Denemarken excursie '25
Anggun Musri op 19/05/2025
Maandag 7 april
De eerste dag van het programma begon op de school Viden Djurs, waar iedereen zich aan elkaar voorstelden en een rondleiding kregen van Birgitte, de manager van de horeca-afdeling. De dag werd officieel geopend toen de directeur van de school de vlag hees. Daarna vertrok de groep met de bus naar Andersen Winery, een Deense wijnmakerij die mousserende wijnen maakt van lokaal fruit in plaats van druiven. Tijdens de rondleiding leerden we over het productieproces en de geschiedenis van het bedrijf. We gingen vijf verschillende dranken proeven, waaronder witte en roséwijnen, een zoete rode wijn en een gin & tonic.
De dag werd afgesloten bij Kalø Økologisk Landbrugsskole. Daar verzamelden we eetbare planten die later in de week in gerechten verwerkt zullen worden. We kregen uitleg over het gebruik van de planten in de keuken en konden sommige meteen proeven. Daarnaast gingen we met een waadpak het water in om mosselen en oesters te zoeken, die op het gaan menu staan voor donderdag.
Al met al een geslaagde eerste dag vol leerzame en leuke activiteiten!
Dinsdag 8 april
Vandaag stond een inspirerend bezoek aan het grootste ziekenhuis van Aarhus (en van heel Denemarken) op het programma. Tijdens een presentatie leerden we hoe het ziekenhuis zijn maaltijden afstemt op de diverse behoeften van patiënten, met aandacht voor dieetwensen, allergieën, medische condities, culturele voorkeuren én duurzaamheid. Daarna volgde een rondleiding door de uitgebreide ziekenhuiskeuken, waaronder de warme en koude keuken, bakkerij en slagerij.
Later op de dag werd ook de Nicolinehus Food Hall bezocht, een moderne foodhall in een snelgroeiend stadsdeel van Aarhus. We kregen een rondleiding van de manager en ontdekten het brede aanbod aan internationale keukens. De locatie blijkt een populaire ontmoetingsplek te zijn voor bewoners, studenten en bezoekers.
De dag bood waardevolle inzichten in hoe voeding, duurzaamheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen in zowel zorginstellingen als moderne horecalocaties in Denemarken.
Woensdag 9 april
Vandaag brachten wij een bezoek aan het Munkebjerg Hotel en het Michelinrestaurant Lyst. In het Munkebjerg Hotel kregen we een rondleiding door onder andere restaurant Treetop en mochten we een kijkje nemen in de keuken, waar we een indruk kregen van hoe er achter de schermen gewerkt wordt. Ook bezochten we het casino van het hotel. De manager vertelde ons over het werkleven daar en liet ons de verschillende ruimtes zien, waaronder de pokerruimtes en de grote zaal waar grote pokertoernooien plaatsvinden.
Daarna gingen we naar restaurant Lyst, dat gevestigd is in een bijzonder gebouw dat letterlijk in het water staat. Het restaurant is volledig ontworpen rondom de vier natuurelementen – water, vuur, lucht en aarde – die ook de inspiratie vormen voor de gerechten. Wat Lyst extra speciaal maakt, is dat er speciaal bestek is ontworpen dat past bij bepaalde gangen, om zo de beleving compleet te maken. We kregen een rondleiding door het restaurant en mochten zelfs een kijkje nemen in de keuken, waar het team druk bezig was met de mise-en-place voor het diner.
Het was een dag vol verrassende indrukken en creatieve ideeën, die ons op een andere manier heeft laten kijken naar hospitality en gastronomie.
Donderdag 10 april
Vandaag gingen wij zelf aan de slag in de keuken met de ingrediënten die we maandag hadden geplukt en verzameld, zoals mosselen, oesters en eetbare planten. We kregen veel vrijheid om te bedenken wat we ermee wilden maken. De groep werd verdeeld in kleinere teams, waarbij ieder team een gerecht maakte, terwijl anderen zich bezighielden met het klaarzetten van het restaurant en het dekken van de tafels.
Uiteindelijk ontstond er een prachtig buffet vol creatieve gerechten, die niet alleen mooi waren opgemaakt maar ook heerlijk smaakten, met een typisch Deens tintje. Voor we gingen eten, kregen we een korte uitleg over de gerechten op het buffet. Daarna genoten we samen van al het lekkers en sloten we hier de dag.
Vrijdag 11 april
Na donderdag met Deense gerechten te hebben gekookt, stonden wij vandaag in de keuken om Nederlandse gerechten te bereiden, zoals tompouce, poffertjes, zuurvlees en frieten. Net als eerder werd de groep weer verdeeld, zodat iedereen een eigen taak had. Het zuurvlees was al grotendeels voorbereid, terwijl wij de frieten klaarmaakten en de tompouce helemaal vanaf nul maakten, inclusief bladerdeeg, glazuur en room. De poffertjes waren snel en makkelijk te maken.
Terwijl wij druk bezig waren in de keuken, zorgden onze collega’s van de bediening ervoor dat de zaal klaarstond, met mooi ingedekte tafels en bloemen. Toen alles gereed was, richtten we het buffet in met de Nederlandse gerechten en genoten we van een uitgebreide lunch. Tijdens deze afsluiting kregen de Nederlandse studenten hun welverdiende certificaat, waarna we elkaar bedankten en afscheid namen. Daarna pakten we alles in en vertrokken we met de bus, waarmee we deze bijzondere ervaring afsloten.