Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
HANGAR901 Frankfurt-Hahn Airport

HANGAR901 Frankfurt-Hahn Airport

Sahid Said op 16/06/2024

Wat fijn dat je de tijd neemt om mijn blog te lezen. Mijn naam is Sahid en ik studeer momenteel vliegtuigtechniek Avionica B2. Om mijn opleiding af te ronden, heb ik voor ongeveer zes maanden stage moeten lopen en dat heb ik gedaan bij HANGAR901 gelegen op het vliegveld Frankfurt-Hahn in Duitsland.


Vertrek en aankomst

Na heel veel te moeten regelen voor mijn stage, was het eindelijk zo ver. Op zondag 07 januari vertrok ik vanuit thuis naar mijn verblijf in Henau. Dit was ongeveer 2.5 half uur rijden met de auto. Toen ik daar aankwam, merkte ik meteen hoe rustig het hier ook was, maar dat was ook niet gek aangezien er niet veel mensen hier wonen. Kort daarna was mijn klasgenoot gearriveerd, en toen zijn we samen stukje gaan wandelen om het dorpje een beetje te verkennen.

Kennismaking met het bedrijf

De volgende dag stonden we vroeg op en gingen we naar onze stageplek op Frankfurt-Hahn Airport. Bij aankomst ontmoetten we Markus, onze stagebegeleider en tussenpersoon. Na een kort gesprek haalden we een Visitor-pas op zodat we de hangar mochten betreden. Omdat we hier anderhalf jaar geleden ook stage hadden gelopen, was alles een beetje bekend.

Bij binnenkomst waren we onder de indruk van de AIRBUS A350 die er stond. Het was een heel modern vliegtuig, iets wat je gemakkelijk kon zien van buiten, maar vooral wanneer je de cockpit binnenliep. Daarna kregen we een rondleiding waarbij ons werd uitgelegd wat ze allemaal deden en welke regels er gelden. Maar omdat we hier eerder stage hadden gelopen, was er echter niet veel nieuws te vertellen. Vervolgens gingen we naar HR om onze badges op te halen en daarna maakten we kennis met onze begeleider en het hele Avionica-team in de Avionica shop. Er waren veel bekende gezichten en het was erg leuk om ze na anderhalf jaar weer te zien.

De werkzaamheden

Nadat we kennis hadden gemaakt met alle collega’s, werd het steeds leuker en we mochten meteen aan de slag. In de eerste paar weken keken we samen met een monteur mee naar de taken en daarna mochten we zelf aan de slag met het echte werk. De werkzaamheden waren inspecties en reparaties aan de bedrading uit voeren, maar ook problemen oplossen en heel af en toe modificatie aan een vliegtuig uitvoeren. Als we klaar waren, werd het natuurlijk dubbel geïnspecteerd. Onze collega’s legden ons goed uit hoe de systemen van de vliegtuigen werkten (bijv. navigatiesysteem en communicatiesysteem) en hoe we ons werk goed moesten documenteren. Het was best uitdagend Bij Hangar 901er kwamen verschillende typen vliegtuigen voor onderhoud, zoals de Boeing 747, 777, 757, 767 en de AIRBUS A320, A330, A340 en de A350.

Verblijf

We verbleven in een klein dorpje genaamd Henau, waar ongeveer 160 mensen woonden. Er was daar niet veel te beleven en omdat het een klein dorpje was, kende iedereen elkaar. We gingen vaak na het werk wandelen, maar sommige weekenden gingen we een dagje uit samen met collega’s naar grote steden in Duitsland, bijvoorbeeld naar Frankfurt am Main.

Mijn ervaringen

Tijdens deze stageperiode heb ik ontzettend veel geleerd, en ik vond het fantastisch om aan meer dan 25 vliegtuigen te mogen werken. Het was een geweldige ervaring om bij Hangar901 stage te lopen, en ik heb altijd met plezier gewerkt. Natuurlijk waren er ook nadelen, zoals de werktijden. We hadden twee diensten: de vroege dienst liep van 06:00 tot 14:45 uur, en de late dienst van 14:30 tot 23:00 uur. In het begin was het even wennen, maar daarna was het prima te doen.

De cultuur

Ik vind dat Duitse mensen over het algemeen wat conservatiever zijn in hun gedrag en meer vasthouden aan tradities. Vooral buiten stedelijke gebieden zijn sommige Duitsers terughoudend om Engels te spreken, omdat het daar minder gangbaar is. Natuurlijk hangt dit ook af van individuele ervaringen en situaties. Wat betreft huizen en levensstijl heeft Duitsland vaak een meer traditionele benadering, vooral op het platteland. Het gebruik van houtkachels en oudere bouwstijlen komt nog veel voor. Toch vind ik het prachtig om vriendelijke en gastvrije mensen te hebben ontmoeten in Henau.

Terug naar Nederland

Op de vooravond van onze laatste dag hebben we onze spullen ingepakt, en op vrijdag 14 juni was het zover. We stonden om half vijf 's ochtends op en begonnen aan onze laatste stagedag. Nadat we onze laatste taken hadden voltooid, namen we afscheid van iedereen. Het vertrek viel me zwaar, maar tegelijkertijd voelde het ook als een opluchting om weer thuis te zijn.


Al met al was mijn stageperiode bij Hangar901 geweldig. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet en enorm veel geleerd over vliegtuigen en hun systemen. Daarnaast heb ik veel praktijkervaring opgedaan met verschillende taken. Het was ook erg boeiend om de Duitse cultuur en levensstijl te verkennen en nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ben dankbaar voor de kans om deze stage te hebben gedaan en zou het zeker aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in vliegtuigtechniek.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken