Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
mijn stage bij Clash! in Berlijn

mijn stage bij Clash! in Berlijn

Arthur Simonis op 30/06/2023

Hallo! Mijn naam is Arthur Simonis en ik zit momenteel in mijn examenjaar van de opleiding maatschappelijke zorg niveau 4. Ik ben dit jaar een half jaar lang stage gaan lopen in Berlijn, samen met een klasgenoot. Wij hebben van Januari tot en met juli stage gelopen bij Clash! Exchange & Learning. In deze blog geef ik jullie een idee van hoe dat gelopen is.

Voor ons vertrek hebben wij contact gehad met het bedrijf. Clash! Exchange & Learning is een Nederlands-Duitse organisatie die gespecialiseerd is in interculturele, internationale en educatieve uitwisselingsprojecten. Het doel van de Clash! projecten is om de horizon van de deelnemers te verbreden en een groter bewustzijn voor diversiteit, inclusie en politiek burgerschap te ontwikkelen. Naast het gebruik van non-formele leermethodes en ervaringsleren, is hun belangrijkste leermethode ‘interactie’. Dit sprak ons erg aan, daarom hebben wij ook voor dit bedrijf gekozen.

Ik vertrok in Januari met de auto naar Berlijn. Vanuit Nederland hadden wij een appartement gevonden waar wij voor een aantal maanden konden verblijven. Eenmaal aangekomen in Berlijn, zijn wij ons gaan settelen in het appartement. Het was even wennen maar wij voelden ons al vrij snel thuis. De eerste week hadden wij nog even vrij om aan de stad te wennen. In de tweede week hebben wij onze nieuwe collega’s ontmoet en zijn wij aan de slag gegaan in het leerbedrijf.

De manier van werken was voor ons erg prettig. Wij leerde veel van onze collega’s over hoe op een informele manier informatie over te brengen op leerlingen. Zij hebben ons aan de hand genomen en ons laten zien hoe het er aan toe gaat op een normale werkdag. Al snel voelden ik dat ik vertrouwd werd om zelf erop uit te gaan. Ik heb uiteindelijk zelfstandig projecten gedraaid, vergaderingen gevoerd en projecten voorbereid. De projecten bestonden uit verschillende onderdelen. Zo deden wij leerzame tours geven en koppelden hier thema’s aan die in de huidige maatschappij van toepassing zijn. ook spraken wij bijvoorbeeld over gelijkheid en interculturele diversiteit. Ik voelde mij helemaal thuis in Berlijn en bij het stagebedrijf.

Ik merkten wel een verschil in cultuur vergeleken met Nederland. Hier in Berlijn leken de mensen allemaal een stuk botter en meer op zichzelf. Dat is ook wel logisch, aangezien er ongeveer vier miljoen mensen in de stad wonen en je niet met iedereen een praatje aan kan gaan. Sommige mensen stonden wel open voor een leuk gesprek. Ik ben ook wel eens met mensen een drankje gaan doen waarvan ik in eerste instantie dacht dat zij helemaal niet fijn waren. Je moet het bij de mensen hier een beetje tijd geven denk ik.

Na een halfjaar stage te hebben gelopen komt er helaas ook een eind aan. Ik heb nog een weekje rust genomen in Berlijn en ben nu bijna klaar voor vertrek. Ik kijk terug op een zeer leerzame ervaring en zal deze ook nooit meer vergeten. Het is zeker een aanrader om stage te lopen in Berlijn!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken