Nathan - Denemarken 2025
N F op 08/07/2025
Nathan O.
HOK32B
Maandag 7 april
Maandag ochtend zijn wij eerst naar viden diurs geweest (Deense School) en hebben wij de ander Deense studenten ontmoet en een beetje gepraat over hoe onze week eruit zou zien. Nadat wij langs de school zijn geweest gingen wij met z’n allen naar Anderson winery geweest waar wij allerlei verschillende soorten wijnen met verschillende soorten fruit hebben geproefd. Hierbij hebben wij ook een rondleiding gekregen van hoe het allemaal werkt en hoe het eruit ziet om je eigen wijn fabriek te hebben. Hierna zijn wij met de Deense studenten naar de kust gereden om vervolgens mosselen en oesters te vangen in de Noordzee. Na 2 uurtjes zijn wij terug gereden naar campus en heeft onze docenten ons getrakteerd op een lekkere pizza.
Dinsdag 8 April
S ’ochtends zijn wij met de Deense studenten naar Aarhus gereden om een rondleiding te krijgen van een van de grootste ziekenhuizen in Denemarken. Toen wij aankwamen hadden wij eerst een uitleg gekregen van hoe het allemaal werkt in de keuken en waarom ze dit doen. Na de uitleg hebben ze ons plastic pakjes gegeven om aan te doen om ervoor te zorgen dat het hygiënisch blijft in de keuken. Nadat wij onze rondleiding hadden zijn wij naar Aarhus gereden om vervolgens nog een rondleiding te krijgen van een moderne foodhall. In de foodhall zitten allemaal kleine bedrijven die met elkaar samen werken met de baas om ervoor te zorgen dat ze elk jaar winst maken en toerisme oplevert. Toen wij klaar waren met de rondleiding hadden wij nog een uurtje vrij tijd gekregen dus ik ben met mijn vrienden de stad in gegaan om Aarhus een beetje te ontdekken.
Woensdag 9 April
Woensdag moesten wij heel vroeg opstaan om vervolgens 2 uurtjes te rijden naar Vejle te rijden om naar twee restaurants te gaan waarvan eentje een Michelin ster heeft. De eerste Munkebjerg is eigenlijk een hotel maar heeft twee restaurants en de tweede grootste casino in Denemarken. Wij hebben bij Munkebjerg een rondleiding gekregen over hoe de keuken eruit ziet en hoe het er allemaal uit ziet als je daar zou werken. Na onze rondleiding zijn wij naar Fjordenhus geweest (de Michelin sterren zaak) en ook daar een rondleiding gekregen over waarom ze specifieke dingen doen en ho het eruit zou zien als je daar komt eten. Fjordenhus heeft heel speciaal architectuur en is ook de grootste toeristische attractie in Vejle.
Donderdag 10 April
Donderdag zijn wij met de Deense klas een Deense kerst menu koken en mossel ravioli met hasselback aardappel. Ik zat in de creative herbs groepje en mijn taak was om een gerecht te maken met allerlei verschillende kruiden. Voor mij was dit wel een kleine taakje maar na een tijdje denken was ik met het idee opgekomen om hasselback aardappel te maken met een kruiden crème friache. De andere groepjes hebben voor de kerstmenu karamel aardappelen, rode kool, roasted buikspek met jus en rijstpudding gemaakt. Een heel leuk spelletje dat de Denen altijd speelde was dat ze drie bakjes rijstpudding hadden en in een van die bakjes zit een hele amandel in, en als je het amandel vind krijg je een prijs. Dat zorgt ervoor dat de hele zaal/familie allemaal wat opschept zodat mensen de amandel kunnen vinden.
Vrijdag 11 April
Vrijdag hebben wij precies hetzelfde gedaan met de Deense studenten maar dan hadden wij in plaats van Deense gerechten gemaakt hadden wij Nederlandse gerechten gemaakt onder andere poffertjes, tompouce en Limburgse zuurvlees. Vrijdag was voor ons een heel kort dagje want zodra wij klaar waren gingen wij terug naar Campus en hebben wij onze kamers moeten schoonmaken en alles moeten inpakken. om 6 uur ongeveer hadden wij allemaal onze kamers schoongemaakt en hebben wij ook alles in de bus gelegd. Na een lange 12 uur busrit zijn wij eindelijk aangekomen in Heerlen Vista.




