Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Citymarketingproject Girona

Citymarketingproject Girona

Annemerel Bakker op 28/05/2024

Blog Girona

Annemerel Bakker

Inleiding

Mijn naam is Annemerel Bakker. Ik ben 17 jaar en doe de opleiding marketing en communicatie, op mbo-niveau 4, leerjaar 2. Mijn filmpje die ik heb ingestuurd is gekozen voor het citymarketingproject Girona. En ik vertel in deze blog mijn ervaringen uit Spanje!

Inhoudsopgave

Vertrek en aankomst. 4

Kennismaking met het bedrijf 5

De werkzaamheden. 6

Verblijf 7

Mijn ervaringen. 8

De cultuur. 9

Terug naar Nederland. 10

Vervoersbewijzen. 11

Vertrek en aankomst

10-03-2024

Airport Düsseldorf – Weeze

S’ochtends vertrokken we op tijd en mijn ouders brachten me naar Claire, want vervolgens zou ik met haar en Siënna meerijden in de auto. Het was erg gezellig onderweg en de sfeer zat er dus al goed in.

Aangekomen op het vliegveld verzamelde we ons een voor een. Toen we compleet waren gingen we gelijk inchecken en door de douane heen. Bij sommige was er wel een beetje gedoe met de douane, maar uiteindelijk was het toch gelukt. Om 15.00 uur gingen we boarden en om 16:00 uur vlogen we naar Girona. We stegen op en toen was het avontuur pas echt begonnen.

Aangekomen in Girona, kregen we al snel onze koffers en we werden opgehaald door de coördinator van ETG en door een leraar. Zij brachten ons naar ons appartement in het centrum. Onze appartementen lagen in een zijstraatje, op de tweede verdieping van het gebouw. We hadden de kamerindeling al besproken, dus toen we daarbinnen kwamen zagen we dat het toch net anders was dan op de foto’s. Wij dachten dat ieder een kamer zou delen en dat er dus drie kamers waren. Maar het waren twee kamers en twee slaapbanken. Dus ik en Siënna kregen de slaapbank toegewezen want wij zouden eigenlijk op een kamer samen slapen.

S ’avonds nadat we gesetteld waren hebben we met de leraren afgesproken om samen op het plein in de buurt van hun appartement iets te gaan eten.

Dit was een erg gezellige avond en we hebben daarna nog even een rondje met ze gelopen, zodat we alvast een idee kregen van de stad. Echter was het al donker dus veel hebben we die avond nog niet kunnen zien. Daarom gingen we terug naar ons appartement en op tijd naar bed. Want de volgende dag moesteen we alweer vroeg op.

Kennismaking met het bedrijf

11-03-2024

Girona

S’ochtends vroeg hadden we met de leraren afgesproken bij hun appartement en dat we vanuit daar naar de bushalte zouden lopen. Echter waren de leraren op dag een al laat. Tegenover hun appartement zat een kleine bakkerij verstopt met de lekkerste en goedkoopste croissants, broodjes en koffie. Waar je bij ons in Nederland een koffie en croissant rond de vijf euro betaalt samen, kreeg je dat daar wel twee tot drie keer voor die vijf euro. De leraren verschenen na een half uur wachten en we namen de bus naar school. Later op de dag zou ons busje worden opgehaald, die we de komende twee weken mochten gebruiken.

Aangekomen bij de scholen kregen we een rondleiding van de directeur en de coördinator. Ze legden uit dat ze drie privéscholen hebben; ETG RACING Competition, ETG ESCOLA Tècnica Girona en ETG Business.

We gingen eerst naar ETG RACING Competition. Daar werden we rondgeleid door de coördinator en een leerling van die school. Hij legde ons duidelijk uit dat zij motoren maken en repareren voor professionele motorrijders. Een stage kan dus uit zien als op het circuit staan en daar helpen en als je erg goed bent mag je ook helpen in de pitstop. Zij racen dus zelf niet op het circuit en ze mogen de motoren van school ook niet gebruiken als ze motor zouden rijden. De klanten waarvoor ze werken zijn van jong tot oud. Zo is de jongste racer wellicht vijf tot zes jaar oud. Het is daar dus gebruikelijk om vroeg te beginnen met de sport.

Het was een erg interessante rondleiding en daarna gingen we door naar de tweede school, ETG ESCOLA Tècnica Girona. Hier leren de studenten zowel in de praktijk als ook in de theorie het onderhoud van de auto’s. Deze studie wordt ook erkend als een opleiding en als je deze studie hebt afgerond krijg je daar ook een diploma voor. Echter bij ETG RACING Competition is dit niet het geval. Dat is dus geen erkende studie omdat er maar weinig scholen in Europa bestaan met dit concept. Ze kunnen werk aangeboden krijgen bij hun stage, echter zijn dat maar beperkte plekken. Dus je moet erg goed zijn om hier een baan en inkomen uit te krijgen. Daarom is ETG ESCOLA Tècnica Girona ook groter en zijn er daar meer studenten dan op ETG RACING Competition.

Als laatste gingen we naar ETG Business, waar we eindelijk ook de Spaanse studenten zouden ontmoeten. We kregen daar ook nog een rondleiding door het gebouw maar die duurde niet zo lang als de eerste twee rondleidingen. Na elkaar ontmoet te hebben en al kennis hebben gemaakt was het al late middag en gingen we terug naar ons appartement. We hadden vrije tijd en zijn zelf nog de stad in gegaan en hebben even boodschappen gehaald. S ‘avonds zijn we naar een rooftopbar geweest met de Spaanse studenten en alle leraren, waar we hebben genoten van een drankje met een prachtige zonsondergang en uitzicht over de hele stad.

De werkzaamheden

We hebben in week een veel plekken bezocht. Tijdens deze activiteiten was onze taak om zoveel mogelijk content te maken voor de website; Foto’s, video’s, lokale verhalen, etc. De content die we over de hele dag hadden gemaakt, voegden we op het einde van de dag in de OneDrive die we samen met de Spanjaarden hadden gemaakt. Zo hadden we alles al bij elkaar zodra we aan de website en sociale media moesten beginnen.

In de tweede week hebben we in het begin van de week ook nog een aantal plekken bezocht, echter was dit minder dan de eerste week. Op woensdag en donderdag zijn we de hele dag op school verbleven. Vanaf toen was er dus veel werk aan de winkel. Er ontstond automatisch een taakverdeling. Er was een groepje sociale media, dat ook weer verdeeld werd tussen TikTok en Instagram. Deze sociale mediakanalen hebben we namelijk gekozen omdat onze doelgroep daar het meeste op te vinden is en deze twee ook het beste algoritme hebben om veel views te krijgen.

Ik sloot me aan bij het groepje die de website bouwt. Ik had wel enig idee hoe het moest, dankzij een workshop van Vista. Echter bleek achteraf dat het totaal anders moest en dat wat Vista College me had geleerd niet handig is om te gebruiken. Dus er schoot al snel een ICT docent van de Spanjaarden te hulp en daar heb ik het juiste geleerd. Hier ben ik ook dankbaar voor want ik had zelf geen weg geweten om het uit te vogelen. Ik had met een Spaans meisje de leiding en we hebben samen schetsen gemaakt en de huisstijl besproken hoe de website eruit kwam te zien. We hebben tijdens het uitvoeren van het maken van de website en sociale media helemaal niet gekeken naar ons boekje met opdrachten. Achteraf bleek dat we iedere stap wel hebben gevolgd, wat betekent dat we toch genoeg kennis hadden om het project uit te voeren.

Het eindresultaat ben ik erg trots op, vooral de homepage: Website GiroGems

Verblijf

Onze appartementen waren erg mooi en comfortabel, de locatie was ook erg top. Aangezien we zo het centrum in konden of juist de andere kant op richting het plein met alle terrassen. Het lag daar namelijk precies in het midden van. Dat maakt het erg ideaal, aangezien alles dus op loopafstand was. Per appartement hadden we het verdeeld met drie meiden. Helaas ging er na de eerste week alweer iemand naar huis, dus ik bleef in mijn appartement met een iemand en mezelf over.

S ‘avonds was het wel eens gezellig omdat de Spanjaarden dan ook langskwamen. Dan deden we met zijn allen in een appartement een spelletje of gewoon kletsen. Soms gingen we ook met ze mee uit, of verzamelde we op een terrasje.

Mijn ervaringen

Van deze trip heb ik erg veel geleerd, zowel positief als ook negatief. Ik vind het soms namelijk erg moeilijk in een groep, omdat je de aandacht moet verdelen tussen iedereen. En dat kost mij dan veel energie, waardoor ik dan minder praat tegen iedereen dan normaal. Ook mezelf zo snel openstellen en iemand vertrouwen vind ik moeilijk en ik heb gemerkt dat dat bij de rest maar vooral de Spanjaarden veel sneller gaat. Dat kwam voor mij heel erg overweldigend, waardoor ik me dus sneller terugtrok. Je hebt namelijk die twee weken totaal geen privacy en er zijn continu mensen om je heen, die je nog niet zo goed vertrouwt. Daardoor ben je steeds op je hoede en kan je niet echt ontspannen. Dat is wellicht het moeilijkste dat ik vond. En dus ook het vermoeiendste. Hierdoor kreeg ik ook sneller heimwee, terwijl ik daar nog nooit last van heb gehad.

Wat ik dus ook voor de toekomst heb geleerd, is dat ik nog helemaal niet weet of ik er klaar voor ben of ooit er klaar voor zal zijn om in een studentenhuis te wonen en gelijk ergens een studie te volgen in de randstad. Echter ben ik erg blij dat ik dit nu leer en niet dan pas als ik er al vier jaar aan vast zit.

Ook heb ik tijdens het maken van de website veel moeite gehad om alles goed te laten verlopen zoals ik dat wilde samen met het andere meisje waarmee ik de leiding had. Ik kan er namelijk niet zo goed tegen als mensen weinig geduld met me hebben en lopen te pushen op zaken dat het sneller moet dan ik aan kan. Als nu nog eens zoiets gebeurd, weet ik wat ik moet doen. Dankzij wat ik heb geleerd uit verschillende situaties in Spanje.

Naast al deze leermomenten heb ik het oprecht ook gezellig en leuk gehad. Veel gelachen en veel leuke activiteiten gedaan, waar ik nu mooie herinneringen aan over heb gehouden. Ik heb zeker geen spit van mijn reis naar Girona, omdat het me ook deels heeft veranderd als persoon. Omdat ik dus veel heb geleerd van deze ervaringen.

De cultuur

Qua cultuur kon je het verschil wel merken tussen de Nederlanders en de Spanjaarden. De Spanjaarden houden natuurlijk van hun siësta. Dus ze hadden het erg moeilijk in Nederland toen ze hier dus geen siësta mochten houden. Zij kwamen altijd veel later en wij meestal stipt op tijd. Maar naast deze duidelijke cultuurverschillen, had je er ook een paar die minder duidelijk waren. Zo merkte ik dus dat zij sneller nep zullen doen of juist sneller iemand vertrouwen. Zo is het dus ook normaal dat je elkaar een knuffel of kussen geeft als begroeting, terwijl wij Nederlanders dan liever een hand geven.

Dus wij zijn sneller formeel, ook naar onze leraren toe. Terwijl zij juist erg informeel zijn en het normaal is dat je docent je ook aanraakt of begroet. Je ziet daar dus geen verschil tussen een begroeting van een docent of van je vrienden. Hier moest ik in het begin wel aan wennen dat dat voor hun erg normaal is, hier zou iemand dan gelijk een aanklacht tegen die docent indienen.

Naast de Spaanse cultuur merkte je de Catalaanse cultuur ook erg op. Catalanen helpen je minder graag dan andere Spanjaarden als je een toerist bent in hun stad. Ze spreken totaal geen Engels, maar ook niet eens Spaans. Ze praten alleen maar Catalaans, wat communiceren dus erg moeilijk maakt. Ik vind Spanjaarden uit het zuiden toch iets vriendelijker als uit het noorden.

Terug naar Nederland

We vlogen overdag weer terug naar Nederland en hoe dichter bij we kwamen terug naar Nederland hoe groter mijn heimwee werd. Ik had zeker iedereen gemist. Degene die ons in het begin van de reis van het vliegveld hadden opgehaald brachten ons ook weer terug, maar dit keer met nog wat leraren erbij. We hadden eerder al afscheid genomen van de Spaanse studenten en nu dus ook van de Spaanse leraren.

We checkten in en toen bleek dat ik en nog iemand moesten bijbetalen, omdat onze koffer te zwaar was. Daarna gingen we door de douane en al snel konden we boarden. Nog even snel een leuke selfie maken en we vlogen weer terug naar Nederland. Op het vliegveld werd ik opgehaald door vrienden van mijn vader, dus mijn familie zag ik thuis pas weer.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken