Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Senna over haar stage in Kos

Senna over haar stage in Kos

Jana Janssen op 19/09/2023

heyyv heyy,

ik ben Senna Ramakers. Voor mijn studie doe ik travel&hospitality mbo niveau 4 in Maastricht. In totaal loop ik 9 maanden stage. Ongeveer 3 maanden hiervan werk ik bij GOfun in Kos. Ik eindig ook met deze stage mijn 2de jaar.

Vertrek en aankomst

Voor stage ben ik naar Kos gegaan en moest ik 21 mei erg vroeg vertrekken om mijn vlucht om 08:45 te halen. Om 3 uur ‘s nachts ben ik uit het mooie Limburg vertrokken. Rond half 6 ben ik op schiphol aangekomen. Ik had online al ingecheckt dus ik hoefde gelukkig alleen mijn bagage achter te laten en door de douane te gaan. Op shiphol had ik afgesproken met mijn andere collega’s van GOfun want we zaten toch op de zelfde vlucht.

Na eindelijk 4 uur onderweg zijn geweest ,zijn we geland en hebben we onze bagage opgehaald.
We konden gelukkig mee met de corendonbus naar onze accommodatie

kenningsmaking met het bedrijf.

Veel jongeren kennen het bedrijf GOfun wel, ze zijn er misschien zelf mee op vakantie gegaan , misschien hebben ze via vrienden erover gehoord of via sociale media.
Het bedrijf kon ik zelf ook via sociale media maar ik had nooit erover nagedacht om te solliciteren als reisleidster. Uiteindelijk heb ik dit toch gedaan door een klasgenoot die ook gesolliciteerd had.
Na twee dagen kregen we een mail dar we waren uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in Amsterdam. Toen we daar aankwamen een paar weken later waren er nog meer jongeren. We moesten allemaal een overtuigend welkomstpraatje houden en feestpakketten verkopen. Verder kregen we veel uitleg over het ontstaan van GOfun. Ook werd er verteld wat onze werkzaamheden zijn, en hoe GOfun wilt groeien.
Op het einde van deze lange dag kregen we te horen of je werd aangenomen of niet, en in mijn geval was dit wel zo.

Vervolgens hadden we op twee mei tot vijf mei een trainingsweek. We verbleven in Brabant intern met ze alle. In deze trainingsweek kreeg je allerlei workshops, trainingen en momenten om iedereen te leren kennen. Dit vond ik zelf erg prettig voor als je nog vragen had en zodat je je goed kon voorbereiden.
Je had op dat moment nog geen idee naar welke locatie je ging en met wie. De allerlaatste dag was eindelijk het moment waarop je te horen kreeg naar welke bestemming je ging.
De laatste dag ging je gewoon lekker kennis maken met je eigen team.
GOfun gaf je dus erg veel vrijheid om te leren en te proberen.

21 Mei was eindelijk de dag dat we vlogen naar onze bestemming. Alles was gelukkig geregeld door GOfun zodat jij je nergens zorgen over hoefde te maken. Je vlucht werd betaald, je accommodatie en al je kleren/ items die je daar nodig had van het bedrijf.

Wat ik persoonlijk erg prettig vond is dat ook werknemers van het kantoor ons kwamen bezoeken en op sommige momenten ons ondersteunde of vertelde hoe het nog beter kon. Onze leidinggevende had ook wekelijks contact met kantoor mocht er wat zijn.

Ook als je zelf problemen had die je daar niet kon oplossen of op dat moment niet wist hoe, kon je altijd het hoofdkantoor bereiken en om hulp vragen.

Onder andere is GOfun dus erg goed geregeld en het geeft je veel zelfstandigheden maar het je toch niet even lukken ondersteunen ze je.

De werkzaamheden

Mijn werkzaamheden als een reisleidster voor jongeren waren verschillend. Iedere dag was weer anders.
Je begint natuurlijk als eerst met naar het vliegveld gaan en de jongeren op te halen. Ze krijgen dan een envelop mee met allerlei informatie, zoals een planning met tijden en plaatsen en telefoonnummers.

De jongeren werden met een bus naar hun accommodatie gebracht. Hier hielde wij meetings met hun. In deze meetings bespraken wij algemeen dingen over Kos zoals het drinkwater en dat je het wc papier niet mag doorspoelen. Hierna hadden wij het over fietsen , scooter of andere vervoersmiddelen die wij verkochten. En als laats bespraken wij onze activiteiten en boden wij de pakketten aan.
Vaak twijfelen jongeren of ze voor een pakket moeten gaan omdat ze niet weten wat ze moeten verwachten of wat ze krijgen voor hun geld.

Als dat het geval is laten wij video's zien van onze ervaringen en vertellen wij nogmaals wat ze erbij krijgen zoals een gratis drankje. Je moet ze dus ook proberen over te halen maar niet te pushen. Een echte salestijger moet je hier wel voor zijn dus.
Als we deze meetings hebben gedaan is het volgende wat we doen , de activiteiten.

Deze waren op maandag avond, woensdag middag, donderdag avond , zaterdag avond en zondag avond.

Wij moesten deze activiteiten voorbereiden met bijvoorbeeld alle decoratie klaarzetten , benodigde spullen bij je hebben, alles regelen met de partners zodat zij ook weten wat ze moeten doen en alles controleren
dan is het tijd voor de activiteiten!!!! Hierbij moest je aanwezig zijn , de jongeren entertainen met een praatje en interesse tonen en een dansje. Ook deden wij spelletjes bij sommige activiteiten dus moesten we teams zoeken en de spelen regelen. Ook moesten we er dus voor zorgen dat ze niet zomaar weg gingen.
Je bent toch tijdens zo een activiteit de hele tijd bezig met andere dingen.
Tussendoor ben je zelf gewoon 24/7 allemaal bereikbaar. De hele dag door krijg je appjes van jongere die dingen vragen , niet begrijpen en af en toe problemen. De problemen moet je natuurlijk ook tussendoor oplossen of langsgaan en kijken wat je kan doen.
Ook is het wel eens voor gekomen dat je met een jongere naar het ziekenhuis moet , of even uit jezelf helpt met thuiskomen als ze wat teveel gedronken hebben.

Gelukkig hebben we ook af en toe wat uurtjes vrij om toch even na het centrum te gaan of te lunchen.

Het verblijf

in totaal woonde en werkte ik 3 maanden in Kos. Ik verbleef in een appartement met twee andere meiden. Dit appartement lag in het centrum en was bet ruim. We hadden 2 prima slaapkamers, keuken , een badkamer en een kamer waar we onze make-up kamer van maakte. Binnen 10 minute lopen lag alles. Na een maand is een meid doorgevlogen naar Kreta en zijn we ook met de jongens geruilt van appartement. Ik had mijn eigen kleine appartementje met naast mij , mijn collega. We hadden ook gewoon een keuken , badkamer en slaapkamer. Dit appartement lag iets verder.
Voor ons verblijf hadden we binnen het team ook 2 scooters en allemaal een eigen fiets. Dit was allemaal netjes geregeld toen we op Kos aankwamen.
Eten en drinken waren op eigen kosten maar we hadden wel partners waarbij je korting kreeg. Kos is ook redelijk goedkoper als Nederland met eten en drinken dus dat scheelde gelukkig ook al.

Mijn ervaring

Persoonlijk vond ik het geweldig om 3 maanden te mogen werken en leven in een ander land. Alles was ook goed geregeld met GOfun waardoor je je geen zorgen te hoeven maken over je appartement, vervoer en alle andere dingen. Het was een nieuwe uitdaging want je kent daar niks , geen mensen , geen wegen en de taal niet. Na weken daar gezeten te hebben voelde het als mijn 2de huis. Je bent gewoon aan het werk bijna iedere dag maar toch had je tijd om het centrum te zien , de cultuur , het eten en het strand. Ondertussen ontmoet je zoveel mooie mensen die daar ook werken in restaurants , clubs of iets anders. Daarbuiten heb je ook iedere week nieuwe gasten waarmee je een band opbouwt . Je leert ondertussen ook zoveel over jezelf en Je groeit ook als persoon.

Deze ervaring raad ik iedereen aan ook is het maar voor 1 a 2 maanden. Geef jezelf de kans om te ontdekken wie en wat je wilt doen met je leven.

De cultuur

In Kos gaat het er natuurlijk anders dan toe dan in Nederland. Te beginnen bij het eten.

Voor ontbijt nemen ze Griekse yoghurt met honey en noten. Lunch is meestal pas rond 2 a 3 uur en dat is verschillend met sandwiches of gyros. En in de avond eten ze daar tegen 9 a 10 uur pas. Het avondeten is varaibel met vlees , vis en salades.
Ten tweede is Kos heel histories, er liggen door heel het centrum nog oude archeologische bezienswaardigheden.

Kos is ook een fietseiland, vooral binnen en rondom het centrum.
Het is ook niet zo een groot eiland. Je bent namelijk binnen een uur aan de andere kant van het eiland met een auto.
Het is ook een uurtje later dan in Nederland dus dat was even wennen als ik belde met thuis.

Terug naar Nederland

Helaas ben ik drie weken eerder terug moeten gaan dan verwacht door prive situaties. Alsnog ben ik drie maanden naar het buitenland gegaan en de tijd van mijn leven gehad. Doordat ik onverwachts en eerder naar huis moest , heb ik in 2 dagen iedereen doei moeten zeggen. Als je dacht om daarvoor nog 3 weken te hebben en dan opeens in 2 dagen moet, dan vind je het dubbel zo lastig.

In mijn eerste week in Nederland heb ik wat vrienden en familie nog verast met mijn terug komst. Ook heb ik nog tijd voor mezelf gepakt. Het was even wennen om weer in het Nederlandse klimaat te zitten en een andere omgeving. Tijd nemen voor jezelf nadat je terug komt is een must.

Nu ga ik me weer voorbereiden met mijn volgende stage ;)

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken