Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
dagverslagen denemarken

dagverslagen denemarken

Ivan Sillekens op 23/05/2024

Dag verslagen Denemarken

Ma 15 april: de dag was begonnen om 7:40 op het verzamelstuk van de campus .Na ongeveer 20 minuten zijn we naar de bus gelopen om naar de school van Grenaa te gaan om daar de studenten op te pikken. Toen dat klaar was zijn we naar het strand gegaan en hebben daar een tijdje rondgelopen. Vervolgens zijn we terug gegaan naar de school om daar een rondleiding te krijgen van de directeur en de praktijkdocent van de koks. Na de rond leiding hebben we effe een halfuurtje pauze genomen. Toen de pauze voorbij was, hadden we een kennismakingsrondje met de Deense studenten. Vervolgens hebben we ons om moeten kleden in onze kokskleding om onze eerste praktijkles te volgen. In de les hebben we aebleskiver gemaakt, wat een soort poffertjes zijn maar dan bol en hol van de binnenkant. Daarna hebben we natuurlijk de keuken moeten poetsen wat gelukkig heel snel ging. Toen dat allemaal klaar was hadden we nog een klein beetje de planning van de volgende dag gekregen. Vervolgens hebben we ons weer omgekleed en zijn we met de bus terug naar de campus gegaan. We hebben de dag afgesloten met een potje voetballen en wat te drinken. Daarna hebben we ons klaargemaakt voor de

volgende dag

Di 16 april: de dag was begonnen om 9:05 bij de bus om naar Winery Anderson te gaan. Daar hebben we een rondleiding gekregen van de fabriek. Het pand waar ze in zaten was best klein, maar toch werd er best veel wijn gemaakt. De wijn wat ze daar doen maken is officieel fruitwijn omdat je geen druiven kan groeien in Denemarken maar wel fruit en groentes zoals appels en rabarber. Ook werd er veel automatisch gedaan wat veel werk scheelde waardoor ze dus ook meer wijn konden maken. Toen de rondleiding afgelopen was, hadden we een paar wijnen mogen proeven. De meeste flessen waren heel goed, maar er zaten ook een paar wat mindere tussen. Ik heb 1 wijn gekocht van het proefrondje. Daarna zijn we met de bus naar fuglsocenteret gegaan. Het is de grootste concertgelegenheid van denemarken en draaien op drukke dagen 1000 man. De keuken van 5 man draaide alle 1000 man op één avond en de runners van 3 man deden alle borden serveren. Over het hele pand waren er 5 concert hallen waar veel populaire artiesten kwamen. Toen de rondleiding was afgelopen, zijn we terug naar de bus gegaan om weer terug naar de campus te gaan. We zijn toen snel genoeg het stadje ingegaan om daar met iedereen naar de pizzeria te gaan.

wo 17 april: we zijn de bus ingestapt om vervolgens naar het ziekenhuis te gaan in Aarhus. Toen we daar aankwamen kregen we een rondleiding van de grote keuken. Tot mijn verbazing werd daar bijna alles vers gemaakt waaronder: het brood, soep en gebakjes. Na de rondleiding zijn we met de bus naar Agro Food park gegaan. Toen we daar kwamen kregen we voor de eerste keer in een lange tijd een hele goede lunch bij de kantine van het hoofdkantoor van Arla. Toen dat klaar was kregen we een rondleiding van een kleinere keuken in een ander gebouw. Na de keuken kregen we een rondleiding van het kantoorgebouw. Daar zaten veel opstartbedrijven of bedrijven wat daarmee hielpen. Toen dat was afgelopen zijn we weer terug naar het campus gegaan en hebben de dag afgesloten met voetballen.

Do 18 april: we zijn vandaag te voet naar de school in Grenaa. We hebben ons daar snel genoeg aangekleed om naar het praktijklokaal te gaan. We hebben daar een othelocake en een Deens broodpoppetje gemaakt. De cake was gelukkig goed gegaan, maar dat kan zeker niet iedereen zeggen. Maar het eindresultaat zag er gelukkig heel goed uit. Daarna zijn we weer terug naar het campus gelopen en zijn snel genoeg gaan voetballen. Met eten zijn we naar byens grillbar gegaan om wat beter te eten. Het was dus overal een rustige dag.

Vr 19 april: vandaag zijn we met z’n allen naar Aarhus gegaan met de bus om daar een rondleiding te krijgen in het Raddison blu hotel. We zijn begonnen in de marmeren lobby en zijn vervolgens naar hun grootste hal gegaan. Er is ruimte voor ongeveer 1000 man en word veel gebruikt voor concerten of events. Met de corona periode was die hal de plek voor de vaccin. Toen dat klaar was zijn we naar de hoofdkeuken gegaan waar we een korte rondleiding hebben gekregen. We zijn daarna terug gelopen naar de lobby om vervolgens naar een klein vergaderkamertje te gaan om wat vragen te stellen over het hotel of de mensen wat ons de rondleiding hebben gegeven. Het was overal vrij kort, maar dat was omdat ze het daar heel druk hadden dus ze hadden niet echt tijd om een hele uitgebreide rondleiding te geven. Na de Raddison blu hotel zijn we naar het museum van Aarhus gegaan en hebben daar een rondleiding gekregen van de keuken van het restaurant en het restaurant zelf. De keuken was naar mijn mening vrij klein maar ook heel druk omdat ze voor mensen in het restaurant moesten koken maar ook voor de kantine wat onderaan zat. Maar we kregen gelukkig genoeg te horen over het restaurant en hoe ze het daar doen met de menukaart en het eten maken voor beide eetgelegenheden. Na de rondleiding mochten we het museum verkennen wat vrij apart was. Er waren een paar schilderijen wat heel mooi en chique uitzagen, maar grotendeels was vrij raar en alternatief. Na alles zijn we terug gegaan naar Grenaa om wat boodschappen te doen voor vanavond. We hadden ongeveer 5 á 6 kilo aan vlees voor de barbecue wat we daar op het campus konden doen. Het was een van de eerste goede maaltijden wat we daar hebben gehad. De dag was gelukkig heel gezellig.

Ma 22 april: vandaag zijn we naar een andere Viden Djurs school gegaan in de buurt van Ebeltoft. Daar zijn we het bos ingegaan en hebben een paar wilde kruiden/ eetbare bloemen geplukt die we de volgende dag weer gaan gebruiken zoals: brandnetels, kervel, daslook, uienplant, een soort zure bladeren en witte bloemetjes. Na het plukken hebben we daar een soort Hollandse lunch gekregen. Na de lunch zijn we met de bus naar de zee gegaan om wat zeewier en mosselen te pakken. We zijn dus met vissers pakken het meer in gegaan tot borsthoogte diep. Het was heel koud maar echt lachen om te doen. Toen we weer uit het water waren zijn we met de bus naar een sterren B&B genaamd Molskroen gegaan in Ebeltoft. We hebben daar een rondleiding gekregen van: het restaurant, de keuken, de kamers, de grote diner en feest ruimte en van de wijnkelder. Het zag daar heel mooi en netjes uit en er werd duidelijk verteld over de plek. We zijn daarna weer terug gegaan met de bus en hebben de dag afgeslote bij lelo’s pizzeria.

Di 23 apr: vandaag zijn we te voet naar school gegaan om daar een gerechtje te maken met de wilde kruiden/ eetbare bloemen die we gisteren hebben geplukt. We kregen allemaal en blaadje waar op stond wat voor soort vlees we erbij kregen, we hadden varkenshaas. Wij hebben daarvan een rouleau van gemaakt en Poolse pierogies. Voor ernaast konden we gewoon kiezen wat we wouden. We hebben nog gekozen voor wortel mousseline, asperges en een gepureerde uiencompote saus. Ik vond het eindresultaat redelijk netjes uitzien, maar het is niet precies hoe we het wouden. Maar het was gelukkig goed hoog op smaak dus daar waren we wel weer heel blij mee. Maar het ging opzich goed met het bereiden dus dat is nog weer iets om trots op te zijn. De les van vandaag ging dus redelijk goed.

Wo 24 apr: we zijn vandaag weer te voet naar de school gegaan om daar de één na laatste praktijkles te volgen. We hebben daar 4 verschillende soorten smörrebröd gemaakt: bief, varken, haring en aardappel. Smörrebröd is een soort Deense open sandwich met roggebrood en dan toppings. Op de bief smörrebröd zat: bief, currysaus, rettich, gebakken uitjes, gepekelde komkommer en gepekelde ui. Op de varkens smörrebröd zat: varkensnek, rodekool, frisse salade met sojadressing, tomaten en een plakje sinaasappel. Op de haring smörrebröd zat: little gem sla, gerookte haring, currysaus, rode ui, appel en kappertjes. En op de aardappel smörrebröd zat: gekookte aardappel, dille mayonaise, chips en gepekelde rode ui. Het maken van de gerechtjes ging heel goed en soepel dus daar waren we wel tevreden over. We hebben het uiteindelijk niet geproefd maar het zag er wel heel goed uit en we waren allemaal trots op het resultaat. Daarna zijn we weer te voet terug gegaan. We hebben de dag weer afgesloten met barbecueën.

Do 25 apr: we zijn vandaag met de bus terug naar Aarhus gegaan om daar een rondleiding te krijgen van Ghrelin. Ghrelin is een sterren zaak is het zaken deel van Aarhus. Het restaurant zag er heel mooi en verzorgd uit met veel marmer en goud. Dat was uiteraard de keuze van de chef wat dat allemaal heel mooi vind. We zijn eerst begonnen in het restaurant waar de chef veel over zichzelf deed vertellen en hoe de zaak is begonnen. We hebben daarna een uitleg gekregen over de hele open keuken wat ze daar hebben en hoe ze mensen daar zo comfortabel mogelijk willen hebben om zo stil mogelijk te zijn en zo min mogelijk druk op de gast te zetten. Dat was erg bizar om te horen hoe ze een keuken kunnen runnen zonder te praten. We zijn daarna r onder gelopen om een kijkje te nemen in de mise en place keuken. Het was een stuk kleiner maar er was alles wat je nodig had. Aan de zijkant was een heel klein en krap hok wat dezelfde grootte was als de keuken van zijn eerste restaurant. Dat was niet normaal om te zien hoe je in zo’n keuken voor gasten kan koken. We zijn daarna de lounge ingelopen waar we nog een hele grote wijnkast zagen. We hebben daar de laatste paar vragen kunnen stellen. Na de rondleiding zijn we naar een food hal gegaan wat niet zo ver lopen was. We hebben daar wat kunnen lunchen en kregen daarna een rondleiding van het pand. De plek waar het gebouw stond was eerst helemaal leeg en was heel saai. Maar de gemeente van Aarhus heeft daar die hal gebouwd om wat leven in dat deel te brengen. ze zijn daar begonnen met de bakkerij waar ze alles vers deden bakken. Daarna kwamen de rest van de hal. Je kreeg daar echt van alles zoals: Aziatisch, Arabisch, vis gerechten, drankjes, Mexicaans, Grieks. Burgers en ijs. Er waren nog 2 panden wat leeg stonden maar ze wisten nog niet precies wat ze daar wouden. We zijn daarna met de lift naar de 10de verdieping gegaan om naar een ander café te gaan wat veel wijn deed serveren. Het was meer een soort wijnbar waar je uitgebreid kan eten. Je had daar een heel mooi uitzicht over Aarhus en het zag er overal wel verzorgd uit. We zijn daarna weer met de bus terug gegaan om daar onze laatste nacht te maken.

Vr 26 apr: vandaag is onze laatste dag in Denemarken. Daarom hebben we vandaag typisch Nederlandse/Limburgse dingen gemaakt. Als eerst hebben we frietje zoervleisj gemaakt. Het vlees hebben we op het begin van de week laten marineren en hoefde alleen nog maar de peperkoek toe te voegen. De frieten waren ook al voor gesneden en hoefde alleen nog maar gefrituurd te worden. Daarnaast hadden we een kauw sjotel gemaakt met vlees wat al was voorgegaard, we hoefde dus alleen nog naar de groentes te snijden en evt. garen. Als dessert hadden we Bossche bollen gemaakt. Het was dus alleen nog soezenbeslag maken met slagroom en gesmolten chocolade. Het was allemaal al voor 11:00 klaar. We zijn daarna allemaal aan tafel gegaan om daar te eten en uiteindelijk ons diploma te krijgen van de school. We kregen nog een speech van de praktijk docent van Viden Djurs, maar ook nog van meneer Fieten en de directeur van de school. We hebben zo snel mogelijk de keuken schoongemaakt en waren rond 12:30 weer terug. Daar hebben we de laatste dingen ingepakt en zijn snel de bus ingestapt om weer terug naar huis te gaan. We kwamen om 2:00 weer aan in Heerlen en was pas om 2:45 thuis. Dit was dus echt een reis wat ik nooit ga vergeten en is iets waar ik heel dankbaar voor ben dat ik hieraan mocht deelnemen. Het was heel gezellig en heb het me er erg veel naar me zin gehad. Het was zeker iets wat ik me over 10 jaar nog zou herinneren.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken