Een half jaar stage op Ibiza!
Koen Ermers op 11/11/2022
Een half jaar stage op Ibiza!
Vertrek en aankomst:
Op 14-05-2022 begon mijn avontuur op Ibiza. Voor bijna een half jaar naar Spanje, dat wekt natuurlijk de nodige spanning op. De spanning is natuurlijk niet meer dan gezond.
Ik had met 2 meisjes uit mijn klas in de middag een vlucht vanaf Brussel (Charleroi).
Ik had nog nooit eerder gevlogen maar heel erg veel spanning had ik niet, de Dames hadden al de nodige vluchten gemaakt dus dat was fijn om dat samen te mogen doen.
Mijn gezin heeft mij naar het vliegveld gebracht en na een emotioneel afscheid van hun kant kon de reis dan daadwerkelijk beginnen.
Na een vlucht van ongeveer 2,5 uur kwamen we aan op het zonnige Ibiza. Na een hele poos gewacht te hebben op de koffers liepen we naar de rij voor de taxi’s, we hadden heerlijk weer.
We hadden alle drie veel bagage bij ons want we bleven voor een paar maanden, daardoor moesten we 2 taxi’s gebruiken.
Na ongeveer een half uur en 3 keer de weg kwijt geraakt kwamen we aan op het resort waar wij gingen werken.
Het was een warm welkom van het hele team van ongeveer 13 man. We kregen een rondleiding door het resort en we kregen lunch aangeboden.
Na kennisgemaakt te hebben met onze merkwaardige baas werden we naar ons huis gereden. Ze hadden een prachtig huis voor ons gehuurd om de hele zomer in te verblijven. Het was het huis van onze baas maar die verbleef in het resort zodat wij het huis voor ons alleen hadden.
De twee dames sliepen bij elkaar op de kamer en ik sliep met een Franse student uit Parijs op een kamer. Die Franse jongen is door de zomer heen een van mijn beste vrienden geworden.
We kregen die dag om even te rusten en onze spullen uit te pakken, de volgende dag begonnen we met het inwerken.
Ik had een hele goede eerste indruk van het eiland en de mensen om ons heen.
Kennismaking met het bedrijf:
De kennismaking met het bedrijf was heel goed, een heel luxe resort met een enthousiast team. Toen ik alle luxe en kwaliteit van het bedrijf zag werd ik een beetje onzeker omdat dit we hier in iedere geval hoge kwaliteit moesten gaan leveren.
We maakten kennis met onze baas, een 60 jarige indrukwekkend persoon met de denkwijze van een 25 jarige. Hij heeft heel erg veel indruk op mij gemaakt door de manier waarop hij praat en dingen uitlegde. Hij vertelde dat hij jaren terug een fashiondesigner is geweest in Parijs en nu zich volledig focust op het resort. Het is een heftige man maar met een enorm hart voor de mensen om zich heen en nu dus ook voor ons.
We maakten ook kennis met onze Manager, een heel erg enthousiaste spanjaard die al 8 jaar werkende was bij het bedrijf en ons ook met open armen ontving, een heel toegankelijk persoon. Een deel van het team legde we meteen contact mee en kregen we een band mee omdat ze Engels spraken maar ook een groot deel van het team sprak geen woord of maar heel gebrekkig Engels, dat was wel even wennen maar door de zomer heen krijg je daar ook een band mee door handen en voeten taal en het Spaans wat je opvangt.
Wat mij na 2 dagen is opgevallen is de gastvrijheid en de faciliteiten wat ze ons boden. We kregen een huis om in te leven waar we niks aan hoefden te betalen, we kregen scooters om ons te kunnen verplaatsen over het eiland waarvan we de benzine konden declareren, we kregen eten 6 dagen per week en een prima stagevergoeding.
Door al deze dingen kreeg ik een heel erg rooskleurig beeld van de zomer die ons te wachten stond.
Mijn werkzaamheden:
Ik had al snel door dat mijn werkzaamheden niet helemaal rijmden met mijn opleiding. Er zat veel horecawerk tussen maar aan de andere kant ook evenementenorganisatie. Het stemde voor mij genoeg af met elkaar.
Ik heb veel over de praktijk van een event geleerd. Bijvoorbeeld: dingen die je moet regelen, mensen die je moet aansturen, heel erg veel voorbereiding én niet in problemen maar in oplossingen denken.
Dat laatste is de rode draad geweest door mijn stage, niet in problemen denken maar kijken wat er wel mogelijk is en zo een event zo goed mogelijk neer te zetten.
Het horecawerk heeft mij ook veel gebracht, ik heb een erg veel geleerd over bijvoorbeeld cocktails maken, gasten zien dat en geven daar royale fooien voor.
Verblijf:
Het verblijf was zoals eerder benoemd prachtig. Het was het huis van mijn baas maar hij was er niet omdat hij 24/7 in het resort verbleef.
Het huis lag 5 minuten rijden van werk af, de weg was een smal bospad waar je maar net met de auto doorheen kon komen, het is een wonder dat ik daar nooit ben gevallen met de scooter.
Ik sliep de eerste paar weken met een Franse student op een kamer, daarna kreeg ik een eigen kamer, bij ervaringen leg ik uit waarom.
Ik deelde met hem een kamer en een badkamer, de 2 dames deelden ook een kamer en een badkamer. Verder konden we gebruik maken van de keuken en woonkamer. Er was ook nog een buiten keuken waar we eventueel gebruik van konden maken. Om het hele huis heen was een terras met stoelen, banken, een eettafel en een lounge set.
Het was de eerste keer dat ik op mijzelf woonde dus het was wel wennen in het begin.
Na ongeveer een maand was ik helemaal gewend en voelde “Casa Los Puntos” als een veilige thuishaven.
Mijn ervaringen:
In 5 en een halve maand stage heb ik natuurlijk heel veel nieuwe ervaringen opgedaan.
In de eerste 2,5 week was ik met twee andere meisjes van mijn klas samen. Hun ervaring was anders dan die van mij, ze hadden een ander beeld voor ogen en de stageplek voldeed niet aan hun verwachtingen. Na 2,5 week was het avontuur voor hun dus afgelopen.
Dat was voor hun natuurlijk erg verveld en teleurstellend om weer naar huis te gaan maar voor mij was het pas net begonnen.
Ik ben erg blij dat ik ben gebleven en mijn stageperiode heb volgemaakt.
De stage stemde niet volledig af met mijn opleiding.
Ik volg de opleiding evenementenorganisatie, in het resort heb ik mij vooral bezig gehouden met horeca en managing. Er stonden ook wekelijkse events op de planning, dat was voor mij de rede om te blijven in eerste instantie. Later ben ik gaan beseffen dat ik uit deze stage zoveel meer heb gehaald dan alleen de stage zelf.
Ik heb door de maanden heen heel erg veel nieuwe mensen leren kennen en nieuwe dingen mogen ervaren. De gasten die in het resort kwamen waren over het algemeen vermogende mensen met ook vaak een eigen bedrijf. Door in gesprek te gaan met die gasten heb ik heel veel geleerd over hoe het er in de zakenwereld van Europa eraan toegaat. Ook heb ik een veel beter beeld gekregen hoe ik na mijn opleiding een eigen bedrijf kan opstarten en dat goed te promoten, daar ben ik heel dankbaar voor.
Vermogende en soms ook heel vermogende mensen hebben vaak een bijzondere levensstijl en veel stres. Daar heb ik ook heel veel van meegekregen. Ik heb de meest heftige verhalen gehoord over bijvoorbeeld werkdruk, drugsgebruik en prestatiedruk. Dit heeft mij ook een andere kant van een succesvol eigen bedrijf laten zien. Dit soort verhalen zijn natuurlijk heel heftig en ik zag het heel veel om mij heen gebeuren maar na een paar maanden wen je er gek genoeg ook aan.
Ik werkte over het algemeen heel veel. 6 dagen per week 8 uur per dag met soms wat uitschieters. Dat was in het begin wel heel erg wennen maar ook dat word door de maanden heen heel normaal.
Mijn familie is ongeveer op de helft van mij stage op bezoek gekomen en ik heb ze laten zien hoe mijn leven er uit zag. Ze vonden het prachtig maar ook heel indrukwekkend.
Er is ook een andere kant van bijna een half jaar weg zijn van je vertrouwde omgeving, je mist soms je vrienden, je familie, je hobby’s en je huis. Op sommige momenten kan dat heel confronterend zijn, gezond natuurlijk maar het zijn soms wel mental breakdowns.
Deze stage heeft mij in zekere zin volwassen gemaakt en er zijn heel veel nieuwe deuren voor mij open gegaan.
De cultuur:
Ik denk dat ik kan stellen dat op Ibiza een hele andere cultuur leeft dan op het vaste land van Spanje. Ibiza is een seizoens eiland. Het leeft op in de zomer en is bijna dood in de winter. Miljoenen toeristen vliegen iedere zomer op en af om bijvoorbeeld los te gaan in de clubs en lekker aan het strand te bakken.
Als werker op het eiland is er een hele andere werkelijkheid. Iedereen werkt heel erg veel en in het hoogseizoen (Juli/Augustus) is het een en al knallen. Je werkt lange dagen in de hitte maar er is ook heel veel op het eiland te doen.
Bijvoorbeeld het uitgaan, uitgaan op Ibiza is geweldig. Overal heb je mooie clubs met de wereld DJ’s iedere week. In het begin lijkt het allemaal heel erg duur maar na ongeveer 1,5 maand hadden ik een mijn huisgenoot connecties zien te leggen met andere werkers op het eiland. Dat zorgde ervoor dat we iedere week op gastlijsten stonden van clubs en ook vaker VIP uitgenodigd waren. Dat maakte een avond uit per week opeens heel erg leuk en betaalbaar.
Door het uitgaan en andere activiteiten krijg je ook weer nieuwe contacten en vrienden. Het leuke was dat ons hele team altijd in was om uit te gaan, daardoor kregen we een heel ander mooi teamverband.
In het begin is het allemaal vrij heftig maar je rolt er heel gemakkelijk in.
Terug naar Nederland:
Op 27-10-2022 vloog ik weer terug naar het bijna altijd regenachtige Nederland.
Mijn stage was al een week afgelopen maar ik ben nog een weekje langer gebleven om zelf nog een beetje vakantie te vieren.
Eenmaal terug in Nederland was het moeilijk in het begin. Momenteel ben ik al bijna 2 weken terug en het is lastig om weer bij mijn ouders te wonen en rekening te houden met een gezin, daardoor ben ik nu ook fanatiek opzoek naar een eigen kamer of appartement.
Ik merk dat ik veel dingen anders zie en mij meer kan vastgrijpen in dingen als ik gemotiveerd ben.
Ook is het voor mij duidelijk dat ik zoveel mogelijk het buitenland ga opzoeken en de komende weken mensen ga bezoeken waar ik bevriend mee ben geraakt, bijvoorbeeld mijn huisgenoot in Parijs op oudjaarsavond.
Als je ooit twijfelt over een internationaal project of stage kan ik maar één ding zeggen: DOEN!