Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Denemarken 2025

Denemarken 2025

Milan Wings op 23/05/2025

Dag 1 – Van mousserende wijn tot zeevruchten

We trapten onze Denemarken-week af met een bezoek aan Andersen Winery. Daar kregen we een inspirerende rondleiding van de oprichter, die ons meenam door het volledige wijnmaakproces: van het sap van lokaal fruit tot de fermentatie en het bottelen. Deze winery maakt mousserende wijn op de traditionele champagnemethode, maar dan met typisch Deense ingrediënten. Natuurlijk mochten we ook proeven – 6 tot 7 soorten zelfs! Daarna konden we flessen kopen voor thuis en genoten we van een lekkere lunch.

In de middag gingen we op pad met een docente van de Kalø Økologisk Landbrugsskole. Ze nam ons mee naar de kust, waar we zelf mosselen en oesters gingen verzamelen. Best koud, maar ontzettend leuk om te doen! Deze verse zeevruchten gaan we donderdag zelf bereiden in de keuken.

Dag 2 – Ziekenhuiskoken en culinaire inspiratie

Vandaag stond in het teken van grootschalige catering en moderne foodconcepten. We begonnen bij het Aarhus Universitetshospital, het grootste ziekenhuis van Denemarken. Hier kregen we een uitgebreide rondleiding achter de schermen: van de keukens tot de bakkerij, slagerij en logistieke ruimtes. Heel indrukwekkend om te zien hoe er dagelijks meer dan 1.000 biologische maaltijden worden bereid voor patiënten en personeel.

Na het ziekenhuisbezoek gingen we richting Nicolinehus Food Hall in Aarhus Ø. We kregen een rondleiding van de commercieel directeur, die ons vertelde over de selectie van restaurants en hoe ze zorgen voor diversiteit in aanbod en stijlen. Daarna was er tijd om zelf rond te lopen, te lunchen en de moderne wijk Aarhus Ø te ontdekken.

Dag 3 – Fijndining en indrukwekkende architectuur

Op 9 april, een herdenkingsdag in Denemarken, maakten wij een bijzondere trip naar Vejle. Onze eerste stop was het stijlvolle Munkebjerg Hotel, waar we een rondleiding kregen langs de drie restaurants: TreeTop, The Jackpot Restaurant en The Panorama Restaurant. Chef Maria Lafferty gaf ons een kijkje in de keuken van deze tophotels.

’s Middags bezochten we het beroemde Michelinrestaurant Lyst, gevestigd in het architectonisch unieke gebouw Fjordenhus, ontworpen door Olafur Eliason. Hoewel het restaurant gesloten was voor gasten, mochten wij toch een kijkje nemen in de keuken terwijl het team zich voorbereidde op de volgende service. We werden vriendelijk ontvangen en geadviseerd om onze nieuwsgierige en respectvolle houding te behouden — en dat deden we natuurlijk!

Dag 4 – Aan de slag in de Deense keuken

Vandaag trokken we onze werkkleding aan, want het was tijd om zelf te koken! Samen met de Deense studenten gingen we aan de slag met een traditioneel gerecht: gebraden varkensvlees met knapperig spek (Flæskesteg). Het was superleuk om samen te werken in de keuken, recepten uit te wisselen en echt iets Deens te leren maken.

Om 12.00 uur was het tijd om onze creaties te serveren aan een aantal gasten. Daarna volgde natuurlijk het opruimen van de keuken, maar zelfs dat ging gezellig. De middag was vrij te besteden, dus we konden op ons gemak Grenaa verder verkennen.

Dag 5 – Hollandse trots in de keuken

Onze laatste volledige dag in Denemarken draaide helemaal om Nederlandse keukenklassiekers. Dit keer waren wij de chefs! We namen de leiding en lieten de Deense studenten kennismaken met typisch Nederlandse gerechten. Alles was goed voorbereid: recepten lagen klaar en iedereen werkte enthousiast samen.

Rond het middaguur serveerden we onze gerechten aan gasten en kregen we complimenten over de smaken én presentatie. Als afsluiter kregen we allemaal een diploma als herinnering aan deze toffe internationale ervaring. Daarna was het tijd om afscheid te nemen — een beetje jammer, maar vooral met een voldaan gevoel

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken