed. Tijdens mijn stageperiode had ik helaas bijna geen vrije tijden da tik kom met mijn huisegenoten iets leuks doen. Ik moet door de dag veel lopen bij mijn stage daarom wilde ik graag rusten op mijn vrije dagen.

Mijn ervaring

Over het algemeen was mijn stageperiode een hele fijne tijd. Ik heb erg veel geleerd over mijn opleiding, veel van de Belgiesche cultuur kunnen zien, kunnen leren om op mezelf te wonen en ik kon beginnen om Frans taal te leren. Hoewel ik het bedrijf heel erg fijn vond, is de afstand van huis voor mij toch een minpunt want ik was bijna 25 minuten onderweg maar het problem was de file op het snelweg daarom was ik Meestal meer dan 40 minuten onderweg en was ik heel moe van de file.

De cultuur

De Belgiische cultuur is niet erg anders dan de Nederlandse. Opvallende dingen waren dat het in Belgie heel erg normaal is om tussen de middag warm te eten. Ook is de taal moeilijk te verstaan want Brussel heeft eigenlijk twee officiele talen, nederlands en frans en ik had helemaal geen kennis met Frans daarom was het wel moeilijk voor mij speciaal de eerste maanden. Hun cultuur is een soort mix tussen Duits en Frans, maar toch ook weer heel anders. Ik heb goed opgelet en op het eind van mijn stage kon ik gelukkig al een heleboel verstaan. Bij Taxi Hendriks werkte ook een heleboel mensen van andere culturen. er was ook één collega met een Nederlandse afkomst, waarmee ik vaak praatte. Ook waren er mensen uit Maroco, Torkije, Frankrijk, Arabische landen en nog meer landen. Het bedrijf vereist een goede niveau van Nederlands. Hierdoor was het erg makkelijk om te communiceren met iedereen en heb ik erg veel geleerd over verschillende culturen.

De terugreis

Na twee dagen wordt mijn stage periode helemaal klaar en zou ik de dag daarna verhuizen naar mijn huis. Eerst moet mijn kame ren ook het huis putsen en dan het sleutel afgeven, ik kom terug naar Nederland met mijn auto en dan heb ik een week vrij tussen mijn stage en mijn eerste school dag na mijn stageperiode. Deze dagen da tik vrij ben zou ik proberen dat goed rusten, beetje shopen en zelf voorbereiden voor school en de examens.

Het is erg fijn om weer terug te zijn in Nederland. Ik kan mijn vrienden weer zien, mijn oude leven weer oppakken. Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn stage.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken