Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Presov, Slowakije reis - Rani Molin

Presov, Slowakije reis - Rani Molin

Rani Molin op 18/11/2022

Blog

Prešov, Slowakije

7 21:00 uur in Aachen verzamelen om om 21:39 uur de trein van Aachen naar Wenen te pakken. Doordat ze een trein gingen koppelen aan onze trein, hebben we 1,5 uur vertraging gehad.

8 Rond 10/11 uur s’morgens zijn we in Wenen aangekomen. Door alle vertraging hebben we de andere treinen gemist die we eigenlijk zouden moeten hebben. We zouden eigenlijk om 17:15 uur aankomen in Presov. Dat werd +/- 22:00 uur. Aangekomen bij ons verblijf, kregen we nog wat te eten. Je kon kiezen tussen soep of rijst. Daarna hebben we de bedden en kamers klaargemaakt.

9 De eerste echte dag in Presov. We hebben ontbeten en kregen daarna een soort van les van Lukas (de directeur van Barlicka). Na de ‘les’ kregen we de lunch, dat was soep. Na de lunch zijn we de stad gaan verkennen en zijn we met zijn alle gaan uiteten bij een sushi en pizza restaurant. Na het eten zijn we met zijn alle naar huis gelopen en hebben we daar nog wat gepraat. Vroeg naar bed, want we moesten de dag erna stage lopen.

10 De eerste stage dag. De eerste stage dag was bij Barlicka. Daar heb ik samen stage gelopen met Julie, Sandro, Gitte en Danique. Eerst hebben we ontbeten en toen hebben we ons verzameld om naar Barlicka te gaan. Bij Barlicka zaten mensen met een licht verstandelijk beperking. We begonnen om 8:30 en waren ook weer om 14:30 klaar. In de morgen hebben we een pompoen getekend waarin ze stukjes papier gingen plakken. Daarna hebben we samen met de cliënten zo ongeveer 2 uur gewandeld. Eenmaal terug hadden we pauze, daarvoor konden we naar boven omdat deze stage ook ons verblijf is. Na de pauze zijn we weer naar onderen gegaan en hebben we gezelschapsspellen met ze gespeeld. Nadat onze stagedag klaar was zijn we naar de winkel gegaan. S’avonds hebben we eten besteld bij Spaghetti Leviathan. Na het eten hebben we met de hele groep in de woonkamer gezeten en zijn we even later gaan slapen.

11 De tweede stagedag bij Barlicka. Rond 9 uur s’morgens zijn we weer met alle cliënten gaan wandelen. We zijn samen naar het eco-park gegaan. Daar hebben ze schapen, paarden, geitjes en kippen. En daar zijn we bij gaan kijken. Na het kijken bij de dieren hebben we een voorstelrondje gedaan, zodat we iedereen goed kende. Rond 11 uur zijn we weer terug gelopen naar Barlicka en hebben we een uur pauze gehad. Na de pauze konden we weer spelletjes spelen met de cliënten. Eenmaal klaar met stage, konden we kiezen of je mee wilde gaan wandelen of dat je thuis wilde blijven. Ik ben thuis gebleven. Rond 6 uur zijn we gaan uiteten bij ‘Mgr. Burger’ met de meisjes uit Sittard en de 2 jongens uit Maastricht. Daarna zijn we terug gelopen en zijn we even later naar bed gegaan.

12 De derde stagedag bij Barlicka. Om 9 uur zijn we vertrokken naar de tuin van een kerk, die op een zwembad leek, om daar te gaan bbq’en. Van +/- 10 uur tot 11 uur hebben we worstjes op het vuur gehouden en gegeten. Na het eten hadden wij (Sandro, Gitte, Julie en Danique) een activiteit voorbereid. In eerste instantie hadden wij een bal gepakt en daar Nederlandse woorden op geplakt. Dan zouden ze de bal moeten vangen en een woord uit moeten kiezen, en die uitspreken. Maar de begeleiders vonden dit te moeilijk. Uiteindelijk hebben we een andere activiteit gedaan, en zijn we met ze gaan dansen op Nederlandse liedjes. Dat vonden dr begeleiders leuk en de cliënten hadden allemaal meegedanst. Na het dansen hebben we alles opgeruimd, en zijn we teruggegaan naar Barlicka. We hadden van 12 tot half 2 pauze. Na de pauze zijn we met de senioren naar een training van paarden gaan kijken. Na de training hadden we nog worst gegeten en zijn we met de bus teruggekomen. S’avonds hebben we pannenkoeken gemaakt, en zijn we een paar uur later gaan slapen.

13 de vierde stagedag bij Barlicka. Voor deze dag hadden wij een activiteit moeten voorbereiden. We gingen een leeuw knutselen met bladeren. S’morgens zijn we gaan wandelen, onder het wandelen hebben we bladeren geraapt samen met de cliënten. Na het rapen zijn we in de kerk geweest en hebben we van t mooie uitzicht genoten. Toen we weer naar onderen gingen, ben ik op de laatste trede van de trap door mijn enkel gegaan. Even bijkomen en toen zijn we terug gelopen. Eenmaal terug gekomen, heeft Maya (onze begeleider) aan de fysio daar gevraagd, of hij mijn enkel in kon tapen. Ondertussen waren de andere al de activiteit aan het uitvoeren. Na de stage dag hebben we pasta gehaald op de step, bij de winkel. Na het eten hebben Julie en ik onze nagels laten doen. Na de nagels zijn we voor Kenji’s verjaardag naar een bar gegaan. Eenmaal terug zijn we gaan slapen.

14 de vijfde en de laatste stage dag van de eerste week. S’morgens hebben we appels gesneden en geraspt, om een appeltaart te maken. Van 12 tot 1 hebben we weer pauze gehad. Na de pauze hebben we spelletjes gespeeld met de cliënten en onder de spelletjes hebben we een stukje appeltaart gekregen. Deze dag mochten we wat eerder gaan, omdat het onze laatste dag was. Op deze dag zijn Jana en Wendy ook aangekomen. We zijn met zijn alle gaan eten bij ‘Dobre Casy’. Na het eten zijn we naar ons verblijf gegaan en heb ik met Maxine, Lena, Benthe, Gitte en Daphne een film gekeken. Daarna zijn we gaan slapen.

15Deze dag konden we een beetje uitslapen. We hebben een kasteel bezocht. Voordat we naar het kasteel gingen, hebben we gegeten bij een all you can eat - restaurant. Iedereen was misselijk van het eten. Na het eten zijn we boven op een berg naar een kasteel gegaan. We hebben zo een 500 meter omhoog gelopen. Boven op de berg was het wel erg winderig, maar er was wel een heel erg mooi uitzicht en een mooi kasteel. Eenmaal terug bij ons verblijf, hebben we pasta besteld en hebben we met zn alle lekker gegeten. Daarna zijn we gaan slapen.

16 Deze dag hebben we lekker kunnen uitslapen en even in bed kunnen liggen. Daarna zijn we ons gaan klaarmaken om naar het winkelcentrum te gaan en daar te gaan winkelen. Eenmaal weer terug bij ons verblijf hadden we pizza besteld met een paar anderen. De rest van de avond hebben we gerust en zijn we weer iets vroeger gaan slapen omdat er de volgende dag weer stage was.

17 De eerste stagedag op een nieuwe stage. Nu bij People In Need. S’morgens hadden we om 9:10 de bus naar het station en van het station een bus naar het dorpje ‘Petrovany’ waar People In Need ligt. Daar aangekomen hebben we een voorstelrondje gedaan en uitleg gekregen over hoe ze daar te werk gaan en wat ze doen. Rond 1 uur kwamen een paar kinderen. Met de kinderen hebben we spelletjes gedaan. Om 14:40 hadden we weer de bus terug naar Presov. Nadat we terug waren, hadden we boodschappen gedaan om te gaan koken. We hadden spaghetti carbonara gegeten. Voor de rest van de avond hadden we niks meer gedaan en uitgerust.

18 De tweede stagedag bij People In Need. We zijn s’morgens weer met de bus gegaan naar Petrovany. In de morgen gingen we wat activiteiten doen die je met de kinderen kon doen. We hadden met zijn tweeën een tekening moeten maken en beide 1 potlood vasthouden. Het doel van de activiteit was dat als 2 mensen elkaar niet zo goed kennen, dat het daardoor wat beter bij elkaar te komen. Na de activiteiten zijn we naar de ‘Gipsy’s’ gegaan en daar hebben we rondgekeken. We zijn bij een mevrouw naar binnen gegaan en het leek binnen op een huis uit de serie ‘On My Block’. Het was heel erg kleurrijk en druk ingericht. De mensen daar zijn een beetje als zigeuners, ze hebben niet veel geld en hebben het soms ook moeilijk. Toen zijn we terug gelopen en hebben we pauze gehad. Na de pauze hebben we spelletjes gespeeld. Na de spelletjes zijn we weer terug naar Presov gegaan. Na een middagdutje zijn we gaan uiteten bij ‘Mgr. Burger’. Met de step teruggegaan en de rest van de avond gerust.

19 De derde stagedag bij People In Need. Omdat er deze dag geen kinderen kwamen, hadden we de hele dag gebreid en geborduurd. Daarna zijn we naar de winkel gegaan en hebben we de bus terug naar Presov gepakt. S’middags zijn we met zijn alle naar het stadje ‘Kosice’ gegaan. Daar hebben we mexicaans gegeten en zijn we wat winkels in gelopen. Later de trein terug naar Presov gepakt. De rest van de avond gerust en opgebleven tot 00:00 voor de verjaardag van Julie en mij.

20 Verjaardag van Julie en mij en de vierde stage dag bij People In Need. S’morgens zijn we naar de wijk met de gipsy’s en roma’s gegaan. Onderweg zagen we al dat het er niet verzorgd uit zag. Ze vertelden dat de mensen hier vragen naar betere voorzieningen, maar er niks word gedaan omdat ze geloven dat het hun schuld is dat ze zo leven en wonen. Iedereen zou in opstand moeten komen als ze echt iets zouden willen veranderen. Wanneer iemand over iets klaagt wordt er totaal geen moeite voor gedaan omdat ze het niet als een probleem zien. Toen we verder gingen wandelen, zagen we huizen die helemaal waren vervallen en wat huizen die er iets beter uitzagen. Ze vertelden dat het bij deze mensen zo is dat ze de kinderen op straat sturen voor geld te verdienen. De eerste 2 dagen zagen we kindjes die ice tea probeerde te verkopen, we dachten dat het oplichting was. Nu blijkt het zo te zijn dat als de kinderen met te weinig of geen geld thuiskomen, dat ze in elkaar geslagen worden. De kinderen moeten geld verdienen om de schulden van de ouders te betalen. Ze vertelde dat het hier normaal is dat er corrupte dingen gebeuren en dat de politie dan weg kijkt. Ze zeggen dat als de politie hun een pleziertje doen, hun dat ook andersom verlenen. De organisatie probeert vrouwen die thuis in elkaar worden geslagen te helpen en ze sterker te maken. Ze proberen er ook voor te zorgen dat ze hulp krijgen waar nodig, zodat het huiselijk geweld stopt. Wanneer de vrouwen naar de rechtbank gaan, eindigen ze vaak met het verdedigen van hun man, omdat ze de consequenties zielig vinden. De organisatie ontvangt zelf ook bedreigingen van mannen die denken dat hun vrouw vreemd gaat omdat ze wordt geholpen vanuit de organisatie. Ze worden gek van jaloezie en beginnen met bedreigingen die gevaarlijk kunnen worden en kunnen uitlopen tot noem maar op. De zigeuner dochters worden als zeer jonge bruiden verkocht aan hun toekomstige echtgenoten die ze niet eens mogen. Ze willen niet trouwen, maar worden gedwongen. Deze problemen worden hier niet echt erkend, omdat de autoriteiten meestal zeggen dat de meisjes wel willen trouwen, maar ze zien hun lijden niet. Hierna zijn we teruggegaan naar People In Need en hebben we met zijn alle goulash gegeten. Na de pauze zijn we verder gegaan met breien en borduren. S’avonds zijn we gaan uiteten voor mijn verjaardag en zijn we later naar een bar gegaan.

21 De vijfde en de laatste dag op stage bij People In Need. We zijn begonnen met evalueren van de afgelopen week. Gisteren hadden we een blaadje gekregen om feedback op te schrijven. Die moesten we vandaag inleveren. We hebben spelletjes gespeeld, de stage contracten getekend en nog foto's gemaakt samen. S’middags kwam de Nederlandse Ambassade op bezoek en zijn we tulpen gaan planten. S’avonds hadden we eten besteld en zijn we nog naar de winkel gegaan. De rest van de avond hebben we niks meer gedaan en zijn we uiteindelijk gaan slapen.

22 De enerlaatste/laatste dag. Deze dag was een rust dag. We konden uitslapen en even in bed blijven liggen. We konden kiezen of we mee wilden naar een kasteel, of dat we thuis bleven. Ik was thuis gebleven. We hadden al veel ingepakt en gepoetst voor de volgende dag omdat we vroeg weg moesten. Later in de middag zijn we nog naar het winkelcentrum en de stad gegaan om souvenirs te kopen, maar de souvenirwinkels waren dicht. De laatste avond hadden we pasta besteld en zijn we wat eerder gaan slapen omdat we de dag erna wat vroeger op moesten.

23/24 De dag van te terugreis. Om 9:42 hadden we de trein van Presov naar Kysak. De trein van Kysak naar Bratislava ging om 11:31. Om 16:37 ging de trein van Bratislava naar Wenen. In Wenen hadden we 2 en een half uur overstaptijd. Dus we hadden wat tijd om avond te eten. Om 20:13 ging de trein van Wenen naar Aachen. We zouden eigenlijk om 7:22 de volgende dag aan komen, maar dat werd 10:00. Het was een lange nacht in de slaaptrein, maar we zijn allemaal blij en heel thuis aangekomen.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken