Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Blog Suriname van Fenne

Blog Suriname van Fenne

Jana Janssen op 18/09/2024

Blog Suriname

VERTREK:

25 mei was de dag dat we voor 6 weken vertrokken naar Suriname. De reis begon thuis met een autoreis van 2,5 uur naar Schiphol, Amsterdam. Uiteindelijk was het tijd om afscheid te nemen van familie en vrienden. Dit was erg emotioneel en voor mij ook de eerste keer dat ik voor zo’n lange tijd weg ging zonder mijn ouders. Onze mentor joska ging mee voor de eerste 2 weken om samen met ons nog het een en ander te regelen. En lessen te geven bij verschillende instellingen om de Surinaamse mensen meer kennis te geven over verschillende onderwerpen.

Na een vlucht van maar liefst 9 uur kwamen we eindelijk aan in het mooie Suriname, Paramaribo. Na een taxi rit van 1 uur kwamen we aan bij ons verblijf waar we komende 6 weken gingen verblijven.

KENNISMAKING MET HET BEDRIJF:

De kennismaking met het bedrijf was erg spannend, omdat we stage hebben gelopen op 3 verschillende plekken en deze duurde elk 2 weken. Wanneer je eindelijk aan de plek begin te wennen moest je alweer weg en naar de volgende plek. Dit was soms erg vervelend. We hebben veel geleerd bij de verschillende stage bedrijven en hebben de mensen daar ook veel kunnen leren over onze manier van werken.

DE WERKZAAMHEDEN:

Onze werkzaamheden die wij daar mochten uitvoeren kwamen wel overeen met wat wij in Nederland gewend zijn. Toch waren er weinig verpleegtechnische handelingen wat het voor mij misschien ook wat minder spannend maakte. Maar heb ik vooral ook veel kunnen leren, dat je ook met weinig materialen ook veel kunt betekenen.

VERBLIJF:

Ons verblijf was tegenover onze stageplek, dit was een fijn appartementje. Waar gelukkig airco en een koelkast was. Bij ons verblijf zat ook een keuken, waar we ook geregeld hebben gekookt. Het was een fijne plek en voelde ons al snel thuis, je woont daar toch voor 6 weken. Eenmaal daar denk je ook niet heel vaak aan thuis en moet je wennen aan alles wat je daar hebt en respecteer je alleen maar wat je thuis hebt.

MIJN ERVARINGEN:

Mijn ervaring in Suriname was heel schokerend in het begin omdat alles natuurlijk heel anders is in het buitenland en dan vooral in Suriname. Ik ben heel blij dat ik deze ervaring heb mogen meemaken, en heb ook veel geleerd in de periode dat ik daar ben geweest. Je leert vooral veel over de cultuur, verschillende normen en waarden, eetgewoontes en de manier van werken.

DE CULTUUR :

De Surinaamse cultuur is natuurlijk heel anders als die in Nederland. Ze zijn daar allemaal gelovig en bidden ook elke dag. Ik deed hier zeker aan mee. Ook voor het respect van het geloof. En omdat je er ook langzaam in begint te geloven, ook al doe je er thuis misschien niet zo veel mee.

TERUG NAAR NEDERLAND:

De reis terug naar huis was net zo emotioneel als de heenreis. We waren allemaal erg ontroerd om Suriname achter te laten. Het voelde voor mij een beetje als thuis, en vond het daarom ook enorm moeilijk om zomaar weer naar huis, en naar het echte leven te gaan. Wanneer je eenmaal thuis komt, werd ik overrompeld met liefde van familie en vrienden die blij waren mij weer te zien. Ik ben in de tussentijd jarig geweest en kreeg te horen dat ik geslaagd was. Dit moest natuurlijk extra goed gevierd worden bij terugkomst.

Ik ben enorm blij dat ik deze mooie ervaring heb mogen meemaken, en hoop dat ik dit nog vaker mag meemaken.

En geef ik iedereen mee die deze kans krijgt om deze met beide handen aan te nemen. Dit is namelijk een kans die je maar 1x krijgt en dit voor de rest van je leven met je mee draagt.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken