Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Denemarken blog 2024

Denemarken blog 2024

Emilia Kusters op 14/06/2024

• Maandag, week 1

• Eerste dag uit het bedje opgestaan in Denemarken, goede avond van te voren gehad. We zijn vroeg op moeten staan, maar het was het waard. Ik kan ook niet meer terug nu. We zijn samen met de groep gaan ontbijten in de kantine van de campus. Erna hebben we ons moeten verzamelen bij de bus en zijn we naar de school gegaan om de andere deense studenten op te halen. We hebben een tour van de school gehad en erna de deense vlag geheist. We zijn een tijdje later naar de zee gegaan waar we een korte wandeling hebben gemaakt. Toen dat was afgelopen zijn we terug naar school gegaan en "æbleskiever" gemaakt, dat is de deense versie van poffertjes. We hebben de dag afgeloten gezellig met wat snackjes.

• Dinsdag, week 1•

• Weer vroeg opgestaan, een tractorband als ontbijt gehad. Na het ontbijt zijn we naar het Andersen wijnhuis gegaan in Knebel. Hier hebben we een rondleiding gekregen en geleerd hoe ze hun fruitwijnen maken.

We hebben na de rondleiding ook mogen proeven, alleen was dit voor mij persoonlijk een beetje vroeg. Niet dat ik het heel erg vond.

Nadat we ons avontuurtje hebben gehad bij het wijnhuis, zijn we naar een concertgebouw gegaan, Fuglsocentret wederom ook in Knebel. We hebben een tour door de keuken en het gebouw gekregen. Ik had hier meer van verwacht, ik vond het maar oude zooi… Het uizicht was wel prachtig!


Woensdag, week 1

Deze dag zijn we als eerste tripje naar het grootste ziekenhuis in Denemarken gegaan, dit vond plaats in Arhuus. We moesten sluiers aan met haarnetjes voordat we binnen mochten. Dit was eerst heel apart en grappig, maar we wendden er snel aan.

We hebben een rondleiding gekregen door de keuken en deze was immens groot. Al het voedsel voor de patienten werd met de hand en vers gemaakt. Er was zelfs een slagerij.

Nadat we klaar waren in het ziekenhuis hebben we een uitgebreide lunch gehad in het Agro Food Park waar meer dan 80 bedrijven en een totaal van 1200 medewerkers deelnemen.

We hebben hier ook een rondleiding door de keukens gehad en geleerd hoe ze hun eten 90% organisch bereiden.


Donderdag, week 1

Weer vroeg opgestaan, ontbijt niet te kanen helaas. Gelukkig gingen we koken op school. We moesten in ons pak ernaar toe. Birgitte (onze deense docent) was jarig en we moesten allemaal in groepjes traditioneel deens gebak gaan maken.

Dit vond ik echt heel leuk om met de deense studenten in een groepje te kunnen bakken. Ik heb veel over hun cultuur geleerd.


Vrijdag, week 1

We moesten om 8.45 al bij de bus zijn om naar de grote stad Aarhus te vertrekken. We zijn naar het hotel Radisson Blu gegaan om daar een rondleiding te krijgen.

Het was een super groot gebouw waar ze eerst een winkelcentrum wilde bouwen. Een meneer die er werkte heeft ons er veel over verteld hoe alles in z’n werk ging bij Radisson Blu en heeft ons ook eeen rondleiding in de keuken gegeven en ons een zaal laten zien waar ze allemaal soorten evenementen hielden. Van boxingring tot een avondje chique eten tot een auto voorstelling

Erna zijn we in de stad verder gegaan om te lunchen en kregen we ook nog een rondleiding door het museum, waar ze 2 restaurants hadden. 1 voor openbaar gebruik en de andere op booking, We kregen na afloop de keuze om een kiekje in het museum te nemen of door de stad te lopen. Ik heb natuurlijk voor het museum gekozen. Dit was echt super vet! Van eeuwenoude kunst tot modern


Maandag, week 2

Na het weekend goed uitgerust te zijn, zijn we weer doorgegaan met de week. Deze dag zijn we naar een andere campus gegaan om over verschillende wilde kruiden en groenten te leren. We zijn door een gids begeleid en hebben een zakje moeten vullen met wilde kruiden die we de dag erna voor gerechten hebben moeten gebruiken.

Ook zijn we bij de fokkerij van biggetjes en geitjes geweest, dit was erg schattig. Helaas kwam ik wel te weten dat deze waren gefokt voor voedsel, jammer weer.

De rest van de dag hebben we gespendeerd om naar de zee te gaan, daar hebben we geleerd over zeewier. Dit vond ik een van de vetste dagen, omdat we ook de zee in zijn gegaan met waadpakken. Ik was het enige meisje die mee was gegaan. We hebben mossels en zeewier uit de zee gehaald, ook dit gingen we weer gebruiken in de gerechten voor de dag errna.


Dinsdag, week 2

Vandaag hebben vandaag de dag doorgebracht in de keuken. We kregen nieuwe groepjes en kregen een proteïne aangewezig en mijn groepje kreeg kip. We moesten de kruiden gebruiken die we de dag van te voren zelf hadden geplukt, maar dat waren we vergeten dus hebben we na afloop voor het idee wat van de kruiden als decoratie gebruikt.

Toen de gerechten af waren moesten we deze presenteren aan onze docenten, ook aan Birgitte. Dit voelde best officieel en was ook best spannend, want we kregen er serieus commentaar over.


Woensdag, week 2

Net zoals gister stonden we vandaag weer in de keuken, nu voor” Smørrebrød” te maken. Dit is een typisch deens gerecht met roggebrood. We hadden zelf de smeersels moeten maken en het is de bedoeling dat je het zo hoog mogelijk in lagen stapelt. Dit moesten we in andere groepjes doen, met wederom de deense studenten.

Nadat we het af hadden hebben we het samen met de hele groep het opgegeten, al wilde veel studenten niks ervan weten. Ik heb goed gesmikkeld.


Donderdag, week 2

Deze dag zijn we weer vroeg vertrokken naar Arhus. Toen we zijn aangekomen zijn we als eerste bij Ghrelin gaan kijken. Dit restaurant was aangeschreven bij Michelen. Dit was echt een super vette zaak en we hebben van de eigenaar een rondleiding gehad. Hij had een grote collectie van Krug champagne. Hij had overal merken in de zaak en zelfs 24 karaat gouden servet ringen. Er was heel veel gedacht aan interieur en het zag er prachtig uit.

De eigenaar heeft veel over zijn eigen leven verteld en over hoe hij te werk gaat in zijn zaak. Alles is heel relaxed en er was een fijne sfeer.

Toen we klaar waren zijn we nog langs een food hall gegaan om daar te lunchen en een rondleiding. Dirk had een lekker ijsje gegeten.

Erna zijn we naar een ander restaurant gegaan, maar de hele klas waaronder ik waren erg moe en helaas heb ik het niet zo goed meegekregen. Dit was restaurant Tiende op de 10e vloer, erg hoog dus.

Na afloop zijn we weer terug naar campus gegaan.


Vrijdag, week 2

De laatste dag moesten we weer in bedrijfkleding op de school in de keuken staan. We hebben vandaag traditioneel Limburgs zuurvlees gemaakt voor de denen. Volgensmij vonden ze het niet super lekker. Ook had ik tijdens het vlees snijden de helft van mijn nagel eraf gesneden.

We serveerde het eten gehaast om 12 uur, erna hadden we de diploma uitreiking voor onze meewerking van het hele programma dat we hebben gehad. Ik heb naderhand Birgitte nog even persoonlijk bedankt voor de geweldige ervaring die ik heb mogen meemaken.

Erna weer terug naar Nederland!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken