Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Denemarken excursie 2022

Denemarken excursie 2022

Umihana Dzemidzic op 25/11/2022

02.10.2022

Vandaag is de dag, we gaan naar Denemarken! Spannend, maar ik verheug me er wel op. Het is nog erg vroeg, rond een uur of 05:45 zijn we vertrokken vanaf Heerlen. We zullen rond een uur of 18:00 in Denemarken zijn op de campus waar wij de aankomende 2 weken zullen overnachten. Het is inmiddels 19:00 en we hebben een rondleiding gehad van de campus. Regels zijn besproken en we hebben onze eerste avondeten gehad. Ik moet wel eerlijk zijn, het eten viel een beetje tegen, hopelijk hebben we morgen meer geluk!

03.10.2022

Vandaag was de eerste dag van ons Denemarken avontuur. Om 08:45 hebben we moeten verzamelen in de kantine van de school in Grenaa. We kregen huisregels te horen en daarna volgde een kleine rondleiding van de school. Vervolgens hebben we de leerlingen ontmoet en een docent waar we de komende 2 weken mee zullen werken. Na deze ontmoeting zijn we met z’n alle naar een prachtige strand gegaan waar we wat vrije tijd voor ons zelf hebben gekregen om bijvoorbeeld te gaan verkennen. Hierna zijn we weer met z’n alle teruggegaan naar de school, hebben we de keuken leren kennen en zijn we aan de slag gegaan met het maken van jam en Æbleskiver. Dit is een traditioneels Deens gerecht. Æbleskiver is te vergelijken met onze poffertjes.


04.10.2022

Vandaag hebben we twee hotels bezocht. Kysthotellet Djursland en Hotel Marina. Om 08:45 zijn we aangekomen bij Kysthotellet Djursland. Hier hebben we de sales- & marketing director Rikke Andersen en chef Morten Jensen ontmoet. Na de ontmoeting kregen wij een rondleiding en werd ons verteld hoe je een grote conference center moet runnen, hoe je de stabilisatie van het financieel gedeelte kan verbeteren en hoe je 400 mensen tegelijkertijd kan bedienen. Chef Morten Jensen heeft ons een beetje verteld hoe het in zijn werk gaat in een Deense keuken. Hiernaast hebben we vragen kunnen stellen aan de chef indien die er nog waren. Om 11:00 hebben we vrije tijd gekregen en zijn we de buurt gaan verkennen. Om 12:45 hebben we moeten verzamelen bij hotel Marina. Hotel manager Jess Kallesoe heeft ons een rondleiding door het hotel gegeven. Tijdens de rondleiding hebben wij in gesprek mogen gaan met haar over de management, marketing en day-to-day operations. Daarna hebben we ook hier een chef mogen ontmoeten en vragen stellen.

05.10.2022

Vandaag zijn we om 08:00 met de bus vertrokken vanaf het schoolplein. We zijn met de Deense studenten vertrokken naar het grote Agro Food Park in Aarhus. Agro Food Park is een grote plaats van voedselinnovatie. Meer dan 80 bedrijven en in totaal 1,200 medewerkers maken een deel hiervan uit. Hier kregen we een rondleiding van de chef. We hebben ook besproken om anders te denken, wanneer je over voedsel denkt. Aan het einde hebben we vragen mogen stellen. Om 11:30 tot 12:45 hebben we een heerlijke lunch gehad. Ook hebben we vrije tijd gekregen om zelfstandig even rond te kijken. Om 13:00 moesten we verzamelen bij een universiteit. Deze universiteit maakt deel uit van het grote Agro Food Park. Michelle Williams heeft ons een introductie gegeven over voedsel in het kader van duurzaamheid en gezondheid. Na alles gezien te hebben hier, werd het tijd om terug te keren naar het campus in Grenaa. Om 15:00 zijn we dan ook teruggereden met de bus.

06.10.2022

Vandaag hebben we met de Deense studenten afgesproken in de keuken op school om 08:45. Op het campus hebben we ons al omgekleed. We hebben een heerlijk Deens traditionele dinner gemaakt. We moesten in groepjes van 3 werken. We hebben onder andere aardappeltjes, komkommersalade, vlees, kersensaus en rijstepap gemaakt. Toen alles klaar was, hebben we gezellig met z´n alle gegeten. De Deense docent had ook 1 amandel in het eten verstopt, wie deze zou vinden, zou een prijs winnen.

07.10.2022

Vandaag hebben we een appelplantage bezocht. De bus vertrok om 08:00 vanaf het schoolplein in Grenaa. De appelplantage wordt onderhouden door het wijnbereidingsbedrijf ´Sjask´. We hebben onder andere geholpen met het plukken en oprapen van appels. Iedereen heeft leuk actief meegedaan met het programma. Na het plukken van deze appels hebben we meegekeken hoe de werkwijze eruitzien van de appels persen. Dit werd ons uitgebreid uitgelegd. Hierna mochten we helpen met de appels te persen. We hebben ook de mogelijkheid gekregen om de vers geperste appelsap te proeven. Na deze activiteiten te hebben uitgevoerd, zouden we eigenlijk naar de wijn bar van ´Sjask´ gaan, maar omdat er een incident plaats had gevonden, ging dit niet door. We kregen daarom flessen mee om dit op school toch nog te proeven tijdens een lunch of diner.


10.10.2022

Vandaag hebben we met Lisbeth Damkjaer Christensen speciale plekken bezocht in het bos. We hebben verschillende wilde fruit, groente, bessen en kruiden gezocht en geplukt. Alles wat we hebben gevonden, hebben we mee naar school genomen. Met deze kruiden etc. gaan we morgen koken. We hebben ook de zee bezocht. Tijdens het bezoeken van de zee hebben we onder andere zeewier gevonden, geplukt en ook deze meegenomen. Lisbeth is een plantendocent voor biologische landbouw. Ze wist ons tevens heel veel te vertellen over soorten planten en landbouw.

11.10.2022

Vandaag moesten we verzamelen in de keuken om 08:45. We moesten vandaag al omgekleden aanwezig zijn. Gister zijn we in het bos geweest, en vandaag hebben we al deze kruiden, planten, fruit etc gebruikt tijdens het koken. Vandaag hebben we dus verschillende soorten groenten en vlees gebakken. Daarnaast hebben we ook een Deens specialiteit gemaakt genaamd: Rugbrod. We hebben gewerkt in groepjes van 3.


12.10.2022

Vandaag hebben we verschillende restaurants bezocht. Als eerst hebben we restaurant Havnaer bezocht. Het bijzondere aan dit restaurant vond ik dat het interieur zelf gemaakt is. We hebben een kleine rondleiding gekregen, zijn gestopt bij de keuken en hebben twee gerechtjes geproefd. Na restaurant Havnaer zijn we naar MIB geweest, dit restaurant heeft niet alleen een restaurant, maar bezitten ook over een bakkerij én een kantine in de buurt. We hebben alle 3 concepten gezien, en mochten overal vragen over stellen. Heel interessant om te zien dat je verschillende concepten kunt hebben, maar toch hetzelfde kunt uitstralen. Na het MIB zijn we naar substance geweest. Dit is een één sterren restaurant met een menu van 15-gangen. Het restaurant ligt boven in een kantoorgebouw met een hele mooie uitzicht op het water. Ook hier hebben we in rust onze vragen kunnen stellen, en we hebben vragen beantwoord die de keuken voor ons hadden.

13.10.2022

Vandaag zijn we begonnen om 08:45. Vandaag stond er smorrebrod op het menu. Smorrebrod is een Deens specialiteit. Dit zijn twee best dikke plakken smorrebrod met een goed gevulde inhoud. Het was de bedoeling dat het met zoveel mogelijk kleuren gemaakt zou worden. denk hierbij aan verschillende groenten in kleur. Wat mij opviel is ook dat echt elke groepje andere combinaties gebruikte. In Denemarken maken ze hier een wedstrijd van, wie het mooiste smorrebrod maakt met verschillende kleuren die wint!

14.10.2022

Vandaag zijn we gestart om 08:45 in de keuken. Vandaag hebben we zonder de Deense studenten gekookt. We hebben een typische Nederlandse brunch gemaakt voor ons en de Deense studenten en docenten. Ook vandaag hebben we in groepjes met elkaar gewerkt. De brunch bestond uit wentelteefjes, zuurvlees, huzarensalade, vers gemaakte broodjes, kaas, ham, en appeltaart. Om 12:00 zijn we gaan brunchen in de kantine van de school met de Deense studenten en docenten. Ze vonden het er allemaal mooi uitzien, en het smaakte goed! Na het eten hebben we soort van diploma uitreiking gehad. We hebben een certificaat van deelname ontvangen. Na het poetsen van de keuken zijn we weer terug naar de campus gegaan en hebben we uitgerust.

15.10.2022

Vandaag zijn we vertrokken naar Nederland. We zijn vroeg ons nest uitgekomen om optijd te vertrekken en aan te komen in Nederland. Jammer, we hadden het toch zo naar ons zin. We hebben nog een laatste keer met z´n alle ontbeten, hebben onze koffers gepakt en zijn naar de bus gelopen. Nog even omkijken en verder lopen. Ik denk dat we deze twee weken voor de rest van ons leven gaan othouden. Zo erg hebben we het naar ons zin gehad. De terug reis was heel erg rustig, iedereen heeft bijna de hele reis geslapen. Het was ook zo vroeg toen we vertrokken. We zijn aangekomen in Heerlen, hier worden we verwelkomt door onze ouders, eerst de ouders een knuffel geven, en dan elkaar, één voor één... Nog even zwaaien naar iedereen en dat was het dan, 2 geweldige en zeer leerzame weken.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken