Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Robin - Denemarken 2025

Robin - Denemarken 2025

N F op 08/07/2025

Robin M.

HOK32B

Activiteiten dag 1

De wekker ging om 07:00 even snel douchen, aankleden en verzorgen, want om 8:15 vertrokken we richting Viden Djurs (de locatie van de Deense koksopleiding). Na een paar minuten te hebben gelopen waren we gearriveerd, hier werden welkom geheten door Brigitte Winterberg docent kok op het Viden Djurs. Na een korten voorstelronde en het doornemen van de het rooster van de komende week gingen we naar buiten voor een Deense traditie, het heisen van de Deense vlag. Als laatst kregen we nog een rondleiding door de school en de verschillende opleidingen.

Als volgende op de agenda gingen we naar The Andersen Winery. Hier kregen we een rondleiding door een van de managers, hij vertelde met veel passie hoe ze van verschillende soorten fruit wijn maken. Dit doen ze op dezelfde manier waarop ze champagne maker. Het fruit wordt eerst gefermenteerd in stalen tanks en vervolgens krijgt het een tweede fermentatie in de fles.

Als laatst zijn we naar het strand gegaan waar we onder begeleiding van Lisbeth Damkær in de zee naar mossel en oester hebben gezocht terwijl de rest van de groep langs de kust op zoek gingen naar wilde kruiden. Wat we verzameld hebben gaan we donderdag bereiden

Activiteiten dag 2

Op dag 2 waren we op bezoek in de keuken van het grootste ziekenhuis van Denemarken hier werken ongeveer 10.000 mensen. Voor we de keuken in gingen kregen we eerst een korte presentatie van èèn van de managers van de keuken. De keuken kookt 86% biologisch en streeft om in de komende 5 tot 7 jaar 90% tot 100% biologische te koken. Biologisch eten is een stuk duurder dan normaal eten, daarom maakt de keuken alles zelf van koekjes tot een koe heel inkopen en zelf ontleden

Als het eten bereid is moet het ook naar de afdelingen verdeeld worden. Dit doen ze met geautomatiseerde karren die het eten warm of koud houden. De karren gaan volledig automatisch naar een lift die 35 meter lang is, de lift brengt de karren naar een ondergronds tunnelsysteem die lijden naar de verschillende afdelingen.

Hierna zijn we naar de Nicolinehus food hall gegaan hier werden we rondgeleid door de manager. Hij vertelde ons over de verschillende food stands en waarom hij gekozen heeft om deze stand hier neer te zetten, ook vertelde hij ons wat achtergrondinformatie over eigenaars en de stands zelf. Na zijn rondleiding hebben we wat gegeten en gedronken in de food hall

Activiteiten dag 3

Vandaag hebben we een bezoek gedaan aan Munkebjerg Hotel. Dit hotel heeft 148 kamers en 10 suites en 21 ruimtes waar vergaderingen en bijeenkomsten kunnen worden gehouden. Naast al dit heeft het hotel ook nog het een na grootste casino van Denemarken

Het hotel heeft 3 restaurants dit zijn: Restaurant TreetTop, The jackpot Restaurant en The Panorama restaurant. In restaurant Treetop kun je een luxe diner krijgen en in The Panorama restaurant kunt je wat minder luxe dineren voor een normale prijs The Jackpot Restaurant ligt in het casino en hier kun je tijdens het gokken wat te eten halen.

Als volgende zijn op bezoek geweest bij één sterrenrestaurant Lyst, hier kregen we een rondleiding door restaurant manager Tobias Nilsson. Hij vertelde ons dat het gebouw niet gewoon een gebouw is maar officieel een stuk kunst is en dat over alles is nagedacht. Na het bespreken van de kunst gingen we naar binnen en kregen we een rondleiding door het restaurant en vertelde hij in wat voor stijl ze koken en waar ze op letten bij het bedenken van nieuwe gerechten en wijn combinaties. Na het bekijken van het minimuseum over het gebouw in de kelder en de wijnkelder gingen we via een trap weer naar buiten

Activiteiten dag 4

Op dag 4 zijn wij op het Viden Djurs een praktijkles gevolgd samen met de Deense studenten.

We werden opgedeeld in 2 teams per team maakte we een ander gerecht.

Een team maakte maakt een traditioneel Deens kerst gerecht een team maakt iets met de verzamelde mosselen van dag 1.

Ik besloot om van de mosselen een Tortellini door van het kook vocht een bechamel te maken.

Verder in de vulling heb ik gebruik gemaakt van dezelfde groente als dat mijn oma vroeger gebruikte bij het maken van mosselen.

Het Deense kerstdiner bestaat uit zoete aardappelen, zoet zure rode kool, gebraden buikspek en als dessert een rijstepap met kersen saus.

Rond 13:00 hebben we alles geserveerd en hebben we gezellig met zijn allen gegeten.

Activiteiten dag 5

Op dag 5 hebben wij opnieuw op het Viden Djurs een praktijkles gevolgd samen met de Deense studenten.

We werden wederom opgedeeld in 2 teams 1 team ging Nederlandse ‘desserts’ maken en het andere Limburgs zuurvlees met oven frieten en mayonaise.

Ik ging samen met 3 anderen zelf tompouce maken.

Een tompouce bestaat uit 2 stukken bladerdeeg banketbakkersroom en glazuur. We hebben gekozen voor Oranje, omdat het bijna koningsdag is.

Ook hebben we nog poffertjes met poedersuiker en slagroom gemaakt.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken