Finland 2025
Guy Vrancken op 03/07/2025
Op 8 maart vertrekken één docent en 6 studenten naar Rovaniemi in Finland op studiereis. Een andere docent volgt hen op 11 maart. Het doel van de reis is het stimuleren van samenwerken met studenten en docenten uit een andere cultuur. Vol vragen over hoe de Finnen leren, hoe het samenwerken zal verlopen vertrekt de groep naar het witte landschap van Finland.
Tijdens de eerste reisdag wordt er een bezoek gebracht aan Santa Village, iets wat puur voor toeristen is gemaakt. Er wordt content gemaakt voor de gezamenlijke website, er worden teksten samen beschreven die op de website geplaatst zal worden, er wordt onderling kennisgemaakt.
Op maandag 10 maart, gaan de studenten voor het eerst kennismaken met de school en zien ze de Finse studenten voor het eerst in het echt. Er is vooraf natuurlijk al veel via Teams met elkaar gesproken, al verliep dat niet geheel vlekkeloos. De studenten uit Finland zijn niet zo spraakzaam en zeker niet via Teams. Er is een rondleiding door school georganiseerd en de studenten leren dat het gebruikelijk is in Finland om op school gratis een warme lunch te genieten. Na de lunch hebben we een wandeling door Rovaniemi gemaakt om de stad te leren kennen. Tijdens de wandeling konden de studenten al enkele “hidden gems” op sporen die uiteindelijk de inhoudelijk de basis vormen voor de website.
Op dinsdag 11 maart, beginnen de studenten weer op school en nu mogen ze echt samen aan het werk. De leerlingen brengen gezamenlijk met de Finse studenten in kaart welke “hidden gems” er tenminste op de website moeten komen. Daarnaast maken ze een meer gedetailleerdere planning wanneer welke “gems” bezocht worden om genoeg content te hebben om de website te vullen. Aangezien de leerlingen 1 op 1 of 2 op 2 contact hebben ontstaat we meer communicatie en worden ze gedwongen om meer contact te hebben. Hierdoor ontstaat er meer een groepsgevoel en leren de leerlingen elkaar een stuk beter kennen. In de middag zijn de leerlingen gaan Icekarten aangezien dit een van de activiteiten is die volgens hun een toerist absoluut moet doen in Rovaniemi.
Op woensdagochtend 12 maart, is er ruimte om aan de schoolopdracht te werken. De website is in de weken voor de reis al in gereedheid gebracht zodat de leerlingen zich nu volledig kunnen focussen op het invullen van de inhoud. De eerst foto’s en filmpjes zijn gemaakt en aan de hand van de ervaringen kunnen de teksten geschreven worden. De onderlinge communicatie tussen de Nederlandse studenten en de Finse studenten moet door ons docenten behoorlijk gestimuleerd worden maar uiteindelijk gebeurt het wel. Op woensdagmiddag is er een wandeling georganiseerd. Een wandeling waarbij er proviand in sleeën meegenomen wordt, en waar er ook ruimte is om te sleeën. De wandeling brengt ze naar een hotel met een waanzinnig gaaf uitzicht!
In de avond gaan de moedigsten onder de studenten Icediven. In de rivier is een groot gat gemaakt en daar mogen de koude duikers in. Vervolgens kunnen ze genieten van een sauna. De allermoedigsten gaan zelfs nog een tweede maal. Diezelfde avond hebben ze veel geluk: ze kunnen het noorderlicht zien! Dat is een extra cadeautje voor iedereen!
Op donderdag 13 maart, is er ijsvissen georganiseerd, helaas wordt er niets gevangen. Aansluitend is er een echte Finse lunch georganiseerd. Finse studenten hebben gekookt: er staat onder andere rendiervlees op het menu. Iets waar de studenten even aan moeten wennen, het idee dat er een dier met zo’n hoog knuffelgehalte op het menu staat. Natuurlijk moet er ook gewerkt worden aan de schoolopdracht, die middag is er de gelegenheid om 2 musea te bezoeken.
In de avond spelen twee lokale ijshockeyteams een wedstrijd. Ook dit stukje cultuur wordt nog opgesnoven door de groep schoolse reizigers.
Op vrijdagochtend 14 maart, presenteert de groep wat ze hebben opgehaald aan content voor de website. Het is wel even lastig om dit in het Engels te doen, maar de vrijwillig aangewezen presentatrice pakt dit perfect op. Aan het eind van de ochtend is het tijd om afscheid te nemen. De groep gaat die middag een huskytocht maken. Door het prachtige witte landschap wordt de groep in duo’s gesplitst. Iedereen krijgt de gelegenheid om de slee te besturen en om te passagieren.
Vrijdagavond worden de studenten getrakteerd door docenten. Er wordt nagepraat over de tocht en over wat ze hebben gezien, hebben geleerd en hoe het groepsproces is verlopen.
Zaterdagochtend is het tijd om terug te reizen naar Nederland. Met wat vertraging bij het inchecken, komt de groep tegen de middag weer aan in Nederland. Het is een trip om nooit te vergeten geworden!










