Denemarken 2025
Linn Slangen op 23/05/2025
Dag 1
Maandag 7 april 2025
Op maandag zijn we om 08:30 vertrokken naar de deense school. Hier kregen we een introductie over hoe de week eruit ging zien. Hierna hebben we een rondleiding door de school gekregen. Ze hebben ons laten zien dat ze heel veel verschillende opleidingen hebben op deze school bijvoorbeeld van automonteur tot kok. Tijdens deze rondleiding hebben we ook de deense vlag gehesen. Vanuit de school zijn we doorgereden naar een wijnerij genaamd Anderson Winery. Dit was ongeveer 30 minuten rijden. Toen we daar aankwamen werden we werden wij hartelijk verwelkomd. We hebben een rondleiding gekregen door de kleine fabriek. We hebben het proces gezien van waar ze de wijnen vergisten tot de uiteindelijke verpakking in dozen. Na de rondleiding hebben we ook veel wijnen mogen proeven. We hebben witte, rose en rode wijn geproefd. Zelf nog een Gin Tonic. Natuurlijk hebben de meesten van ons ook een fles gekocht en mee naar huis genomen als aandenken. Na deze activiteit zijn we doorgereden naar een mooi wandelgebied bij de zee. Hier hebben we kruiden en plantjes gezocht waarmee we kunnen koken. Ook kregen we waterpakken aan om mosselen en oesters te gaan zoeken in de zee. Hierna hebben we nog een ijsje gegeten bij een kraampje daar in het gebied. Hierna zijn we terug gegaan naar de campus.
Dag 2
Dinsdag 8 april 2025
Op dinsdag zijn we om 08:30 vertrokken met de bus naar de deense school omde deense studenten op te halen. Daarna reden we door naar het grootste ziekenhuis in Denemarken Aarhus Univesitetshospital. Dit was ongeveer 1 uur rijden. We hebben daar een presentatie gekregen van hoeveel mensen hier werken en hoeveel patienten hier liggen. Na de presentatie hebben we een rondleiding gekregen door de keukens waar ze alles klaarmaken. We hebben alle kanten van de keukens gekregen. Van waar ze alles fijn snijden tot de bakerij tot de slacht keuken. Omdat de locatie zo groot is verplaatsen ze de etenswaren met karretjes door de verschillende locaties. De hebben ook een ‘snelweg’ gemaakt waar al deze karretjes rijden. Hierna zijn we doorgereden naar de stad Aarhus. Hier zijn we naar de Nicoinehus Foodhall gegaan. Hier hebben we een rondleiding gekregen van alle tentjes die ze binnen hebben en welke concepten ze hebben. Dit was zelf zijn favoriete activitiet omdat ik het heel leuk vind hoe je binnen al die kleine tentjes samen een gezellige sfeer creeërde. Na de rondleiding kregen we vrije tijd en toen mochten we zelf eten gaan kopen. Na de vrije tijd zijn we weer de bus ingestapt en richting de campus gereden.
Dag 3
Woensdag 9 april 2025
Op woensdag hebben we een hotel en restaurant bezocht. We moesten om 07:30 verzamelen want het was ongeveer 2 uur rijden. Toen we in het hotel Munkebjerg aankwamen hebben we een rondleiding gekregen door de keukens, suites en de restaurants. In het hotel hebben ze ook het grootste casino van het land. Daar hebben we ook een kijkje genomen. Na dit hotel zijn we doorgereden naar een michelin-restaurant genaamd Lyst. Dit restaurant heeft een zeer speciale locatie gelegen in het water. Hier hebben we ook een rondleiding gekregen door het gebouw en heeft de manager uitgelegd wat hun concept inhoud. En dat ze niet werken voor een michelinster maar dat ze hun eigen ding doen en daar uniek in zijn.
Dag 4
Donderdag 10 april
Op de donderdag zijn we naar de deense school gegaan voor kooklessen. We hebben daar samen met de deense studenten deense gerechten gekookt. We hebben bijvoorbeeld gekarameliseerde aardappelen gemaakt, wat daar echt een kerstgerecht is. We hebben ook de mosselen en oesters van maandag gebruikt voor te koken. Er zijn mosseltortelini’s gemaakt en ook een gerecht met oesters met kaas. En als dessert hadden we een soort yoghurt rijstpap met rood fruit en nootjes.
Dag 5
Vrijdag 11 april
Op de laatste dag gingen we weer naar de deense school om te koken. Maar dit keer gingen we nederlandse gerechten maken, zoals zuurvlees met friet, tompousen en poffertjes. Het zuurvlees hebben we helemaal zelf gemaakt. Vanaf het vlees van het bot snijden tot de saus maken is alles zelf gemaakt. De tompousen zijn ook helemaal zelf gemaakt. We hebben de room die in de vulling zit zelf gemixt. En ook het glazuur is zelf gemaakt.
Op de vrijdagavond zijn we naar huis gereden. Ik kwam thuis met alleen maar goede herinneringen en hele leuke verhalen. Ik ben heel erg blij dat we deze reis hebben gemaakt het was een zker een ervaring. Ook was het een hele leuk groep mensen die mee zijn gegaan. We hebben allemaal veel geleerd van de bezochten bedrijven en ik ben heel dankbaar dat we dit allemaal hebben mogen zien. Dankjewel allemaal!
