Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Mijn stage in Rovaniemi.

Mijn stage in Rovaniemi.

Kaj vanGennip op 14/04/2023

Hii,

Ik ben Kaj van Gennip, ik volg de opleiding evenementen organisatie in Maastricht. Ik zit in mijn tweede leerjaar en ik voor 4 maanden naar Rovaniemi, Finland afgereisd voor een internationale stage bij Safartica.

Vertrek en aankomst

Het begin van mijn avontuur begon op 1 november, om 10:30 vanaf Düsseldorf airport ging ik de lucht in naar Finse Rovaniemi met een tussenstop op Helsinki. Na een dag van ongeveer 6,5 uur reizen kwam ik eindelijk aan in Rovaniemi. Hier was het om 17.00 al pik donker dit was toch even wennen. Ik werd opgepikt door Ismo een docent van Redu de school in finland. Naar een kleine tour door Rovaniemi kwam ik aan op mijn appartement dit was mijn plekje voor de komende 4 maanden. Na dat ik mijn gesteld had en de koffers en alles had uit gepakt ben ik naar de supermarkt gegaan waar ik al snel tot de conclusie kwam tot het erg duur was, Voorbeeld een komkommer voor 4,50 en ook het brood was heel anders dan in Nederland namelijk bijna alles was lactose vrij in Finland.

Kennismaking met het bedrijf

Het bedrijf waar ik stage heb gelopen was safartica hier ben ik mij direct de dag daarna gaan voorstellen en kennis gemaakt. In het begin waren het erg terug getrokken mensen er op zich zelf maar geduurd de stage veranderde dit helemaal. Safartica is een toeristisch bedrijf gevestigd in Rovaniemi, Finland, dat zich richt op het aanbieden van unieke ervaringen en activiteiten in de Finse wildernis. Het bedrijf organiseert verschillende tours en activiteiten voor bezoekers, zoals rendiersleeën, huskytochten, sneeuwscootersafari's, noorderlichtobservaties en wandeltochten door de prachtige natuur van Lapland. Tijdens de introductie week krijgen we als eerste werk kleding: winterkleding, rugzak, mes, koplamp, bijl, schep, vuurstarters en een sneeuwscooter helm. Natuurlijk als nuchtere Nederlander zij ik wat moet ik hier mee met zo een rugzak met al die benodigdheden. Hier op antwoorde ze mij dit ga je nodig hebben gedurende de safari’s.

De werkzaamheden

Als medewerker van safartica was ik betrokken bij verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Dit was het begeleiden van tochten en activiteiten omvatten, het onderhouden van de uitrusting en voertuigen, het plannen en organiseren van de activiteiten en het verzorgen van de gasten. Het is belangrijk om goede kennis te hebben van de lokale omgeving en de weersomstandigheden, zodat je de veiligheid van de gasten kunt waarborgen. Daarnaast is het belangrijk om goed te kunnen communiceren met gasten, aangezien het bedrijf veel internationale bezoekers ontvangt. Goede talenkennis, met name in het Engels, is daarom essentieel. Het vermogen om te multitasken en snel te kunnen reageren op onverwachte situaties is ook belangrijk, omdat de omstandigheden in de natuur onvoorspelbaar kunnen zijn.

Verblijf

Mijn appartement was een half uurtje van safartica af. In het begin deed ik dit lopend uiteindelijk deed ik dit met de bus want de lange dagen die ik maakte was ik vaak te moe. Maar het appartement appartement zelf perfect een gedeelde keuken met badkamer een eigen slaapkamer met een 2 persoons bed, ijskast, klerenkast en bureau.

Mijn ervaringen

Werken bij Safartica kan een geweldige ervaring zijn voor mensen die graag in de buitenlucht werken en genieten van het werken met mensen uit verschillende culturen. Het kan ook een uitdaging zijn, omdat je moet kunnen omgaan met verschillende situaties en omstandigheden, maar de beloning is de kans om de prachtige Finse wildernis te verkennen en gasten een onvergetelijke ervaring te bieden. Het kan wel fysiek zwaar werk zijn en medewerkers moeten in staat zijn om in de buitenlucht te werken in de koude en donkere wintermaanden. Toch is vaak de positieve werksfeer en de prachtige omgeving het zware werk meer dan waard maken.

De cultuur

De Finse cultuur is uniek en heeft zijn wortels diep in de geschiedenis van het land. De Finnen staan bekend om hun eenvoudige levensstijl, hun respect voor de natuur en hun liefde voor sauna's.

Een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur is de Sauna, die een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven van veel Finnen. Het is een plek waar mensen samenkomen om te ontspannen, te socializen en te genieten van de warmte. De Finnen zijn trots op hun sauna's en beschouwen het als een van hun grootste culturele erfgoeden.

Een ander kenmerk van de Finse cultuur is de nadruk op gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Dit komt tot uiting in de sterke welvaartsstaat van het land, waarin de regering verantwoordelijk is voor het welzijn van alle burgers.

Ook de Finse taal is een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur. Het Fins is een van de moeilijkste talen ter wereld om te leren en heeft geen duidelijke verwantschap met andere Europese talen. Het Fins wordt nog steeds gesproken door een meerderheid van de bevolking, hoewel Zweeds ook als tweede officiële taal wordt erkend.Al met al is de Finse cultuur uniek en fascinerend, met een sterke nadruk op eenvoud, respect voor de natuur en sociale rechtvaardigheid. Ik denk dat we als Nederlanders nog heel wat kunnen leren van het Finse leven.

Terug naar Nederland

Eenmaal terug in Nederland is het tijd voor het verwerken van de ervaringen die je hebt opgedaan. Het was voor mij meteen weer even wennen om terug te komen in het normale leven van 24/7 rennen naar een leven wat stilgestaan heeft. Wat ook een flinke verandering was natuurlijk het weer van een thermobroek en skibroek weer normaal naar een spijkerbroek. Ook weer terug in de school bank was apart om weer 6 uur per dag stil te gaan zitten. Ik ben mij gaan realiseren wat voor een geweldige maanden ik heb gehad en hoe blij ik mag zijn over de mogelijkheden en het vertrouwen dat ik heb mogen ontvangen uit Finland maar ook uit Vista college.

Zelf zou ik iedereen aanraden om minimaal één keer mee te doen aan een internationaal project of stage, je leert zoveel meer dan alleen maar in de schoolbanken zitten.

Het volgende project voor mij staat alweer klaar 2 weken naar Girona, Costabrava. Dit zullen jullie lezen in mijn volgende blog hoe dit avontuur loopt.

Hey hey,

Kaj

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken