Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Mijn Kos stage 2023

Mijn Kos stage 2023

Elena Jung op 10/07/2023


Over mij

Beste lezers,

Ik ben Elena Jung. Momenteel zit ik in het 2e jaar van de opleiding allround schoonheidsspecialiste niveau 4.

In het 2e jaar van de opleiding ga je tien weken lang op welness stage. Ik heb ervoor gekozen om deze stage in het buitenland te lopen, omdat het een unieke kans is om werkervaring op te doen in een andere omgeving. Ik ga stage lopen in het Blue Lagoon Village hotel op het eiland Kos, in het dorp Kefalos in Griekenland.


Voor vertrek

Voordat ik kon vertrekken moest ik een aantal zaken regelen zoals de benodigde reispapieren, verzekeringen, de financiering, mijn gegevens doorgeven aan DUO en natuurlijk mijn koffers nog inpakken. Na alles ingepakt te hebben stond ik dan eindelijk klaar met 3 koffers. Ik vond het erg spannend, omdat ik nog nooit zo lang van huis ben geweest.

Aankomst

Mijn avontuur startte op maandag 1 Mei; toen vloog ik samen met een klasgenoot van Rotterdam AirPort naar Kos.

Rond een uur of 7 s’avonds kwamen we aan en werden we van het vliegveld opgehaald en naar het appartementencomplex gebracht waar we de komende 10 weken zouden verblijven. Het appartementencomplex waar we verbleven ligt in het dorpje Kardamena.

Eenmaal aangekomen in het appartementencomplex schrokken we best wel van het appartement. Het was klein en rook niet fris. Vooral de badkamer was vies en stonk naar riool. We zijn direct op pad gegaan om te kijken of er nog ergens een supermarkt open was om poetsspullen te gaan halen. Vervolgens hebben we het hele appartement goed schoon gemaakt. Daarna zijn we nog wat bij een lokaal restaurantje gaan eten en lekker gaan slapen.

Kennismaking met het bedrijf

De dag na aankomst zijn we met een bus naar het hotel gebracht. Deze bus vertrekt iedere dag om 09:00 of 11:15 afhankelijk van welke dienst je hebt en is speciaal voor werknemers van het hotel. Het hotel ligt in het dorp Kefalos. Dit is ongeveer een busrit van twintig minuten.

Toen we aankwamen stonden we versteld van hoe groot dit hotel was. Vanaf boven aan de berg konden we al minstens vijf grote zwembaden tellen. Eenmaal bij het hotel aangekomen vonden wij gelukkig een toekomstige collega die ons wegwijs kon maken. Deze collega heeft ons naar de Spa begeleid. Daar hebben wij kennisgemaakt met onze stagebegeleider en een rondleiding van de Spa gekregen. In de opvolgende dagen hebben we nog papier werk, zoals een id check moeten regelen, zodat wij officieel konden starten met onze stage. Ook hebben we een naamplaatje en een incheck pas gekregen.

De werkzaamheden

Nadat al het papierwerk geregeld was, konden wij op 8 mei officieel aan de slag met onze stage. Het bedrijf werkt in twee diensten. Wanneer je in de 1e dienst werkt word je om 09:00 met de bus opgehaald en ga je om 18:30 weer met dezelfde bus terug. De 2e dienst loopt van 11:15 tot 20:30. Van deze tijd werk je daadwerkelijk acht uren per dag. Je werkt vijf dagen in de week, in totaal veertig uren per week. Het kan per dag verschillen welke dienst je draait. Het is de bedoeling dat het eerlijk wisselt tussen de collega’s. In totaal heb je acht vrije dagen in de maand. Dat zijn meestal twee dagen per week. Je mag zelf weten hoe je deze vrije dagen indeelt als het maar op tijd is doorgegeven. Je kan er dus ook voor kiezen om acht dagen achter elkaar vrij te hebben!

De eerste werkweek was erg chaotisch. We hebben deze week vooral in de personeelsruimte gezeten en het was niet echt duidelijk wat we moesten doen. Wel hebben we twee massage trainingen gehad.

Vanaf de 2e werkweek zijn we in het diepe ingegooid. We zijn toen begonnen met massages op echte klanten. Dit vonden we in het begin heel erg eng omdat we voor ons gevoel niet genoeg training hadden gehad. Nadat ik mijn eerste massage had, was ik toch heel blij dat ik het gewoon heb gedaan, omdat ik hier het meeste van heb geleerd. Daarna ging het ook zonder moeite. Vanaf dit moment heb ik dagelijks verschillende massages, lichaamsbehandelingen, gezichtsbehandelingen en mani- en pedicures op klanten uitgevoerd.


Verblijf

De plek waar we verbleven was niet in het hotel. We verbleven in een appartementencomplex waar alleen medewerkers van het hotel waar wij werkten verbleven. Van de kamer zelf schrokken we nogal toen we deze voor het eerst zagen. We hebben daarna meteen een heleboel poetsspullen gekocht en zijn flink aan het poetsen geweest.
De kamer zelf moest je delen met één of twee andere collega’s. Helaas kon je niet koken in het appartement, maar je had wel een koelkast tot je beschikking. Er lagen ook verschillende supermarkten dichtbij in de buurt en konden we ook eten bestellen.
Na een tijd zijn we gewend geraakt aan onze kamer en viel het uiteindelijk wel mee.
Halverwege onze stageperiode, is ons appartement overstroomt door hevige regenval en een slecht aflopende afvoer. Dit was erg vervelend, maar gelukkig beleven onze spullen ongedeerd. We zijn onze luxe thuis hierdoor wel meer gaan appreciëren, maar we hebben ook veel leuke momenten en kleine feestjes gehad in ons appartement. Ook hebben we veel leuke mensen leren kennen die ook in hetzelfde appartementencomplex zaten.


Mijn ervaringen

Mijn ervaring met deze buitenlandse stage is over het algemeen erg goed. Naast dat ik erg veel vaktechnische kennis heb opgedaan, ben ik ook een levenservaring rijker en ben ik op persoonlijk gebied erg gegroeid. Ik heb hier geleerd hoe ik zelfstandig moet zijn. Daarnaast heb ik mijn Engelse taal tijdens deze stage kunnen verbeteren. Naast dat ik veel dingen heb geleerd heb ik ook vrienden voor het leven gemaakt. Ik ben erg dankbaar voor het werk en het leuke team waar ik tijdens deze stage periode mee heb mogen werken en leuke dingen mee heb mogen beleven.


De cultuur

Over het algemeen heb ik gemerkt dat Grieken een stuk chaotischer zijn dat wij Nederlanders. Ook is de werkcultuur is heel anders hier. Mensen werken hier een seizoen lang, ( zes maanden ) aan een stuk door, om de andere zes maanden in de winter vrij te zijn; het toerisme en dus ook de werkgelegenheid is in de winterperiode laag. Tijdens het werkseizoen hebben de Griekse medewerkers vaak ook maar twee dagen per maand vrij. Een ander cultuur verschil is natuurlijk het eten. Het eten is hier een stuk zouter dan in Nederland.

Terug naar Nederland

Op vrijdag 7 juli is het dan eindelijk zo ver. Na 2,5 maand ontzettend veel plezier te hebben gehad mag ik ook naar huis. We hebben dit mooie avontuur afgesloten met een heerlijk etentje en een drankje.
Afscheid nemen is nooit leuk, maar ik ben toch blij dat ik weer naar mijn eigen thuis mag.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken