Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Reis Presov Slowakije

Reis Presov Slowakije

Justice Martherus op 11/11/2022

Start reis Slowakije:

Met kriebels in mijn buik van de zenuwen wacht al inpakkend af tot het moment eraan komt dat wij eindelijk van start kunnen gaan, ja hoor wij gaan vertrekken. Onderweg richting Aachen kreeg ik nog heel veel liefde en geluk toegewenst van mijn geliefde familie. Want vond ik het zwaar om het besef te krijgen dat ik hun 2 weken niet meer kon zien. In het totaal zouden wij maar 20 uur hoeven te reizen van Aachen naar Slowakije, dit was echter niet het geval. Er ging iets mis in de trein die van Aachen naar Wenen zou gaan. Hierdoor hebben wij dus anderhalf uur vertraging opgelopen en de verbindingen van andere treinen gemist hierdoor duurde de reis in totaal 24 uur.

Verblijf Barlicka:

Al verwelkomend kwam Lukas ons halen op het treinstation in Presov. Iedereen was buitengewoon moe aangezien wij pas om 22:30 aankwamen op ons verblijf genaamd Barlicka. Toen wij binnenkwamen en onze kamers uit hadden gezocht kwam ik meer tot realisatie dat ik hier twee weken zou verblijven. Op Zondag de dag na aankomst had Lukas al een wandeling gepland door het mooie stadje van Presov.

Elementary school stage 7 dagen:

In het begin wisten wij niet goed wat wij hier moesten doen omdat wij ons nogal overbodig voelden. Al snel wisten wij de draai te vinden en hadden wij een erg leuke tijd hier de engels docent was erg meedenkend hierin. De drie meiden waar wij mee waren deze week hadden een lichamelijke beperking. Het is erg mooi om te zien dat hier op deze school iedereen gelijk is, hun konden dus ook gewoon de lessen volgen die “normale studenten” ook op deze school volgden.

Toen onze stage hier afgelopen was merkten wij ook dat hun het erg jammer vonden dat wij gingen. Aangezien wij de dames niet konden verstaan en hun ons ook niet hebben wij via google translate toch weten te communiceren met elkaar.

Vita Vitalis stage 2 dagen:

Dit was voor mij de stage waaruit ik het meest geleerd heb over mijzelf normaal voel ik mij niet comfortabel om met een doelgroep te werken die zo erg meervoudig beperkt is. In het begin wist ik niet wat mij te wachten stond en was dit erg spannend voor mij. Ik merkte al snel dat er veel personen waren in deze groep die op ons afstapte en gelijk in mijn persoonlijke aura kwamen. In het begin was dit lastig voor mij, toen ik eenmaal doorhad dat deze mensen ook gewoon alleen een beetje liefde vroegen merkte ik dat ik al wat losser kwam en het begon te accepteren. Gezamenlijk zijn wij op een leuke wandeling uit geweest.

In Barlicka (ons verblijf) kregen wij op dag 3 te horen dat een persoon positief was getest op corona. Hierdoor moesten alle studenten zich testen voordat wij weer op stage mochten gaan. Ondanks dat iedereen negatief getest was. Liet Vita Vitalis weten dat ze liever niet meer hadden dat wij onze stage daar zouden afronden.

People in need:

People in need vond ik prachtig. Het is zo mooi om te zien wat die mensen daar doen voor mensen in nood. Hoewel de verhalen heel erg aantastend waren vond ik dit tot nu toe de beste stage die ik ooit heb gehad. De verhalen gaan over vrouwen die mishandeld worden, corrupte politieagenten, armoede en heel veel geweld. Ik heb hierna ook mijn deken achtergelaten omdat ik wist dat mensen het daar meer nodig hadden als dat ik het nodig heb. Hierdoor realiseerde ik mij hoe goed ik het heb en dat is voor mijn gevoel het beste wat je je kunt realiseren.

Ik hoop dat ik ooit nog terug ga om te kijken hoe het daar verder gaat met deze mensen. Hier voelde ik mij het meest op mijn gemak.

Dit was tot zover mijn mooie ervaring in het land Slowakije. De verschillen tussen de zorg in Nederland en daar is enorm. Ik wens ook echt iedereen die ik daar heb mogen ontmoeten zoveel geluk toe in de toekomst.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken