Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Denemarken 2025

Denemarken 2025

Tim Konsten op 19/05/2025

Maandag 7 april,

Vandaag zijn we met de hele groep vanaf de campus naar de school in Grenaa gelopen. Daar maakten we kennis met Brigitte en de Deense studenten. Daarna kregen we een korte rondleiding door de school. Tot slot hebben we samen de Deense vlag opgehangen.

Na de rondleiding werd het programma voor de hele week kort besproken. Vervolgens zijn we met de bus naar Anderson Winery gereden. Daar kregen we een rondleiding. Tijdens de rondleiding werd uitgelegd hoe de wijn wordt gemaakt. Opvallend is dat ze geen gewone druiven gebruiken, maar verschillende soorten bessen en andere soorten fruit.

Na de uitleg was er een kleine proeverij. De eigenaar vertelde ook hoe hij tien jaar geleden thuis in zijn garage is begonnen met wijn maken.

Na een korte pauze reden we naar de landbouwschool. Daar ontmoetten we Mette. Samen met haar zijn we naar de zee gegaan. Aan de kust zochten we naar kruiden en specerijen in de natuur. Ook hebben we mosselen en oesters uit de zee gehaald.

Na een geslaagde vangst brachten we de pakken die we in zee hadden gedragen terug naar de landbouwschool. Daar hebben we ze ook schoongemaakt.

Tot slot reden we met de bus terug naar de school in Grenaa. Daar hebben we de vangst in de koeling gezet. Daarna zeiden we iedereen gedag en riepen: "tot morgen!"

Dinsdag 8 april,

Vandaag zijn we met de bus naar de school in Grenaa gereden om de Deense studenten op te halen. Samen met hen zijn we daarna doorgereden naar het ziekenhuis in Aarhus.

Daar kregen we een presentatie van de chef, de manager en een student. Tijdens deze presentatie leerden we meer over hoe het ziekenhuis zorgt voor goede maaltijden voor elke patiënt. Ze houden rekening met allergieën en specifieke wensen van patiënten, zodat iedereen passende en veilige voeding krijgt.

Na de presentatie werden we in drie groepen verdeeld. Iedereen kreeg een jas en een haarnetje, waarna we een rondleiding kregen door de keuken, de slagerij en de bakkerij van het ziekenhuis. Aan het einde mochten we ook proeven van enkele producten uit de slagerij en de bakkerij.

Na het bezoek aan het ziekenhuis vertrokken we met de bus naar het centrum van Aarhus. Daar bezochten we de foodhall. We kregen een rondleiding en uitleg over het concept van de foodhall en welke eet- en drinkstands er allemaal zijn.

Na de rondleiding hadden we vrije tijd. Iedereen kon zelf rondkijken en iets lekkers eten of drinken in de foodhall. Aan het einde van de middag zijn we met de bus teruggereden naar Grenaa. Daar hebben we de Deense studenten afgezet, en vervolgens zijn we teruggekeerd naar de campus.


Woensdag 9 april,

Vandaag begonnen we de dag vroeg. Om 7:30 vertrokken we vanaf de campus naar de school, om daar samen met de groep te vertrekken richting het Munkebjerg Hotel. Daar kregen we een uitgebreide rondleiding.

We bezochten onder andere het Treetop Restaurant, de wijnkelder, de bakkerij, de slagerij, de grote keuken en zelfs het casino van het hotel. Het was interessant om te zien hoe groot en veelzijdig het hotel is.

Na het bezoek aan het hotel stapten we voor een korte rit van tien minuten weer in de bus. We kwamen aan bij Restaurant Lyst, waar we ook een rondleiding kregen. De manager vertelde veel over de achtergrond van het restaurant en de bijzondere architectuur van het gebouw. Het gebouw bestaat uit verschillende cilinders en het restaurant is verdeeld over meerdere ruimtes.

De manager vertelde ook dat de eigenaar van het restaurant helaas vier jaar geleden is overleden, toen het restaurant pas 11 maanden open was.

Na de rondleiding liepen we via een tunnel in de kelder naar buiten. Daarmee kwam het bezoek aan Restaurant Lyst ten einde.

Tot slot reden we met de bus terug naar de school in Grenaa, waar we de Deense studenten afzetten. Daarna reden we door naar de campus. Daarmee zat de dag erop.

Donderdag 10 april,

Vandaag verzamelden we om 8:30 uur op het binnenplein van de campus. Vanaf daar liepen we samen met de hele groep naar de school in Grenaa.

Op school kregen we te horen dat we vandaag een typisch Deens kerstdiner zouden gaan bereiden in de schoolkeuken. Birgitte legde uit wat we gingen doen, deelde de recepten uit en maakte de taakverdeling. Daarna nam ze ons mee naar de keuken.

In de keuken gingen we direct aan de slag, want alle gerechten moesten om 12:00 uur klaar zijn. Ik werkte samen met Nikeé en Linn. Onze taak was het maken van rodekool en gekarameliseerde aardappeltjes.

We begonnen met het snijden van de rodekool. Die moest namelijk twee uur koken, dus we zetten die alvast op het vuur. Terwijl de rodekool kookte, gingen we verder met het koken van de aardappeltjes. Deze moesten daarna afkoelen voordat we ze konden karamelliseren.

Toen de aardappeltjes waren afgekoeld, maakten we de karamel en voegden de aardappeltjes toe. Ondertussen was de rodekool klaar. We verdeelden alles over serveerschalen.

Daarna brachten we de schalen naar het restaurant, waar andere studenten de tafels al hadden opgedekt. Birgitte gaf uitleg over de gerechten, en daarna gingen we met z’n allen aan tafel om te genieten van het kerstmaal.

Na het diner hielpen we allemaal mee met opruimen. Samen sloten we de dag af en liepen we terug naar de campus.

Vrijdag 11 april,

Vandaag is het de laatste dag van ons verblijf in Denemarken. We vertrekken om 8:15 uur gezamenlijk naar de school in Grenaa.

Op school legt Birgitte uit dat we vandaag typisch Nederlandse en Limburgse gerechten gaan maken. Op het menu staan Limburgs zuurvlees met frietjes, en als dessert maken we poffertjes en tompoucen.

De taakverdeling wordt gemaakt, en vandaag ga ik samen met Anggun en Levi aan de slag met de frietjes. We beginnen met het schillen van 10 kilo aardappelen, en snijden ze daarna in frietvorm. We verdelen de frietjes over ovenschalen, kruiden ze goed en bakken ze alvast voor. Zo worden ze lekker krokant wanneer ze vlak voor het opdienen nog een keer de oven in gaan.

Daarnaast helpen we ook mee met het maken van het zuurvlees en beginnen we alvast met het opruimen van de keuken.

Om 12:00 uur is alles klaar. We gaan met z’n allen aan een grote lange tafel zitten om samen te eten. Birgitte vertelt aan iedereen wat we hebben klaargemaakt, en daarna genieten we van de zelfgemaakte lunch.

Na het eten deelt Birgitte de diploma’s uit aan alle deelnemers. We bedanken haar voor deze mooie en leerzame ervaring.

Tot slot ruimen we samen de keuken op en nemen we afscheid van iedereen. Daarna lopen we voor de laatste keer met de hele groep terug naar de campus. Daar pakt iedereen zijn of haar koffer in.

Als alles is ingepakt zit ons Denemarken-avontuur erop. We stappen in de bus en beginnen aan de terugreis naar Nederland.

wat hebben we allemaal genoten en veel geleerd en wie weet tot volgend jaar!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken