Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Mijn stage op Preikestolen Camping, Noorwegen

Mijn stage op Preikestolen Camping, Noorwegen

Noa Loers op 16/12/2022

Vertrek en aankomst

Op 14 mei 2022 ben ik vanaf Schiphol vertrokken naar Noorwegen. Ik moest vroeg vertrekken van thuis, want mijn vlucht ging om 08:10. Mijn ouders gingen samen met mij naar Noorwegen, en ze zouden daar een weekendje verblijven. Toen we bij Schiphol aankwam was het druk, maar we kwamen alsnog best vlug door de bagage en security heen. Toen we eenmaal in het vliegtuig zaten waren we ook snel in Noorwegen. Het was een korte vlucht van 1 uur en 30 minuten. Ons bagage kregen we ook snel weer mee. Mijn ouders hadden een auto gehuurd, dus toen we die kregen, waren we direct naar Preikestolen Camping gereden. Het was nog een best lange rit, en in het begin kon je nog niet veel van het land zien. We reden eerst door een stad en een lange tunnel. Na de tunnel van ongeveer 15 minuten kwamen eindelijk bij de mooie gebergtes. Het was heel anders dan Nederland. We moesten nog even doorrijden voordat we bij de camping aankwamen. Toen we er eenmaal waren, werd ik vriendelijk begroet door mijn stagebegeleider. We hadden wat introducties gedaan op de receptie en wat gedronken. Hier had ik 2 van mijn huisgenoten/ collega’s ontmoet. Ze hadden me ook direct een rondleiding geven door het huis waar ik de komende 6 maanden zou verblijven.

Kennismaking met het bedrijf

De kennismaking met het bedrijf was super fijn. Ik had een hele lieve leidinggevende die me alle werkzaamheden uitlegde. En als ik iets niet snapte of als iets me niet lukte hielp ze me ook altijd. Het was nog best rustig toen ik aankwam, dus ik had alle tijd om alles rustig door te nemen. Tijdens mijn eerste dag hebben ze me ook alles geleerd over de schoonmaak, en waar ik alles kan vinden. Ik heb alles stap bij stap kunnen leren, en dat vond ik best wel fijn. Mijn baas heb ik niet direct leren kennen, maar wel best snel. Ze is heel vriendelijk en enthousiast.

De werkzaamheden

Ik moest best veel doen op de camping. Voornamelijk stond ik achter de receptie, om mensen in- en uit te checken. Dit ging wat anders dan dat ik gewend was, maar het was wel makkelijk en ik had het snel onder de knie. Tijdens de incheck moest ik ook vaak vragen beantwoorden van gasten, meestal over de bekende Preikestolen hike. Ik probeerde ze zo veel mogelijk informatie te geven en tips te geven. Tussendoor vroegen sommige mensen ook of ze wat te drinken willen hebben, en dit moesten ik zelf ook klaarmaken en brengen. En in het hoogseizoen was de keuken ook open. Hier moest ik ook soms eten koken, en soms ook serveren. Dit moest vaak in de ochtend en de avond. Ik stond niet alleen op de receptie. Sommige middagen moest ik ook samen met collega’s het sanitair schoonmaken. Hier moesten we de toiletten, wasbakken, douches en vloeren schoonmaken. We hadden ook elke dag een speciale taak die moest gebeuren. Op maandag, woensdag en vrijdag waren dat de putjes schoonmaken; op dinsdag, donderdag en zaterdag moesten we uitgebreid de muren van de douches schoonmaken; en zondagen moesten we de vloeren schrobben. Er was ook nog de buitendienst. Tijdens deze dienst moest je buiten werken. Je kreeg meestal meerdere klusjes, de meest voorkomende waren snoeien, onkruid wieden en ramen wassen.

Verblijf

Ik heb in totaal ongeveer 6 maanden in Noorwegen gezeten. Deze 6 maanden heb ik gezeten in een huisje die stond op de camping waar ik werkte. Ik vind dat ik veel geluk heb gehad met het verblijf. Het was een gezellig huisje, die niet zo groot was, maar ook niet te klein. Ik hoefde niet te betalen om in het huisje te verblijven, en ik vond dat heel fijn. Ik moest wel het huisje delen met 7 andere mensen. Dit waren vakantiewerkers, maar ook stagiaires. In het huisje waren 4 kamers, dus iedereen moest een kamer delen met iemand. Ik deelde een kamer met 2 andere stagiaires.

Mijn ervaringen

Ik vond het een hele mooie tijd in Noorwegen. Ik heb het er heel erg naar mijn zin gehad. Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd en mensen ontmoet. En ik ben best veel gegroeid als persoon. De meeste werkzaamheden waren leuk om te doen, maar er zaten natuurlijk ook een paar bij die wat minder waren. Daardoor was het heel fijn dat het team super gezellig was, zodat we elkaar door de vervelende klusjes konden helpen. Ik heb heel veel geluk gehad met het team waar ik in zat. We hebben het met z’n alle super gezellig gehad, zelfs met de leidinggevende. Ik heb ook erg veel geluk gehad met het verblijf. Ik en de andere stagiaires mochten verblijven op een huisje dat op de camping stond. Het was een heel gezellig huisje, niet te groot en niet te klein. Er waren allen 2 dingen die iets beter konden in het huisje. 1 ervan is dat de wifi echt heel slecht was. En als ik iemand wou bellen moest ik buiten ergens zitten in de hoop dat ik iets van verbinding had. Ook moesten we de zelfde douches gebruiken als de gasten. Dus we moesten naar het sanitair gebouw lopen van de camping. En tijdens het hoofdseizoen moest ik dus vaak in de rij staan. Noorwegen is een super mooi land, en dat heb ik zeker bewonderd. Ik keek elke dag weer met bewondering naar de omgeving. Het is heel erg anders dan Nederland. Ik moet wel zeggen dat een werkweek van 6 dagen best veel is, en dat ik het niet nog eens zou willen. Het was vermoeiender dan ik van te voren gedacht had. En omdat ik maar 1 vrije dag had om de omgeving te verkennen. Maar voor de rest had ik niet veel te klagen over het bedrijf. Ik had heel veel vriendelijke gasten, en ook veel Nederlanders waarmee ik vaak mee heb gepraat. Natuurlijk had ik ook minder vriendelijke gasten, maar daar waren er niet veel van. Ik zou zeker nog eens terug willen gaan naar Noorwegen. Er is nog veel van het land dat ik wil zien. En ik raad aan iedereen aan om Noorwegen ooit eens te bezoeken.

De cultuur

Ik heb niet super veel gezien van de cultuur in Noorwegen, omdat ik voornamelijk op de camping was. Maar ik heb wel hier en daar wat gezien. Zoals dat bijna alle Noren schapen hebben. Overal waar je keek stonden er wel schapen. Het is ook een duur land. Ik moest altijd goed opletten met wat ik kocht, omdat alles super duur was.

Terug naar Nederland

Mijn terugweg naar Nederland ging soepel. Mijn vlucht vertrok om 14:10, dus we hoefde niet te vroeg te vertrekken naar het vliegveld. Ik vond het wel jammer om te vertrekken. Ik keek er heel erg naar uit om mijn familie weer te zien, maar het uitzicht ga ik heel erg missen. Ook vond ik het jammer dat ik afscheid moest nemen van het team. Ik heb 6 maanden lang mijn leidinggevende bijna elke dag gezien, dus het afscheid nemen ging heel moeilijk. Ik was blij dat ik samen met nog 4 andere stagiaires naar huis ging, en niet helemaal alleen. Het was een heel vreemd gevoel toen we op het vliegveld aankwamen, en ook om afscheid te nemen van mijn baas. De vlucht ging heel soepel. We hadden gelukkig geen vertraging. Toen we uiteindelijk weer in Nederland kwamen, kwam onze bagage ook snel aan. En toen begon het afscheid nemen van de rest van het team. Dit was ook weer heel moeilijk, omdat ik ze niet meer zo snel zou zien. Maar ik was wel blij dat ik mijn ouders weer kon zien. Na het afscheid gingen mijn ouders en ik naar de auto om eindelijk naar huis te gaan. De rit naar huis voelde ook heel vreemd. Maar ik ben blij dat ik weer thuis ben.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken