Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Mijn stage bij Sabena Engineering

Mijn stage bij Sabena Engineering

Sino Schoonbrood op 09/06/2023

Laat ik mij kort voorstellen…

Leuk dat je voorbijkomt om over mijn ervaring bij Sabena Engineering, gelegen op Brussels Airport Zaventem in België, te lezen. Deze ervaring deel ik maar al te graag!

Mijn naam is Sino Schoonbrood, 4e jaar en dus laatste jaar student van de opleiding Vliegtuigtechnicus Mechanica (Categorie B1) aan het Aviation Competence Centre te Maastricht-Aachen Airport. Deze opleiding duurt 4 jaar waaronder ook twee stageperiodes vallen. In het begin van het 3e jaar duurt deze stage ongeveer 3 en een halve maand, en aan het einde van het 4e jaar duurt deze dik 5 maanden.

Ik ga jullie mijn ervaring over mijn 2e stage vertellen. Vanaf hoe het allemaal begon tot hoe het allemaal eindigde.

Hoe het allemaal begon…

Eerst wilde ik dolgraag werkervaring op doen aan helikopters. Hiervoor had ik dan ook op meerdere plekken gesolliciteerd. Plekken zoals Duitsland, Nederland en zelfs in Italië. Helaas was bij geen enkel bedrijf de mogelijkheid om stage te lopen.

Gezien ik mijn 1e stage aan kleine privé vliegtuigen heb gewerkt en ik met mijn tweede stage een andere ervaring wilde opdoen, ben ik dus gaan solliciteren bij bedrijven met commerciële vliegtuigen.

Zo ben ik via contactpersonen terecht gekomen bij Sabena Engineering.

Kennismaking met het bedrijf

Eerst heb ik telefonisch contact gehad met de Talent Specialist van het bedrijf Sabena. Wij hadden telefonisch een mooi gesprek en uiteindelijk ben ik uitgenodigd worden voor een gesprek op locatie.

Dit gesprek vond plaats met de Talent Specialist en de Maintenance Manager van de hangaar waar ik zou gaan werken. Dit was een goed gesprek waar ook ik natuurlijk werd overhoord met vragen.

Van beide kanten hebben wij besproken wat wij verwachten van elkaar en of wij hier elkaar in konden helpen. Uiteindelijk was het allemaal geen probleem en kon ik voor mijn stage bij hun komen werken!

Het bedrijf: Sabena Engineering

Sabena Engineering is een groot en veelzijdig bedrijf met als hoofddoel het vliegende houden van vliegtuigen. Het bedrijf doet onderhoud aan commerciele en militaire vliegtuigen op verschillende locaties.

In de luchtvaartwereld is er klein- en grootonderhoud wat kan worden uitgevoerd. Sabena doet beide met nog vele taken in hun eigen zogenoemde ‘shops’. Deze shops zijn specifiek gecertificeerd om bepaalde delen van een vliegtuig te mogen onderhouden of repareren.

Sabena heeft een grote hangaar op Brussels-Airport waar Base Maintenance (groot onderhoud) en Line Maintenance (klein onderhoud) wordt uitgevoerd. Line maintenance kunnen zij op Brussels Airport uitvoeren en ook op vele locaties in Europa en Afrika.

Afhankelijk van welk type onderhoud mogen zij aan vele vliegtuigen werken. Praten wij over klein onderhoud dan kan aan alle Boeing, Airbus en enige Embraer vliegtuigen gewerkt worden. Het bedrijf is voor de Airbus A320 en A330 series gecertificeerd voor grootonderhoud.

Vertrek

Een week voordat mijn stage begon (16 Januari) moest ik de sleutel van mijn kamer gaan ophalen. Zo kon ik van tevoren al een gedeelte van mijn spullen op de kamer krijgen. Gezien een matras, een bureaustoel en vele andere spullen mee moesten gaat dit zekerweten niet in één autorit mee.

Ik kon een kamer huren in Leuven op de Naamsevest. Dit is een studentenwoning met ongeveer 13 kamers ter beschikking.

Ik had een groot bureau, bed en wat kasten met een wasbak op de kamer. Wat gedeeld moest worden waren de keuken, douches en de toiletten.

De kamer zelf had ik zelf gezellig ingericht door wat foto’s op te hangen. Het was niet een hele grote kamer maar voor mij was het groot genoeg om de 6 maanden door te komen. De meeste tijd was ik op werk en de avonduren was ik toch sporten. Geen enkel probleem dus!

Sabena Engineering en mijn werk

De eerste maand heb ik het management van het base maintenance geholpen. Hier hielp ik op het bureau met het voorbereiden van een grote c-check voor een vliegtuig.

Bijvoorbeeld het vooraf bestellen van de materialen en tijdens de check op verzoek van de monteurs van het vliegtuig. Ook bij het inventariseren van de materialen en ze vervolgens uitsorteren over de vliegtuigen mocht ik helpen.

Na een dikke maand mocht ik de hangaar in waar ik aan de vliegtuigen zelf ging werken. Hier heb ik uiteindelijk heel veel werkervaring aan de A320-200 en A330-200/300 kunnen opdoen.

In het begin van een check werden alle ‘functional checks’ gedaan. Hierna wordt het vliegtuig volledig gestript en worden de onderhoudstaken uitgevoerd.

Ik heb aan veel inspecties mogen deelnemen en ook heb ik veel aan de landing gear mogen helpen. Super interessant en leuk maar ook een vies karweitje!

Het personeel was ook altijd super vriendelijk en behulpzaam met uitleggen en helpen. Ik heb hier mensen over de hele wereld leren kennen. Van Portugezen, Amerikanen tot Afrikanen!

Het verblijf

De werkweek was soms wel intensief. De technici beginnen op locatie om 06.00 en werkten tot 15.00/17.00. Afhankelijk van wie welk contract had. Ik kon ervoor zorgen dat ik om 06.30 bij het bedrijf was zodat ik dan om 06.45 kon beginnen. Dit kwam voor mij beter uit gezien ik vanuit Leuven de trein pakte naar het treinstation op Zaventem Airport en van daaruit weer de bus moest pakken naar het bedrijf.

Doordeweeks moest ik dus om 05.30 opstaan om even mijn spullen in te pakken. Vervolgens om 05.50 op de fiets naar het treinstation om daar de trein om 06.08 te pakken. De bus was mooi aansluitend op de trein en ik kon gelukkig meestal direct instappen.

Hoewel ik een ochtendmens ben was dit vrij zwaar in het begin. Toen het eenmaal in het ritme kwam is het eigenlijk heerlijk om zo vroeg op te staan.

Na het werken ging meestal eerst naar mijn kamer om even wat te eten. Daarna ging ik dan naar de sportschool of een stuk rennen in het bos.

Zo heb ik ook met het sporten mensen leren kennen waaronder wij dan mee afspraken en soms mee uiteten gingen.

Ook had Sabena Engineering meerdere stagiaires wat uiteindelijk leidde tot een leuke groep vrienden. Met deze groep gingen wij bijna elke vrijdag na het werken uiteten in Leuven, Brussel, Antwerpen of Zaventem.

In de weekenden gingen wij ook vaker naar Brussels om te wandelen, naar de bioscoop te gaan en uiteindelijk weer lekker te eten. Altijd super gezellig!

Tijdens de weekenden ging ik of naar huis om daar de familie en vrienden te bezoeken. Of vrienden en familie kwamen bij mij op bezoek. Als ik bezoek kreeg werden er altijd uitstapjes gemaakt naar de bijgelegen steden. We deden wat ‘sightseeing’ met natuuurlijk altijd dineren als laatst!

De stad Leuven is een geweldige stad. Zeker voor studenten is het top gezien de stad alles tot zijn beschikking heeft. Supermarkten, kledingwinkels, wasserettes, elektronica shops, verschillende restaurants, barretjes, noem maar op! Dit allemaal op een fietsafstand binnen 5 minuutjes!

Het einde

En dan brak mijn laatste week aan. Ik had veel mogen doen en heb veel geleerd. Mijn kennis van commerciële vliegtuigen is van bijna nul naar heel veel gestegen.

Ook vaker kreeg ik zelfstandige opdrachten die ontzettend verschilden. Van een corrosie inspectie, een installatie of reparatie van kleine onderdelen of het (meehelpen) uitvoeren van operationele testen, ik mocht overal aan meewerken wat het hartstikke leuk maakte.

Het belangrijkste als stagiair is dan ook dat je het vertrouwen tot je neemt maar ook de verantwoordelijkheid. Dus altijd het laten controleren van je werk zodat je zeker bent dat het goed is uitgevoerd.

Het werken in het team voelde als een team van vrienden en ik vind het ook jammer dat het al tijd wordt. Juist doordat ik overal zoveel bij betrokken werd en zoveel mocht doen. Dit is wel weer positief natuurlijk want doordat ik zoveel heb meegemaakt en geleerd is de tijd gewoon gevlogen!

En dan is het voorbij. Terug naar school en hopelijk mag ik mijn diploma ontvangen! Als ik mijn diploma haal ga ik nog een jaar veder leren op deze school zodat ik ook het avionische gedeelte van de opleiding gedaan heb. En gezien ik nog niet precies weet wat ik wil doen kan ik in dit jaar kijken waar ik daarna wil gaan werken. Ik kan eventueel altijd terug bij dit bedrijf. Voor werk, voor een opleiding of om een kop koffie te drinken.

Eén ding is zeker, we hebben nieuwe ervaringen, kennis, vrienden en een stage die ook nooit zal vergeten!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken