Denemarken 2025 Kiara
kiara jansen op 23/05/2025
Blog Denemarken
Naam: Kiara Jansen
Klas: hok 3.2B
7 april
Om 8.45 uur gingen we naar de Deense school en kennis maken met de andere Deense leerlingen en de docent.
Om 10.15 uur rijden we samen met de bus naar Andersen Winery.
Daar krijgen we een rondleiding en krijgen we allemaal uitleg over de wijn (zoals wat voor wijn er gemaakt). Op het einde van de rondleiding mochten we paar wijnen proeven.
Om 13.30 uur gingen naar de zee om mosselen en oesters te vangen.
We krijgen ook nog uitleg over welke kruiden je kan plukken en welke smaken er zijn.
Deze uitleg krijgen wij van botanist Lisbeth Damkjear Christensen.
8 april
De bus vertrok om 8.45 uur naar het grote ziekenhuis van Denemarken (Aarhus Universitetshospital, carl krebsvej).
We krijgen een rondleiding van de keukens, de afwasruimte, de slager en we kregen een kijkje in de lift daar.
Om 11.30 uur pakken we de bus en rond 12.30 uur waren we bij : Nicolinehus food hall in Århus. Daar krijgen een rondleiding.
We krijgen de rondleiding van Commercial Director Jonas Kring. Hij vertelde ook waarom de food hall niet als een normale food hall er uitzien. Na de rondleiding en de uitleg hadden we 1 uur vrije tijd, dus natuurlijk ging ik lekker eten in de food hall
.
Wij hadden pho gegeten.
9 april
Vandaag zaten we vroeg in de bus om 7.30 uur om naar het Munkebjerg hotel te gaan. Toen wij aankwamen kregen wij een rondleiding van het hotel. Eerst gingen we langs de drie restaurants van het hotel (restaurant treetop, the jackpot restaurant en de panorama restaurant).
Na de rondleiding van de restaurants gingen we langs de rest van het hotel zoals de casino, de bakkerij en de slager.
Na de rondleiding van het hotel gingen we naar het Michelin restaurant Lyst. In het restaurant kregen we een rondleiding en de manager vertelde alles over de geschiedenis van het restaurant.
Ook vertelde hij dat hij met elementen zoals vuur, wind, aarde en water werkt.
10 april
Om 8:45 uur moesten we naar de Deense school om te gaan koken.
Vandaag maakten we een Deens kerstmenu met onder andere mosselen en oesters.
Er waren ook mensen die iets moesten verzinnen over de kruiden die ze bij de zee hadden geplukt.
Op het menu staat: gekarameliseerde aardappelen, rode kool, jus, roostert pork belly en Risalamande (Deens kerst rijsdessert).
Geroosterde groeten met verse kruiden, hasselback aardappel met kruiden crème fraiche. Oesters met kaas en saus, gestoomde mosselen, mosselen soep en ravioli van mosselen en groeten.
11 april
Vandaag was de laatste dag dat we samen met de Deense leerlingen waren. Om 8:45 uur stonden we klaar in de keuken om echt Nederlands eten te maken. We gaan drie gerechte maken: 1. Zuurvlees en friet. 2. Poffertjes met poedersuiker/slagroom. 3. Tompoes.
Omdat het de laatste dag was kregen wij een certificaat en een heel groot applaus van de Deense leerlingen en de docent. Deze week van heel bijzonderlijk en leuk om mee te doen .
Dit is het einde van mijn blog, hoop dat mijn blog jullie inspireert en zien hoe mooi Denemarken is.




