Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
blog stage Slowakije

blog stage Slowakije

Charissa Vinken op 04/11/2022

Blog stage Slowakije

Mijn naam is Charissa Vinken, ik zit in mijn 2e jaar van de opleiding maatschappelijke zorg. Ik heb ervoor gekozen om mee te doen met het project om 2 weken in Slowakije stage te lopen. We kregen 2 stageplekken verdeeld over de 2 weken. En dit is mijn ervaring van de stage.

Vertrek

Op vrijdag 7 oktober om 22:00 uur vertrokken we met vertraging vanuit Aachen met de nachttrein. Door de vele vertragingen hebben we veel treinen gemist dus daardoor kwamen we veel later dan verwacht aan. De volgende dag om 21:30 uur kwamen we aan in Presov na een lange reis.

Kennismaking met het 1e bedrijf

De eerste week moest ik stage lopen op de basischool, daar hebben we eerst kennis gemaakt met elkaar. We kregen drinken aangeboden en ondertussen gaf de directeur van de school ons een presentatie over hoe het school systeem in Slowakije werkt.

De werkzaamheden 1e bedrijf

De eerste dag hebben we vooral meegekeken met alle lessen, en de andere dagen hebben we ook weer veel engels lessen gevolgd en ondertussen de kinderen geholpen met hun huiswerk. We hebben ook elke dag aan verschillende klassen een presentatie gegeven om ons zelf voor te stellen. Ze hadden ook 1 aparte ruimte waar 3 meisjes met een beperking zaten, zij volgden de meeste lessen samen met de hele klas en sommige lessen volgden zij apart met hun drieen. We hebben de meisjes ook veel geholpen met huiswerk en opdrachten in de les, en als de meisjes vaker een tussenuur hadden speelden we spelletjes met ze, dit vonden ze heel leuk.

Kennismaking met het 2e bedrijf

De tweede week moest ik stage lopen bij people in need, daar hebben we ook weer eerst kennisgemaakt met elkaar. We kregen daar ook drinken aangeboden en ondertussen hebben ze ons verteld wat de organisatie precies doet en dat is kinderen die het moeilijk hebben helpen met hun huiswerk en spelletjes met ze spelen, en ze mogen elke dag zelf bepalen of ze willen komen.

De werkzaamheden 2e bedrijf

Elke dag kwamen er 3 jongens en die kwamen vooral om spelletjes te spelen, dus we hebben allemaal nieuwe spelletjes geleerd die zij leuk vinden om te doen zodat we het samen met hun konden spelen. Een dag in de week kwamen er ook vrouwen die het moeilijk hadden, toen hebben we gebreid. En 2 dagen hebben ze ons laten zien hoe de gypsie community eruit ziet, eerst hebben ze ons de betere kant ervan laten zien waar mensen met meer geld woonden, daar mochten we ook bij een vrouw binnen in haar huis kijken, alles zag er heel netjes uit. En de andere kant die ze ons de andere dag lieten zien zag er heel slecht uit want er stonden hele slechte huizen dus er was een groot verschil tussen de 2 kanten.

Verblijf

Ons verblijf was bij Barlicka, dit was ook een stageplek waar je uit kon kiezen. We moesten allemaal met 3 personen op een kamer slapen, de kamers zagen er netjes uit en elke kamer had een eigen badkamer. De keuken was wel heel klein, die moesten we met zijn allen delen.

Mijn ervaringen

Ik ben heel erg blij dat ik heb meegedaan met dit project want een stage in het buitenland is een hele leuke ervaring en je leert er heel veel van. De stage plekken waren ook hele leuke plekken, dus het was een fijne ervaring.

De cultuur

De cultuur in Slowakije was heel anders als in Nederland en ik vond het heel intressant om stage te lopen met een hele andere cultuur en om 2 weken te verblijven in een andere cultuur.

Terug naar nederland

Op maandag 24 oktober begonnen we aan de terugreis. Om 9:00 uur vertrokken we met de bus naar het station van Presov en vanuit daar hadden we weer een hele lange treinreis met weer heel veel vertraging. De volgende dag om 10:00 uur kwamen we aan in Aachen, en gingen we weer naar huis.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken