Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Nikée - Denemarken 2025

Nikée - Denemarken 2025

N F op 08/07/2025

Nikée

HOK3.2A

Maandag 7 april

Vandaag heb ik met de Denemarkse klas kennisgemaakt in de ochtend. We hebben met de klassen de Deense vlag opgehesen en kregen en kleine tour door de school. Hierna zijn we naar Anderson winery gegaan. Hier kregen we een tour door de wijnmakerij. We hebben uitgelegd gekregen hoe het werd gemaakt. De methodes en de machines die hierbij worden gebruikt. En het proces van fruit sap naar fermenteren tot het product. We hebben 7 wijnen geproefd waaronder witte wijn, rosé, rode wijn en gin tonic. In de middag zijn we naar de zee gegaan hier hebben we oesters en mosselen gevangen in waterdichte pakken. En hebben we kruiden verzameld.

Dinsdag 8 april

Vandaag zijn we naar grootste ziekenhuis van Denemarken geweest. Aarhus Universiteitshospital. Dit is een van de top 10 beste ziekenhuizen van Europa. Met 10.000 werknemers, waarvan 180 mensen werken in de keuken. Ze maken hier dagelijks organische maaltijden voor meer dan duizend man. We zijn in 3 groepjes gesplitst en zijn toen rondgeleid. We hebben de keukens, bakkerij en de slagerij gezien. Dit was heel interessant en we mochten ook het vlees proeven en de gebakjes. Ook hadden ze een enorme afwaskeuken en super grote magazijnen. In de middag kregen we een rondleiding in de food hall. Hier had je allemaal kleine restaurantjes. Van alles wel iets eten zoals Thaise keuken, Griekse keuken, vis en hamburgers. Elk kraampje had een eigen specialiteit dus en hoe ze het maakte. Ik heb van het vis kraampje iets geproefd dit was fish en chips en ze waren heel lekker.

Woensdag 9 april

Vandaag zijn we naar Munkebjerg Hotel in Vejle geweest. Hier waren drie restaurants, namelijk

het Treetop restaurant, de Jackpot restaurant en het Panorama restaurant. De treetop had een wat chiquere stijl. Ook was in dit hotel een slagerij en een enorme wijnkelder en casino. In de middag zijn we naar een Michelin restaurant geweest: Lyst. Dit ligt in een gebouw genaamd het Fjordenhus gemaakt door architect Olafur Eliason. En bij dit restuarant en gebouw was over alles in details nagedacht. De keuken was heel kleinschalig, maar alles zag er wel super goed uit. Ook hadden ze een thema dat je een element bij het eten krijgt en elke keer een ander zoals water of vuur.

Donderdag 10 april

Vandaag hebben we Deense gerechten samen met de Deense klas gemaakt. Dit was en kerstmenu dat bestond uit roast pork met rode kool, gekarameliseerde aardappelen en als dessert een soort rijst papje met warme vruchtensaus. Ook hebben we de mosselen en oesters bereid die we maandag hadden gevangen. Hiervan is een soort tortellini met mosselvulling gemaakt. En mosselen met groenten en de oesters waren met cheddar bereid. De keuken is in sommige opzichten heel anders dan bij ons op school en in sommige opzichten hetzelfde.

Vrijdag 11 april

Dit was dan de laatste dag van het programma. Vandaag hebben we Limburgse gerechten gemaakt. Zuurvlees met friet en koningsdag tompoezen en poffertjes. We zijn op de donderdag al begonnen met het zuurvlees omdat dit lang moest trekken. Ook hebben we nog mayo bij de frietjes gemaakt. En de docenten hielpen ook mee met koken vandaag. Deze week was gezellig en ook heel leerzaam. Leuk om een meegemaakt te hebben.



Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken