Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Slowakije ries

Slowakije ries

julie Banens op 11/11/2022

Blog Slowakije

Hoi ik ben Julie 18 jaar oud en ik ben mee geweest met de reis naar Slowakije.

Vertrek en aankomst

We zijn op 7 oktober vertrokken vanuit Aken. Toen we in de trein kwamen was het even een gedoe met de zitplekken, toen iedereen een plekje had gekregen kon het avontuur beginnen. Helaas ging het niet zo als gepland en hadden we veel vertraging opgelopen. We hadden daardoor ook onze andere treinen gemist. Eenmaal aangekomen in Wien hebben we daar gekeken naar andere treinen en die waren er gelukkig. Het was nogal een gesleep met alle koffers en tassen maar uiteindelijk na een lange reis kwam we aan in Presov waar Lucas ons stond opwachten. Hij was de directeur van ons verblijf. Hij nam ons mee met de bus naar ons appartement. Er stond warm eten voor ons klaar en konden ons klaarmaken op de kamers. De volgende dag hebben we alle afspraken met Lucas besproken.

Kennismaking

Ik ben op alle 2 de stage plekken gastvrij ontvangen. Op de eerste plek bij Barlicka was Lucas met ons meegelopen hij vertelde ons dat ze Engels spraken. Dat bleek niet zo te zijn we hebben gecommuniceerd via google translate. De andere dagen was er een tolk bij ons dat werkte al een stuk beter. Bij het Rode kruis werden we ook heel vriendelijk ontvangen. Daar kon 1 vrouw een beetje Engels en de rest hebben we met google translate gedaan.

De werkzaamheden

Ik heb de eerste week bij barlicka stage gelopen. We hebben veel met ze gewandeld en spelletjes gedaan. Ook moest ik met mijn groepje een activiteit organiseren. We zijn met de cliënten bladeren gaan rapen en hebben er een mooie leeuw mee geknutseld. In de tweede week zat ik bij het rode kruis wat ik heel interessant vond. Ik ben mee geweest met de arts naar mensen thuis waar hij wonden van de mensen ging schoonmaken. Ook ben ik een ochtend mee geweest met de chauffeur toen hebben we oudere mensen opgehaald en naar hun bestemming gebracht. Ik heb de andere ochtenden meegeholpen in de keuken. In de middag ging ik naar Relevant daar hebben we stamppot gemaakt met de meiden die daar werkten. We hebben ook appelflappen met ze gebakken.

Verblijf

Ik vond het een prima verblijf ook al waren de douches soms koud en was de keuken een beetje klein. We hebben er met zen alle het beste van gemaakt. Ik vond het er erg gezellig om met zen alle daar te wonen voor 2 weken. We zeiden dan ook vaak ‘zullen we naar huis gaan’ inplaats van ons appartement. We hebben er samen gekookt, gegeten, film gekeken en wat uurtjes op de bank met zen alle geklets.

Mijn ervaringen

In het begin vond ik het heel spannend omdat ik bang was dat ik het niet leuk ging vinden of heimwee ging krijgen. Maar uiteindelijk heb ik het echt super naar mijn zin gehad en geen 1 moment heimwee gehad. Ik vond het super gezellig met de groep. Het was een leerzame reis. En we hebben er veel leuke herinneren gemaakt.

cultuur

De cultuur vond ik wel wat anders dan hier in Nederland. Ze aten er warm in de middag. Er waren ook meer bedelaars dan in Nederland. En ook jonge kinderen die dan op straat bedelde dat zie je in Nederland niet. Voor de rest waren de mensen heel vriendelijk en gastvrij.

Terugreis naar Nederland

Toen we terug gingen naar Nederland vond ik dat wel weer fijn. We hebben met zen alle ons verblijf gepoetst en de volgende ochtend vertrokken we weer naar huis. Weer een hele lang reis gemaakt en toen eindelijk thuis. Ik heb een leuke 2 weken gehad.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken