Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Jetfly Technik Zweibrücken stage blog

Jetfly Technik Zweibrücken stage blog

JASPER VÄTH op 03/02/2023

Mijn naam is Jasper Vaeth en ik volg de opleiding Vliegtuigtechniek B1 bij Vista op Maastricht Aachen Airport. Ik mocht 3,5 maanden stage lopen bij Jetfly Technik in Zweibrücken, Duitsland.

  • Vertrek en aankomst

Na een leuke zomervakantie heb ik mijn spullen in mijn veel te kleine auto geperst en ben vertrokken richting Rheinland-Pfalz. Ik had een klein kamer in een gedeeld huis met 3 huisgenoten. Het was een heel warm welkom van mijn niuewe huisgenoten kortom een top start.

  • Kennismaking met het bedrijf

Ik was zeker nerveus voor mijn eerste dag maar ik was ook blij om weer in de praktijk te werken. Ik heb een korte rondleiding gekregen en daarna ook direct mijn persoonlijke gereedschapskist. De hangar was nog vrij nieuw mooi schoon en ik had de indruk dat mijn nieuwe collega’s plezier hebben aan wat ze aan het doen zijn. Ik mocht direct mee aan de slag en laten zien of ik ook en ratel kan draaien.

  • De werkzaamheden

Ik heb kennis opgebouwd met Pilatus PC-12 zoals PC-24 toestellen. Het heeft natuurlijk klein begonnen en de eerste dagen heb ik veel wheel services gedaan zoals lager inspections en banden wisselen. Maar zelf hier heb ik veel geleerd hoe dingen in de luchtvaart gedaan worden. Over tijd hebben collega’s steeds meer vertrouwen ontwikkeld zodat ik op eens ook Service Bulletins mocht uitvoeren waar we het hele landing gear moesten demonteren. Ik mocht geheel zelfstandig de werk en metingen uitvoeren zoals de bijbehorende documenten invullen. In het eind was het nog eens samen met de Checkleader van het vliegtuig controleert. Daarnaast heb ik veel verschillende werken die bij een inspectie horen. Op een moment heb ik zoals en gewone medewerken tasks mogen uitkiezen en uitvoeren. Het was een goed balans tussen dagelijkse opdrachten en spannend nieuwe werk.

  • Verblijf

Ik woonde met 3 huisgenoten alle ongeveer mijn leeftijd in een huis in een kleijn voordorp van Homburg. Het was heel leuk om niet alleen te wonen voor mijn stage. Ik had echt geluk nieuwe vrienden te vinden en een erg leuke ervaring te hebben.

  • Mijn ervaringen

Mijn ervaringen met het werken aan vliegtuigen is eerg gegroet. Het team van Jetfly heeft veel ervaring met pilatus vliegtuigen maar de meeste medewerkers komen van de grote luchtvaart of ook de luchtmacht. Daarom heb je voor elk probleem of vraag en specialist bij de hand gehad.

  • De cultuur

De Duitse cultuur verschilt wel met de Nederlandse ik had vroeger nooit verwacht dat het verschil zo groot is maar het was wel duidelijk. Een van de goede dingen was zeker de eetcultuur het was leuk om samen warm te lunchen. Anders had ik het gevoel dat Duitsers wel een beetje minder flexibel zijn dan bijvoorbeeld Nederlanders.

  • Terug naar Nederland

Mijn laatste werkdag was een beetje emotioneel. Ik had me al goed daar gesetteld en wilde eigenlijk nog niet gaan. Ik heb van de team en goed feedback. Ik heb nog een laatste keer mijn gereedschapskist gecontrolleerd en even netjes schoon gemakt. Het was een fantastisch ervaring die ik nooit zul vergeten.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken