Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Mijn stage bij Crane AB in Zweden

Mijn stage bij Crane AB in Zweden

Guy Kok op 22/06/2023

Mijn stage in Tumba, Zweden bij Crane Currency

Guy Kok 06/02/2023


Hej, mijn naam is Guy Kok en ik heb ervoor gekozen om dit schooljaar een stage te lopen in Zweden.


Vertrek en aankomst:

Op zaterdag 4 februari vloog ik vanaf Schiphol Airport om 10:40 naar Stockholm-Arlanda Airport en kwam ik aan om 12:45. Alles verliep heel soepel tijdens deze reis. Vanaf de airport heb ik de Arlanda Express (sneltrein) gepakt richting de stad wat ongeveer 30 minuutjes was. Daarna ben ik naar mijn hotel gegaan om mijn koffers daar te laten en toen ben ik naar de stad gegaan om te verkennen.


Het bedrijf:

Het bedrijf waar ik stage heb gelopen heet Crane AB, onderdeel van Crane Currency. Crane biedt currency printing services aan. Het bedrijf vervaardigt papier voor bankbiljetten met beveiligings- en beschermingskenmerken, zoals het aanbrengen van foliestrepen (met geweldige technologieën), screen printing, typografische nummering, protective varnishing en eindinspectie. Crane biedt hun currency printing services wereldwijd aan en heeft klanten verspreid over Centrale Banken over de hele wereld. Ik heb mijn eerste stage dag gedraaid op 6 februari 2023 en mijn laatste stage dag op 25 mei 2023.


Mijn werkzaamheden:

Tijdens mijn eerst dag bij Crane AB, heb ik een hele hoop collega’s ontmoet van alle afdelingen en natuurlijk ook van de afdeling waar ik mijn eerste tijd zal besteden, het marketingteam. Ons marketingteam bestond uit 3 vrouwen (waarvan er eentje na een maand na mijn aankomst wegging, om verder te studeren) en ik. In maart kwam er een hele grote beurs aan genaamd PUBLIC FIRST 2023. Dit was het belangrijkste event van het jaar voor Crane Currency en wij als marketingteam waren verantwoordelijk voor alles rondom het event. Hier heeft een hele hoop tijd en uren in gezeten. Zelf was ik ook aanwezig op deze grote beurs en had ik veel verantwoordelijkheden rondom de registratie van Crane's klanten. Ook heb ik veel marketing materiaal opgestuurd naar collega's en klanten. Daarnaast heb ik verschillende andere afdelingen geholpen zoals de shipping afdeling van het bedrijf en de bid management afdeling met het verzenden van bid materiaal naar de klant voor de tender.


Verblijf:

Het verblijf dat ik had tijdens mijn stageperiode in Zweden, was bij een superleuk gast gezin in Tumba (stad ten zuidwesten van Stockholm), die bestond uit een hele lieve vrouw en man. Zij hebben een mooi huis op 20 minuten loopafstand van de lokale gym, dus dat was een plus punt. Daar was ik na mijn werk ook elke dag te vinden.


Mijn ervaring:

Ik heb heel veel geleerd van mijn tijd in Zweden, niet alleen over de business, maar ook over Zweden. Ik ben twee keer op zakenreis geweest naar Malta met mijn team. De eerste keer was om alles voor te bereiden voor de beurs en de tweede keer was voor de beurs zelf. Verder vond ik het geweldig dat ik mee kon gaan naar Malta als stagiair zijnde. Daar heb ik in mijn vrije tijd (wat overigens niet zo veel was), sightseeing gedaan met het sales team en zijn we bijna elke avond gaan uiteten en ook een paar keer met het sales team (wat alleen maar mannen zijn) dus daar heb ik me tijdens deze avonden het meest vermaakt. Ook heb ik St. Patricks Day gevierd op de straten van Malta en heb ik een paar Albanezen leren kennen, wat echt lachen was. Vlak bij ons hotel was een dj aan het spelen en was iedereen aan het feesten. In Zweden ben ik vaker in het weekend naar Stockholm gegaan om te winkelen en een leuke dag te hebben. In mei zijn we naar het noorden van Zweden gegaan met het gastgezin, waar ze een tweede zomer/winter huisje hebben om ook de andere kant van Zweden te zien. Ook heb ik veel activiteiten gedaan met de man van mijn gastgezin en inmiddels mijn vriend. We zijn samen gaan skiën in Zweden, we zijn naar een voetbalwedstrijd geweest van de Zweedse competitie Allsvenskan (de hoogste voetbalcompetitie in Zweden) tussen Djurgårdens IF en BP, 2 teams uit Stockholm. De sfeer in het stadion was geweldig met alle fans. Ook zijn we naar een ijshockeywedstrijd geweest van AIK Stockholm, wat ook supercool was! Verder zijn we in het weekend met zijn drieën naar hun vakantiehuisje in het noorden van Zweden gegaan en hebben we gehiked in de bossen.


De cultuur:

De Zweedse cultuur is iets anders dan de Nederlandse cultuur zoals ik het heb meegemaakt. De mensen in Zweden zijn allemaal super aardig die ik ontmoet heb en heb leren kennen en iedereen was super gastvrij. Een groot verschil in Zweden is dat ze tijdens de lunch altijd heel vroeg eten en het altijd warme gerechten zijn. In Zweden is het weer in de winter nog erger dan bij ons, dus dat is een beetje hetzelfde. Vaak hebben we hier sneeuw gehad, waar ik me wel mee vermaakt heb, maar in de lente is het hier heel mooi in Zweden. Ook heeft Zweden super veel natuur en het is een supermooi en groot land, maar heeft een kleiner bevolkingsaantal dan Nederland.


Terug naar huis:

Op 23 mei 2023 vlieg ik weer terug naar huis vanuit Stockholm naar Düsseldorf. In mijn tijd in Zweden en Malta bij Crane Currency heb ik super veel geleerd, ervaring opgedaan, veel mensen ontmoet en echt een fantastische tijd gehad. Ik vind het jammer om weer naar huis te moeten gaan, maar aan de andere kant ben ik ook blij om mijn familie en vrienden weer te zien na een lange tijd.

Ik heb het enorm naar mijn zin gehad en het was een ervaring die ik nooit meer zal vergeten!

Zoals ze het in Zweden zeggen; Hälsningar!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken