Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Denemarken Trip 2024 Tygo schoonens

Denemarken Trip 2024 Tygo schoonens

Tygo Schoonens op 29/05/2024

Verslag Denemarken 2024

Tygo schoonens

______________________________________________________________________________

Hallo iedereen die mijn verslag leest! Ik ga een verslag schrijven over mijn educatieve reis naar Denemarken die heeft plaats gevonden vanaf 15 april tot en met 26 april!

Hoe doe ik dat? Ik ga een kleine toelichting geven over elke dag en wat we hebben gedaan, ook komen er foto's bij zodat jullie een idee hebben van hoe het uitzag, laten we beginnen!

De heen reis:

We hadden op zondag 14 april verzamelt, we vertrokken rond de klok van 6 uur s'ochtends. De reis duurde naar mijn gevoel erg lang in werkelijkheid was de reis ook 13 uur naar wat ik heb begrepen, maar overigens wel weer leuk er is veel muziek gespeeld en ook zijn er mensen inslaap gevallen waarvan ik ook een was.

Bij aankomst zijn we langs de winkel gegaan voor eten en drinken op de kamer, zoals bijvoorbeeld cola, sinas, appelsap you name it. Maar ook eten zoals snacks bijvoorbeeld chips, m&ms, of andere lekkernijen.

15 april:

We zijn de dag begonnen met naar de school: 'viden djurs'. Daar zijn we begonnen met een introductie aan de school zelf, en hebben we de Deense vlag gehesen.

Ook zijn we nog naar het strand geweest voor een wandeling, zowel de Deense studenten als de Nederlandse studenten gingen mee, daar hebben we elkaar een beetje leren kennen Maar niet alleen daar, ook in de keukens waar we ook zijn geweest en lekker een soort Deense poffertjes hebben gemaakt!

Tot slot hebben wij een tour gekregen van Grenaa, dat is het stadje waar de school en het stadje bij lag!

16 april:

Deze dag zijn we als eerst in de ochtend naar een wijnbouw bedrijf geweest genaamd:

' Anderson winery' daar maakte ze verschillende soorten wijnen via de champagne methode, maar niet van druiven! Ze maakte fruit wijnen waaronder bijvoorbeeld rabarber wijn of van bramen.

Een wijntje daarvan die ik bijzonder vond was hun gin tonic wijn, ik ben er geen fan van, maar ik vond het wel speciaal om te horen, zien, ruiken en proeven.

Ook zijn we nog naar een hotel geweest, maar dat hotel is onder andere ook de plek waar concerten worden gehouden. En niet alleen dat maar ze hebben ook een een steen museum. Het hotel kan maximaal 1000 gasten per keer voorzien van een diner per dag. Ze hebben van een oude gymzaal die daar eerst was een bar gemaakt voor feestjes en een extra koken zit daar ook bij!

17 april:

We gingen om mee te beginnen naar het grootste ziekenhuis in Denemarken, wat overigens ook het 12e beste hotel in Europa is! Het ziekenhuis heeft tot wel 10.000 werknemers! De keukens zijn super groot we moesten ook allemaal beschermende kleding aan zodat niks besmet raakte of vies werd, zoals je dan al denkt hechten ze veel waarde aan de hygiëne en niet alleen dat maar ook aan het gebruik aan proteïne want dat is goed voor je herstel zowel dierlijk als plantaardig.

Ze hebben verschillende plekken waar alles word bereid van een warme kant van de keuken tot een koude, en aparte kamers waar bijvoorbeeld vlees word bereid.

Daarna zijn we naar het Agro Food Park geweest, dat ligt ook bij het hoofdkwartier van Arla, een van de vele makers van bijvoorbeeld kwark. Ook daar hebben wij een rondleiding gekregen van de oude keukens en de nieuwe keuken, daar hebben wij ook mede van gelunched!

18 april:

18 april hebben we besteed op school, de Deense docent Brigitte was jarig, we hebben veel gebakken zoals een verjaardagstaart, en iets wat leek op een marsepein poppetje.

Iedereen heeft ervan genoten, de Deense studenten hebben die dag ook voor Brigitte een bos bloemen gehaald dat was leuk om te zien gebeuren.

19 april:

Dit was een wat langere dag, hierbij begonnen we met een tour naar de radisson blue hotel in Aarhus, hier kregen wij een tour van het hele hotel zoals het normale restaurant van hun, maar ook een grote eetzaal die ook word gebruikt voor feestjes en evenementen. Nadat we in de grote zaal zijn geweest zijn we meegenomen naar hun keuken en voor hoe groot het hotel is had ik hem persoonlijk groter verwacht maar ze redden het en dat vind ik alsnog een goede prestatie.

Ze hebben ons ook de vergader ruimtes laten zien en ze hebben veel kleine en enkele grote vergader ruimtes.

Nadat we bij het radisson hotel zijn geweest zijn we naar een museum geweest waar ze onder andere een lunch gelegenheid hadden maar ook een fine dining helemaal bovenin het gebouw, daar hebben we uitleg gekregen van een van de chefs die ons heeft verteld dat hun menu om de 3 weken veranderd en iedereen een kans krijgt om het menu te bedenken.

Daarna kregen we vrije tijd om of de stad in te gaan of het museum in te gaan, ik ben het museum in gegaan en heb het naar mijn zin gehad zoals het bezoeken van de 'your rainbow panorama' en veel meer!

20 en 21 april kregen we vrije tijd en dus zijn we naar de stad gegaan en een compleet vrije dag gekregen!

22 april:

Deze dag vond ik erg leuk, we zijn naar een school geweest die alles doen met planten zoals het plukken van kruiden in de wilde natuur of de zee in gaan dat hebben wij ook allebei gedaan, de dingen die we hebben geplukt moesten we ook gebruiken. We zijn dus ook de zee ingegaan voor bijvoorbeeld zeewier of wat ik graag in de zee pakte: mosselen!

Later op de dag zijn we naar een sterrenzaak gegaan dat was ook overigens een hotel in 1, daar hebben wij uitleg gekregen over het hotel zelf en mochten we ook de wijn kelder in, die was relatief groot maar niet alleen dat we hebben hun grootste kamer ook gezien dat was een suite en hij heeft ons ook meegenomen naar de keuken die bijzonderwekkend relatief klein was.

23 april:

Dit vond ik een van mijn favoriete dagen, waarbij we moesten koken met de ingrediënten van de dag ervoor dat werd zo gedaan: elk groepje moest een lot trekken op dat lot stond welke groep je had dat kon bestaan uit onder andere beef, vis, kip, varken en hert.

Ons groepje kreeg vis waarbij we hadden gewerkt met een witte vis die we hebben geserveerd met een zelf gemaakte witte wijn saus, een bedje van groene asperges met aardappel puree, wortel en een compote van rabarber en wij hadden de mosselen die we de dag daarvoor hadden gevangen gebruikt om erbij te serveren, die zijn eerst gekookt en daarna gefrituurd.

24 april:

Hier hebben we een Deens gerecht gemaakt waarvan de basis een sneetje roggebrood is, er zijn veel verschillende varianten waarvan eentje met beenham was, de andere met rosbief dan hadden we nog eentje met paling en de laatste met aardappel.

Ze zijn rijkelijk belegd geworden met bijvoorbeeld sinaasappel en komkommer maar ook de hoofd ingredienten we deden bij allemaal een beetje sla erbij zodat het er allemaal wat mooier uitzag.

25 april:

De ena laatste dag van de planning, hier zijn we naar Aarhus gegaan, en hebben we maar liefst 3 bedrijfsbezoeken gedaan,

Als eerste zijn we naar een twee sterren restaurant gegaan genaamd Ghrelin, dat restaurant vond ik heel erg mooi, hij legde ons uit over hoe die is begonnen met zijn restaurant en dat die van niks is gekomen en dat vond ik al een erg inspirerend verhaal, niet alleen dat alles zag ook indrukwekkend uit, hij had roze Italiaans marmer in zijn restaurant en maar liefst 500KG daarvan! Hij heeft hele goede champagnes staan die bijvoorbeeld uit 2010, of 2000 komen hij is een van de 2 ambassadeurs van krug in Denemarken.

Krug is een 'bedrijf' dat hoogwaardige champagnes maakt.

Verder die dag hebben we nog 2 bedrijven bezocht waarvan eentje een foodsquare was, daar hebben we lekkere gegeten en een tour gekregen van alle stands en een aantal verhalen gehoord van waar de eigenaren van de stands vandaan komen en hoe ze in Denemarken bij de food square zijn begonnen wat alle soort eet culturen bij elkaar brengt.

Een aantal meter verder is het laatste wat we hebben bezocht dat was een wine bar, helemaa bovenin het gebouw waar de foodsquare onder zat de locatie was geweldig en het uitzicht was indrukwekkend ook hun wijnopslag was mooi, helaas heb ik niet veel van de uitleg meegekregen. Alles daar was mooi van de glazen tot de dranken die ze deden serveren alleen jammer van de uitleg.

16 april:

En tot slot, de alle laatste dag in Denemarken. Hier hebben we de Deense studenten en docenten een paar typisch Nederlandse en met name Limburgse gerechten laten proeven en maken zoals zuurvlees met frietjes, koude schotel, en slagroom soesjes.

Daarna is een soort diploma-uitreiking geweest voor ons die hebben wij met open armen geaccepteerd en daarna hebben we allemaal samen gegeten zowel de Denen als de Nederlanders samen!

Vervolgens zijn we teruggegaan naar de campus om alle spullen weer in te laden en naar huis.

Het verblijf:

Over het verblijf heb ik persoonlijk niet erg veel te vertellen, alleen heb ik een paar dingetjes die ik vind waar aandacht aan besteed mocht worden op de campus, bij ons op de kamer was het probleem vooral dat alles een beetje oud was waaronder vooral alles op de badkamer, als je bijvoorbeeld het licht aanzet dan maakt de ventilatie een erg hard geluid, of als je staat de douchen valt de douch kop eraf dat vond ik wel jammer maar voor de rest vond ik het verblijf wel goed.

De terug reis:

In tegenstelling tot de heen reis vond ik de terug reis erg snel gaan, we hebben ook op de terug reis helaas afscheid moeten nemen van de buschauffeur die bij ons in Denemarken was maar ook mee deed met bepaalde dingen zoals het zwemmen, of het voetballen. Rond de kok van 02.00 waren wij terug in Nederland bij het vista college waar onze ouders ons kwamen ophalen.

Dit was mijn verslag over de leuke reis naar Denemarken, een reis die ik nog heel lang zal blijven onthouden!

-Tygo schoonens

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken