Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Het avontuur van Anke in Suriname

Het avontuur van Anke in Suriname

Jana Janssen op 17/10/2024

Blog Suriname

Vertrek/aankomst:

Voor vertrek moesten we veel regelen aan papierwerk en alle spullen bij elkaar pakken. Dit gaf wel wat stress om alles op tijd in orde te hebben voor vertrek. Toen was het zover om te vertrekken, ik vond het erg spannend en ook wel een beetje moeilijk. Moeilijk om mijn ouders, zusje en vriend niet te zien voor de komende 6 weken. Na een vlucht van 9 uur kwamen we aan in Suriname. Hierna werden we opgehaald met de taxi die ons naar het verblijf bracht. Er is een tijdsverschil van 5 uur, het is daar 5 uur eerder. Hierdoor hadden we dus last van een jetlag en zijn eigenlijk na aankomst lekker gaan slapen.

Kennismaking met het bedrijf:

We hadden eerst een kennismaking met het bedrijf waar we gingen stage lopen samen met alle 4 de studenten en met de docent die met ons is meegegaan naar Suriname. Ze waren erg enthousiast dat we daar stage kwamen lopen en waren erg benieuwd wat we ervan zouden gaan vinden. Ook waren wij natuurlijk heel benieuwd hoe wij alles zouden gaan ervaren tijdens deze stages.

De werkzaamheden/ ervaringen:

De werkzaamheden die ik hier vooral uitvoerde en zag waren: verzorgen zoals douchen of wassen, hulp met aankleden, hulp met eten of eten geven en hierna vooral bezig zijn met de mensen zoals op maandag bij de mis zitten of een gesprekje voeren met een van de bewoonsters.

Verblijf:

Het verblijf zelf waren 6 mooie maar ook wel heftige weken. In ons appartement was er nauwelijks wifi, koud water en ook met het eten hadden we moeite. Dit vond ik wel lastig, tuurlijk leer je daar op een gegeven moment mee omgaan maar er waren zeker momenten dat ik het moeilijk vond. Het koude water zorgde voor koud douchen en de moeite met het eten was er omdat er gewoon heel veel andere producten zijn dan we thuis gewend zijn en dan is het heel lastig om iets te koken wat wij “lekker”vinden, hier moest ik in ieder geval heel erg aan wennen. We hebben dan ook veel pasta gegeten ;). Savonds was het om 19.00 donker en dat betekende dan ook niet meer de straat op gaan zonder taxi, Dit was soms wel lastig want dat betekende dus dat je vanaf die tijd op je kamer zat en je verder niks meer kon doen. Ik moet eerlijk zeggen dat me dat beter afging dan dat ik dacht. Ik had de wifi niet zo nodig en ik vermaakte me eigenlijk prima. Ook miste ik thuis regelmatig, maar ik belde vaak met ze om te vertellen hoe het daar was. Ik hield voor thuis polarsteps bij. Hierin vertelde ik elke dag wat we hadden gedaan en wat ik daar meemaakte en hoe ik me daarbij voelde. Dit hield ik bij zodat vrienden en familie konden lezen hoe ik het daar had en foto’s konden bekijken. Ik merk dat ik het zelf ook heel leuk vind om dit terug te lezen, brengt me weer even terug naar de tijd dat ik daar was. Verder het verblijf op de stageplek was goed, was natuurlijk heel erg wennen maar ik heb er wel veel geleerd op een andere manier dan dat ik dacht.

Mijn ervaringen/cultuur:

Over het algemeen is mijn ervaring goed! Ik heb het er heel erg veel naar mijn zin gehad om de mensen daar te leren kennen en om te leren hoe hun daar werken in de zorg. Ik ben erachter gekomen dat wij hier in Nederland heel erg blij kunnen zijn met de zorg hoe die hier geregeld is. Daar zijn toch net wat andere normen en waarden dan dat ze die hier kennen. Eigenlijk kun je het een beetje vergelijken met Nederland maar den misschien wel meer dan 50 jaar terug in de tijd. Waar ze nog geen of nauwelijks geen technologie hebben om dingen te doen, zo was er in Suriname geen tillift en moest je de mensen zo uit het bed tillen in een rolstoel die niet op maat gemaakt is zoals hier. Ook hebben ze daar geen elektrische rolstoelen dus iedereen in de rolstoel is erg afhankelijk van de zorg. Ook qua zorg is het er heel anders, de zorg daar gebeurd vaak ook al snachts omdat het er dan nog niet zo benauwd is, en er dan minder werk overblijft voor de collega’s van de dag. En omdat het zo warm is gebeurd alles heel erg op het gemak terwijl je hier in Nederland vaak het gevoel hebt dat je tijd te kort komt.

Het is ook regenseizoen in de tijd dat we daar waren dus het regende er ook regelmatig heel erg. Zo erg dat onze keuken onderwater stond in het appartement waardoor we niet konden koken en dus iets anders moesten verzinnen. De stageplek zelf stond de onder verdieping dus ook onderwater en konden de mensen die dag niet naar beneden met de lift want die deden het niet met al dat water.

We zijn ook nog een weekend naar de jungle geweest op trip, dit was heel erg leuk om mee te maken! We hadden hele leuke gidsen bij en hebben het er super naar onze zin gehad. Zelfs hebben we aapjes gespot in de jungle!

Terug naar Nederland:

Onze andere docent kwam ons daar ophalen, hij is een week gebleven en nam ons weer mee naar huis. De dag dat we terug naar huis gingen was een erg lange dag door het tijdsverschil en we hadden allemaal slecht geslapen in het vliegtuig. We hadden allemaal gezonde spanning om onze familie weer terug te zien maar hadden hier heel erg veel zin in.

Bij aankomst in Amsterdam stonden ze op ons te wachten. Mijn ouders zouden eigenlijk niet mij komen halen omdat ze moesten werken, dus alleen mijn vriend zou komen. Uiteindelijk bleek dat ze toch allemaal waren gekomen en toen moest ik toch een klein traantje laten om ze weer terug te zien. Savonds kwam er familie op bezoek en hebben we met z’n alle foto’s gekeken en heb ik verteld over mijn fantastische reis naar Suriname!

Al met al heb ik het super gehad daar en was het een reis vol met ervaringen en dingen die ik heb geleerd over mezelf en over een andere cultuur. Ik vond het heel leuk dat ik daar al die mensen heb ontmoet en dat ik dit avontuur heb mogen doen samen met de andere 3 meiden. Dingen die ik zeker meeneem in mijn verdere ontwikkeling als verpleegkundige.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken