Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Het avontuur van Axel in Noorwegen

Het avontuur van Axel in Noorwegen

Jana Janssen op 18/09/2024

Inleiding:

Hallo allemaal mijn naam is Axel Vaessens en ik ben in de periode van 27 juni t/m 18 augustus in Noorwegen op buitenlandse stage geweest. Hieronder lees je mijn ervaringen en hoe de stage is verlopen.

Vertrek en aankomst:

Ik vertrok op 27 juni rond 4 uur in de ochtend vanaf mijn huis met de auto naar Maastricht. In Maastricht werden ik en een andere klasgenoot opgehaald met een bus die rechtstreeks naar Schiphol reed. Ik heb in Maastricht even doei gezegd tegen mijn ouders en daarna zijn we om stipt 5 uur vertrokken richting Schiphol. We zijn rond 8 uur aangekomen op Schiphol hebben snel onze boarding passen opgehaald en zijn door de douane heen gegaan. Hierna hebben we nog even genoten van een lekker drankje en konden we rond 9:30 het vliegtuig in. Met een beetje vertraging zijn we rond 10:00 vertrokken op Schiphol en komen aan rond 11:30 in Kristiansand. Hier hebben we TrollAktiv gebeld en verteld dat we veilig zijn aangekomen. Hierna hebben we de bus gepakt richting het bedrijf.

Kennismaking met het bedrijf:

Eenmaal aangekomen in Evje met de bus zijn we opgehaald door een medewerker van het bedrijf. Hier hebben we een leuke kennismaking mee gehad en leuk verteld over vanalles. Toen we eenmaal aankwamen hebben we het nog gehad over de stagebegeleider Zach dat hij er nu helaas niet bij was. Maar maandag als we zouden beginnen zou Zach er zijn. Hierna hebben we nog een rondleiding over het park gekregen en hebben we kennisgemaakt met de instructeurs, wat ook leuke instructeurs waren die super open waren voor sociaal contact. Dus al met al een zeer goeie eerste indruk.

De werkzaamheden:

Ik heb binnen dit bedrijf erg veel gedaan. We hadden ongeveer een schema dat we elke week moesten aanhouden. Dit schema zag er ongeveer zo uit:

Maandag: klimpark

Dinsdag: Runner (klusjes doen)

Woensdag: avonddienst

Donderdag: activiteiten uitkiezen

Vrijdag: Adventure pass

Zaterdag: vrij

Zondag: klimpark

Zo ziet een week ongeveer uit. Hier doen we dus veel activiteiten in waar we ook echt veel leren. Zoals het raften. Het raften vond ik de leukste activiteit. Puur omdat je iedere keer je grens verlegt om toch een stukje te sturen en dus te gidsen. Dat vond ik het beste van de stage. Daarnaast heb ik ook mijn instructeurs bewijs gehaald binnen het bedrijf voor het klimpark. Ik mag dus alle instructies voor het klimpark geven.

Verblijf:

We verbleven deze stage in een groot oud huis met verschillende appartementen. In dit huis woont iedereen die voor de zomer werkt binnen TrollAktiv. We kwamen daar als een van de latere aan dus we moesten een oud huis waar nog veel aan gedaan moest worden. Dus we hebben de eerste 2 dagen besteed aan het schoonmaken van het huis wat uiteindelijk geen probleem was en best leuk was om ons eigen huisje ervan te maken. Dat is uiteindelijk gelukt en hebben we een top verblijf gehad voor 7 weken.

Mijn ervaringen:

Ik heb veel ervaringen opgedaan deze stage zoals veel Geraft en veel geklommen. Ik heb veel goeie ervaringen zoals dat het super goed gaat met het gidsen van een raft en dat ik daarnaast ook veel aan het kajakken ben. Ik ervaar in deze tijd ook dat ik veel aan het volwassen leven aan het wennen ben. Aan de ene kant vind ik dat erg fijn. Je merkt gewoon echt dat je rust vindt en dat je van dag tot dag leeft en dat vond ik erg prettig. Verder heb ik ook nog ervaren dat ik een buitenland stage best nog een keer zou willen doen.

De cultuur:

De cultuur in het land vond ik vrij bijzonder. Puur omdat het anders is dan in Nederland. Je merkt gewoon dat de mensen veel meer opgevoed zijn. Zo kon je bijvoorbeeld in het midden van het stadje Evje je fiets onafgesloten laten staan voor een aantal dagen zonder dat je fiets werd gestolen. Daarnaast was iedereen daar aardig naar je. Het maakte niet uit hoe jij erbij stond maar ze waren altijd aardig tegen je.

Terug naar Nederland:

De dag dat we terug naar Nederland zijn gegaan was natuurlijk een treurige maar ook een leuke dag. We fietsten voor de laatste keer terug naar het bedrijf vanaf ons huisje hebben daarna iedereen gedag gezegd en zijn daarna vertrokken naar Evje. Vanaf Evje hebben we de bus gepakt richting Kristiansand. Bij het vliegveld hebben we de boardingpassen opgehaald en zijn weer snel door de douane heen gekomen en hebben daarna nog even spelletjes gespeeld op het vliegveld. Rond 6 uur zijn we gaan vliegen en we zijn rond half 8 geland. Daarna uiteraard weer alle koffers opgehaald en aan het einde van alle banden stonden alle ouders van de stagiaires ons op te wachten met een warm welkom en zijn we snel richting huis vertrokken.

Slot:

Dit was mijn fantastische avontuur in Noorwegen als ik een advies zou mogen geven zou ik aanraden aan iedereen om in dit soort trant een stage te gaan doen als je van sporten houdt. Ik heb hier echt ontdekt wat ik leuk vind en wat ik misschien wel later ga doen.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken