Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
From Vienna with Love

From Vienna with Love

Ties Pijpers op 17/05/2022

Mijn reis naar Wenen begon midden in de nacht op twee januari 2022, vanaf 02.00 uur zou ik reizen tot 12.00. Met mijn laptop en camera bij mij was ik verblijd toen ik in Bonn overstapte en terecht kwam in een wagon met allemaal Polizisten die uit de nachtdienst kwamen. Mijn eerste keer in Wenen was in 2017 en toen ik uit de trein stapte in 2022 was ik meteen op dezelfde manier onder de indruk van de stad als die eerste keer. De trams uit de jaren '60, het zonnetje en het groen in de stad maakte me meteen wakker. Met de metro was ik zo in de buurt van mijn appartement waar ik al snel in gessetled was.

Ik vertrok een week eerder dan mijn stage zou beginnen. Maar aangezien de Art Director van Studio Es, Verena aan het begin van die week les zou geven op een hogeschool elders ben ik in die week meteen begonnen. De kennismaking verliep goed en er was meteen een klik. De studio is een shared office voor ontwerpers. De eerste week waren we vaker met zijn tweeën of was ik soms zelfs alleen. Maar in de tweede week kwamen de anderen terug van hun vakantie, met hun kon ik het erg goed vinden en ook van kon leren door hun bedrijfsstructuur te kunnen zien. We lunchten altijd met z'n allen, gingen weleens iets eten of drinken en konden goed lachen met elkaar.

Al meteen in de eerste week begon ik met het ontwerpen van logo's, posters en animaties. Doordat ik direct samen werkte met Verena waren alle uiteindelijke producten een goede vorm van samenwerking waarvan ik erg veel heb kunnen leren.

Door de maandelijkse metro kaart die ik had heb ik heel veel van Wenen kunnen zien. In de weekenden liep ik de hele dag rond binnen en buiten de stad om zo veel mogelijk te zien. Na drie maanden had ik al een aardige kaart in in mijn hoofd van de stad en kon ik makkelijk metro aansluitingen en plaatsen vinden. Sociaal contact had ik gelukkig ook genoeg door mijn huisgenoten, de mensen in de studio en visite. Bovendien heb ik in mijn stageperiode ook Linz en Graz kunnen bezoeken, voor het afleveren van een presentatie en het bijwonen van een film festival.

Vaak komt de vraag naar boven of de mensen er anders zijn. Ik ervaarde de Weense mensen, en Oostenrijkers over het algemeen als bijzonder aardig en nuchter. Maar misschien komt dat ook deels doordat je als buitenlander een nieuwe omgeving vaker met een andere blik ziet. Op cultureel niveau beviel me de Berner Würstel niet helemaal, maar zoals dat veelal gaat was het het proberen waard.

Op de weg terug naar Nederland ben ik twee dagen in Stuttgart verbleven om de hogeschool waar Verena les geeft te bezoeken. Andere scholen zijn altijd interessant om in hun functioneren te zien en deze was geen uitsluiting. Zijn locatie op de heuvels van Stuttgart en close-community maakte het zijn bezoek waard. Terug in Nederland verbaasde me het enigszins hoe makkelijk het is om terug te vallen op routines en hoe veelal op de automatische piloot gaat. Ik denk dat daarom een internationale stage ook zeker goed is, om even volledig af te schakelen van alles waar je zo (vanzelfsprekend) aan gewent bent. Dat zorgde—in ieder geval bij mij—voor nieuwe, belangrijke inzichten.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken