Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Excursie Denemarken Oktober 2022

Excursie Denemarken Oktober 2022

Etienne Jorissen op 25/11/2022

Halloo, ik zou mij even voorstellen

mijn naam is Etienne Jorissen en ik studeer aan het vistacollege in heerlen. De opleiding die ik momenteel volg is ‘’Zelfstandig werkend gast- heer/vrouw’’ niveau 3 en ik zit nu ook in mijn laatste jaar namelijk leerjaar 3.

Recentelijk zijn wij met onze opleiding Food and hospitality naar Denemarken geweest. Allereerst toen wij te horen kregen dat wij naar denemakren gingen waren wij natuurlijk super enthousiast en hebben wij zeker ook ons best gedaan ok mee te doen met het programma toen we daar waren.

Denemarken, ja dit klinkt natuurlijk allemaal helemaal leuk maar wat jullie doel nu eigenlijk?

Nou dit is natuurlijk de beste vraag die je me had kunnen stellen uiteraard. Ons doel was om de horeca cultuur van het noorden (In specifiek Denemarken) te ontdekken.

Dat is super, maar waar in Denemarken zaten jullie?

Wij hebben ons bevonden in het plaatsje Grenaa. Dit plaatste ligt rechts boven op de kaart aan de kust. Een super mooi maar vooral ook klein dorpje. En wij hebben samengewerkt met de school Viden Djurs. Dit is een soort MBO school alleen dan werkt hun systeem net ietjes anders.

Hoe zijn jullie erheen gegaan?

We zijn met een soort prive bus gegaan. Een bus van bijna 14 meter en uiteraaard een geweldige buschaffeur genaamd peter. Toen we vertrokken hadden we eerst een chauffeur uit het oostblok (waar precies geen ideemeer) en ergens in duitsland zijn we geswitcht naar onze vaste buschaffeur. Dit omdat een buschaffeur maar een maximaal aantal uur mag rijden.

Okay super, maar leg mij even uit wat jullie op welke dag nu allemaal gedaan hebben?

op dag 1 kwamen we uiteraard aan in grenaa op de school Viden Djurs. Toen we aankwamen hebben we alle spullen in de kamer gelegd beetje uitgepakt en toen zijn we gaan eten… ja het eten was niet het eten wat we hier gewend zijn en van super lage kwaliteit. We hadden een sort gehaktballen wat ze daar frikandelle noemen die super droog waren met doorgekookte aardappelen met schil. Ernaast kon je nog kiezen voor een salade of koude pasta, beide met een soort yoghurt dressing. Het eten was simpelweg gewoon niet te eten. Dus erna zijn we gezellig allemaal naar de Mc-Donnalds geweest (op eige kosten uiteraard). En erna direct door naar de supermarket om wat lekkers te halen zoals frisdrank en iets te snoepen.

Dag 3,

op dag 3 zijn we naar 2 hotels geweest. Het eerste hotel had hun doelgroep vooral op vergaderingen, conventies en meetings. En het 2e hotel was veel gastvrijer en een warmer welkom. Tussendoor zijn we nog naar een stenen strand geweest met cliffs en hebben we wat fotos gemaakt want er zat een hele grote tijd tussen de 2 hotels in.

Dag 4,

Op dag 4 zijn we naar Agro Foodpark geweest. Ik stond toen vooral versteld van de vliegende stoelen. Ofja hangende maar het leek net alsof ze vlogen. In agro foodpark doen ze eigenlijk alles op het gebied van voeding onderzoeken. Zoals voodzaam eten maken met restjes of van soep een saus maken

Ook hadden ze er proef hokjes waar testen gedaan werken met eten, en door de lampen een andere kleur te geven en ondat ze niet mogen praten weten deze mensen vaak van te voren niet wat ze aan het eten zijn. Ooh hadden ze er een aantal enorme kasten voor planten te kunnen laten groeien

Dag5,

dit is de dag waarin we gekookt hebben op school. Hier hebben we een typisch deens kerst menu gemaakt. En in het dessert Ris a la mand verstoppen ze met kerst een amandel en de gene die de amandel vindt krijgt tradietiegewijs als eerst zijn/haar/het cadeau. Ook wij hebben dit gedaan alleen niemand heefd de amandel gevonden dus we gingen lootjes trekken en uiteindelijk heeft alsnog iemand een cadeautje gekregen.

Dag 6,

op deze dag zijn we appels gaan plukken om vervolgens cider te gaan maken. Ofja plukken. Een zeil onder een boom leggen in de boom klimmen en dan heeeeeel hard schudden. Dus het was een super actieve activiteit. Erna gingen met die appels cider maken met behulp van een aantal apparaten. Namelijk een soort crusher en een perser. Dus eerst worden alle appels fijngemalen en erna word de most wat je over houd over gegooid in een perser.

Waar vervolgens al het sap eruit geperst word en erna gaat de appelsap in een container en afgesloten met een waterlock zodat het overtollige koolzuur eruit kan gaan om te verkomen dat deze container niet ontploft

Day 7 and 8

Weekend!!, maar we hebben zejer niet stil gezeten. We zijn op zaterdag (dag7) naar aarhus geweest en hebben daar ook een streetfood market bezocht en zondag zijn we (met een klein groepje) in ebeltoft geweest om een beetje cultuur te proeven.

Dag 8,

Maandag: deze dag zijn we naar kalo geweest, een andere school ook van viden djurs om samen met een planten docent van daar de natuur in te gaan voor eetbare planten, bloemen, noten vruchten enzovoort te zoeken en een uitleg over wat je wel en niet kunt eten in de natuur. En zijn we naar een ruine geweest in het zelfde dorp als waar we de ingredienten gehaald hebben

Dag 9,

Op deze dag hebben we gekookt met de ingredienten die we de dag ervoor gevonden hebben.

Dag 10,

we zijn naar een aantal restaurants geweest waarvan 1 zelfs michelin ster had. Dit was uiteraard allemaal super interessant want dit is ook waarvoor wij aan het leren zijn. Ook hebben we kleine gerechtjes mogen proeven. En hadden we op het einde nog vrije tijd om nog even de sytad in te gaan. Shoppeeennnn!!

Dag 11,

Helaas komen we lamngzaam richting het einde van onze excursie. Op deeze dag hebben we weer gekookt en hebben we een deense middag gehad en hebben we Smorrebrod gemaakt. Een typisch deens lunch gerecht. Ik moet zeggen na 2 stuks zat ik toch echt wel al vol. Het is eigenlijk een soort roggenbrood met vanalles erop zoals met kip of met aardappel of rosbief of panko gepaneerde vis. En hebben we in de avond met de deense studenten gebowld als een soort afsluiter van de afgelopen 2 weken.

Dag 12,

de limburgse dag. Op deze dag hebben we eigenlijk een nederlandse dag gehad alleen aangezien we allemaal uit limburg komen hebben we er een heerlijke limburgse middag van gemaakt en hebben we vlaai gemaakt en belegde huzaren salade, broodjes en niet te vergeten friet met zuurvlees.

helaas was dat onze laatste dag, had samen met deze groep wel nog een aantal weken daar kunnen zijn.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken