Hospitality Excursion Blog
Levi Begas op 21/05/2025
Maandag
Wij waren al op de zaterdag in Denemarken, waar wij gezellige dingen heb gedaan met de groep en kennis hebben gemaakt met ons verblijf, de campus Maar vandaag op school begonnen met het programma met het hijsen van de vlag en een korte introductie. Daarna zijn we met de bus naar de wijnbrouwerij gereden. We kregen daar een rondleiding en hebben wat wijntjes geproefd. Vervolgens reden we een stukje door naar het strand om kruiden en planten te plukken die we later in gerechten kunnen gebruiken. We zijn ook het water in gegaan om mosselen te verzamelen, en we hebben veel oesters gevonden. Na een kort moment op het terras met een ijsje was het tijd om terug te gaan naar de campus.
Dinsdag
Op de tweede dag hadden we twee activiteiten. Als eerste gingen we naar het grootste ziekenhuis van Denemarken; Aarhus Universitetshospital. Daar kregen we een rondleiding door de gehele keuken. Het was indrukwekkend om te zien hoe groot alles is, hoe alles wordt gemaakt en hoeveel verschillende afdelingen er zijn, zoals een eigen bakkerij, slager, voedselwetenschappers en een trein systeem om al het voedsel naar verschillende delen van het 500.000m2 grootte ziekenhuis te vervoeren.
Daarna gingen we naar de nieuwe foodhall in Aarhus Ø. We kregen daar een rondleiding van de eigenaar van de foodhall. Hij vertelde een indrukwekkend verhaal over zichzelf. Het is erg inspirerend om te zien hoe zijn visie en passie in het bedrijf zijn verwerkt – zeker als leerling van MOH.
In de foodhall waren verschillende soorten tentjes die toch één geheel vormden. Er werkten veel unieke mensen, met wie de eigenaar een persoonlijke band heeft en die hij ook volop ondersteunt.
Woensdag
Op de derde dag was het tijd om twee zaken te bezoeken. De dag begon bij Munkebjerg Hotel, een hotel met veel unieke onderdelen. Het hotel beschikt over drie bijzondere restaurants, elk met een eigen idee en doel. Daarnaast had het hotel ook veel vergaderruimtes, een eigen slagerij, bakker en patisserie en een groot casino, waar de manager veel inspirerends over te vertellen had.
Daarna was het tijd voor restaurant Lyst, een Michelin-sterrenzaak met een ongelooflijke passie en visie. We kregen een rondleiding en mochten allerlei sneak peaks van het restaurant zien. Het verhaal erachter en elk klein detail waarover is nagedacht – van de gebruikte stenen tot aan de ventilatie – maakten grote indruk.
Donderdag
Op de donderdag hebben wij verschillende gerechten gekookt. Van rode kool, tot gekarameliseerde aardappelen, een typisch Deens stuk vlees en een dessert met rijstepap. Ik heb de tafels opgemaakt samen met Deense studenten. Met veel moeite omdat er niet veel was hebben we er toch iets van gemaakt.
Vrijdag
Vrijdag was het tijd voor de Nederlandse gerechten. Ik heb mee mogen werken aan het zuurvlees en de dikke frieten. Ook was er als dessert een tompouce. Die wij oranje hadden gemaakt vanwege koningsdag. En zelf gemaakte poffertjes met slagroom. Wij hebben de Deense studenten kennis laten maken met deze Nederlandse gerechten. Alhoewel de poffertjes aardig droog waren. Is de tompouce en ook zeker het zuurvlees geslaagd. Daarna hebben wij de dag uiteindelijk afgesloten met de uitreiking van de diploma’s. Vrijdagavond was het weer tijd voor terug naar Nederland te gaan.
