Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Buitensport stage in de Ardennen

Buitensport stage in de Ardennen

Finn Puts op 24/08/2023

Hey, ik ben Finn Puts. Ik zit in leerjaar 2 op het CIOS in Sittard en heb het profiel ´buitensport´ gekozen. Voor dit profiel krijg je de kans om naar het buitenland te gaan om stage uren te maken. Ik heb ervoor gekozen om in de Belgische Ardennen (Spa - Polleur) stage te lopen. Hier zal ik jullie wat meer over vertellen.


Vertrek en aankomst

Op 23 juli was het zover. Ik vertrok naar de plek waar ik de komende weken zou doorbrengen. Mijn ouders hebben me gebracht met de auto. Het was 1 uur en een kwartiertje rijden. Dit viel dus reuze mee. Ik werd met open armen ontvangen op de camping bij de accommodatie van de buitensport. Ik kreeg meteen een rondleiding over het terrein en toen kon ik mijn slaapvertrekje in gaan richten. De rondleiding was erg fijn. Zo heb je al meteen een beeld van hoe alles eruit ziet. De rest van de avond kon je jezelf even settelen.

Kennismaking met het bedrijf

Het bedrijf waar ik stage bij heb gelopen heet Survival Life. Dit is een outdoor bedrijf in Polleur (België). Toen ik uitleg kreeg vanuit school over een buitenland stage, stond Survival Life op de lijst met bedrijven. Ik ben niet graag ver van huis, dus ik dacht meteen: dit is wel iets voor mij!. Direct heb ik een mail gestuurd naar het bedrijf met de vraag of het mogelijk is om stage te komen lopen. Vanuit daar kwam ik aan de praat met een medewerker van het bedrijf en hebben we meteen een gesprek ingepland. In het gesprek heb onder andere te horen gekregen hoe een dag eruit ziet en wat mijn werkzaamheden zullen zijn. Na het gesprek had ik een erg prettig gevoel bij het bedrijf en zij ook over mij: ik heb het akkoord gekregen om stage te kunnen lopen bij Survival Life.

De werkzaamheden

Survival Life biedt enorm veel activiteiten aan voor allerlei leeftijden. Voor iedere leeftijd is er wel iets te doen. Als je als stagiaire stage komt lopen, krijg je te maken met 4 niveaus. Niveau 1 is het meekijken met een activiteit bij een andere instructeur. Niveau 2 houdt in dat je zelf een deel van de activiteit draait met begeleiding van een andere instructeur. Bij niveau 3 draai jij als stagiaire de hele activiteit, maar staat er een instructeur naast je die altijd kan bijspringen en bij niveau 4 draai je de volledige activiteit zelf. Je kiest zelf wanneer je een niveau hoger wilt. Dat vond ik ook erg prettig. Zo kon je je eigen tempo bepalen.
Een dag als stagiaire bij Survival Life is nooit hetzelfde. Ze hebben veel activiteiten, waardoor je elke dag wel andere dingen doet. Je begint (meestal) om 09.00. Dan heb je in de middag een uur pauze en eindigt de dag om 18.00. Nadat je dag geëindigd is, heb je af en toe nog een corvee taak die je moet uitvoeren. Ook zijn er op sommige avonden, zeker in het hoogseizoen, nog avondactiviteiten ingepland. Wanneer je hiervoor ingepland staat, heb je of de ochtend of de middag vrij.

De activiteiten die aangeboden worden zijn:

  1. High Robe (klimparcours op verschillende niveaus)
  2. River Robe
  3. Monckey Climb (klimmen en abseilen voor de kinderen tot en met 12 jaar)
  4. Mountainbiken
  5. Elektrische fat bike steps
  6. Quad rijden
  7. Buks schieten
  8. Handboog schieten
  9. Abseilen
  10. Speleologie

De activiteiten worden vrijwel allemaal op de camping uitgevoerd óf vertrokken vanuit de camping. Enkele activiteiten vinden plaatst op een externe locatie, waaronder bijvoorbeeld abseilen en speleologie.

Verblijf

Je verblijft met een heel team op de camping die bij het bedrijf hoort. We sliepen in slaapvertrekken. Ze hadden 4 grote kamers waar 8 personen per kamer in konden. Daarnaast had je nog twee kleine kamers waar 2 personen in konden. In de slaapvertrekken sliepen alle teamleden en stagiaires die voor een paar weken verbleven. Blijf je een paar maanden, dan slaap je in een stacaravan op de camping met een paar andere. Ik sliep met 2 Nederlandse meiden op de kamer. Super gezellige kamergenootjes. In de slaapvertrekken stonden de deuren vaak open bij iedereen. Als je over de gang liep voelde je een gezellige sfeer.

Mijn ervaringen

Ik heb enorm veel geleerd in de tijd dat ik daar was. Niet alleen de instructies geven bij de activiteiten, maar ook het koken in de middag met een kok en zelf wassen. Als je van survivallen houdt en je jezelf wilt uitdagen, dan raad ik je deze plek zeker aan! Het is een super leuk en fijn team. Dit maakt alles nog een stuk leuker!

De cultuur

Er is sprake van een prettige sfeer bij het bedrijf. Je voelt je welkom in het team en er is respect voor iedereen. Dit is erg fijn omdat de leeftijden verschillend zijn, maar ook de werkzaamheden kunnen verschillen.

Omdat er veel jongeren zitten die de outdoor activiteiten begeleiden, lijkt er wel sprake van een familiecultuur met een professioneel karakter. Dit laatste uiteraard omdat bij de outdoor begeleiding de veiligheid een hele belangrijke rol speelt.

Terug naar Nederland

Op mijn laatste dag, had ik nog een volle stage dag. Om 18.00 was ik klaar. De dag ervoor had ik alles al ingepakt, dus hoefde mezelf alleen maar even op te frissen en toen kon ik met mijn ouders meteen lekker de auto in om terug te gaan naar huis.

Ik kijk terug op een hele leerzame periode waar ik veel geleerd heb en ook (persoonlijke) grenzen heb kunnen en mogen verleggen. Dit is niet altijd makkelijk, zeker omdat ik buiten mijn comfortzone gewerkt heb, maar ik kijk terug op een leerzame periode.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken