Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Blog reis Slowakije

Blog reis Slowakije

Sandro Caris op 11/11/2022

BLOG REIS SLOWAKIJE

Sandro Caris

Klas S24A

10-10 MAANDAG

Vandaag is de eerste dag stage, ik verwachte er niet zoveel van en was nog steeds een beetje teleurgesteld over de aankomst. De bedden waren niks en we hadden geen gordijnen dus slecht geslapen. S’morgens hebben we met de gehandicapte wat geknutseld en s’middags zijn we gaan wandelen. Toen we terugkwamen hebben we nog wat bordspellen gespeeld. Voor de rest zijn we lekker gaan eten met de hele groep bij een sushi en pizza restaurant.

11-10 DINSDAG

Vandaag de tweede dag stage, vandaag hebben we s’morgens wat gekleurd en in de middag zijn we met de cliënten naar het Ecopark gegaan (het Ecopark is een soort kinderboerderij met paarden, geiten, vogels en nog wat andere dieren. S’midags hebben we nog wat bordspellen gedaan en toen was het alweer einde stage. In de avond zijn we geweest uiteten en hebben we daarna wat gedronken bij een cocktailbar.

12-10 WOENSDAG

Toen we hier heen gingen dachten we dat Barlicka een organisatie was voor ouderen, wat bleek is dat er ook gehandicapte zijn. In de morgen tot ongeveer 14:00 hebben we gebarbecued met de gehandicapte en moesten we een korte activiteit bedenken. We hebben een paar dansjes die we kennen van Nederland voorgedaan en verbazingwekkend kende ze de meeste Ook. Daarna zijn we met de oudere op pad geweest, we zijn naar een manege gegaan met de bus. Hier hebben we gekeken naar hoe een man een poging deed om met een lasso een koe te vangen best wel vet om te zien.

13-10 DONDERDAG

Vandaag zijn we in de morgen gaan wandelen naar de stad, we kregen ook te horen dat we vandaag een activiteit moesten bedenken we hadden een leuk idee om iets te knutselen. Daarvoor hadden we eerst bladeren nodig dus we zijn met de groep blaadjes gaan plukken. Daarna hebben we nog even met een paar klasgenoten de kerk naar boven gelopen voor een mooi uitzicht. Toen we terug waren hebben we de activiteit uitgevoerd. Vandaag was ook Kenji’s verjaardag dus zijn we wederom naar de bazaar bar geweest.

14-10 VRIJDAG

Vandaag was de laatste dag stage bij Barlicka. We hebben niet zoveel gedaan, S’morgens zoals altijd gewandeld en in de middag wat spelletjes gedaan. Ik moet zeggen dat ik het jammer vind dat ik bij Barlicka heb stagegelopen. Heb eigenlijk weinig tot niks geleerd, ik had verwacht dat ik een beetje iets over de mensen te weten kreeg of over hoe ze daar leefde maar het enige wat we deden is hun ondersteunen. Ik heb wel gemerkt dat ze het fijn vinden dat we er waren aangezien er veel cliënten in een rolstoel zitten en er te weinig begeleiders zijn om alle rolstoelen te duwen. Daarom kunnen ze eigenlijk niet weg van de dagbesteding en deze week wel.

15-10 ZATERDAG

Eindelijk weekend! We konden vandaag uitslapen tot half 10 daarna kregen we te horen dat we naar een kasteel gingen lopen. Toen we daar aan kwamen leek het toch een hele wandeling naar het puntje van de berg. Eerst gingen we eten bij een all you can eat tent dit was echt niet lekker. De wandeling was wel zwaar maar het was het wel waard. Mooi uitzicht over de stad. Toen we terugkwamen waren we best nog wat moe allemaal, even geslapen en daarna wat gedronken in Presov

16-10 ZONDAG

Vandaag echt uitgeslapen. Vandaag stond niks op de planning dus zijn we naar het winkelcentrum geweest. Niet echt mijn smaak kleren dus niks gekocht. We zijn we naar de game hall geweest en daar op een boksaparaat geslagen was wel leuk. Ook hebben we 2 Roma kinderen laten slaan en alle punten aan hun gegeven dat vonden ze ook leuk. Voor de rest lekker kebab gegeten en daarna nog wat gedronken bij een club. En daarna vroeg het bed in want morgen vroeg op.

17-10 MAANDAG

Vandaag zou ik eigenlijk naar een basisschool gaan maar vanwege een waterlek was de school dicht. Dus ben ik mee geweest naar Poeple in need. Dit is een organisatie die kinderen en volwassen buiten school of werk helpt met dingen te regelen, dit kan variëren tussen het maken van een CV om werk te krijgen tot helpen met huiswerk van alles dus. Buiten dat doen ze ook activiteiten. We hadden genoeg tijd om vragen te stellen over de organisatie en aan te horen wat ze deden. Ik ben erachter gekomen dat het hier allemaal veel goedkoper is maar ze verdienen ook veel minderen. Een leraar verdient hier wat ik in Nederland verdien en dat als volwassene. Voor de rest werd de organisatie door sponsoren en overheid betaalt. Om 1 uur kwamen de kinderen en hebben we nog wat leuke spellen gedaan. Voor de rest in de avond niks meer ondernomen.

18-10 DINSDAG

Vandaag zijn we voor het eerst aangekomen bij de basisschool. We kregen eerst een rondleiding en daarna begonnen we met meekijken bij de eerste les. Dit was groep 5, we hebben een paar spelletjes gedaan en wat gepraat over voetbal. Het viel me op dat het een goed georganiseerde school is met veel mogelijkheden voor normale kinderen maar ook voor gehandicapte. Er was ook een voetbal richting waar een groepje kinderen 6 keer per week voetballeskrijgen. De volgende les was groep 9, hier hebben we een presentatie gehouden over onszelf en hun een presentatie over de scholing in Slowakije. We hebben dallijk ook nog een les met alleen de gehandicapte.

19-10 WOENSDAG

Vandaag de derde dag bij de basisschool, we hebben vandaag 5 lessen gehad waarvan 3 Engels lessen en 2 lessen waar we Engelse talige spelletjes hebben gedaan. Eigenlijk hebben we het meeste galgje gespeeld. Ook hebben we een spel geleerd om Engelse woordjes te leren. Dit was wel leuk omdat wij eigenlijk deze 2 lessen mochten geven. We zijn ook naar een stadje genaamd Košice geweest daar hebben we een kerk bezocht en daarna naar een winkelcentrum gegaan. We hebben daar ook lekker gewokt.

20-10 DONDERDAG

We hebben vandaag weer meegelopen met dezelfde lessen, eigenlijk weer hetzelfde gedaan. Buiten dat hebben we wel nog een Engels toets gemaakt. Ik had verwacht dat het best makkelijk zou zijn aangezien het best jonge kinderen zijn en ik me best kan redden met Engels, dit bleek niet zo te zijn het was best een pittige toets. Voor de rest rustig aangedaan.

21-10 VRIJDAG

Vandaag de laatste dag stage gehad, alweer hetzelfde gedaan wat spelletjes etc. nog even van het eten genoten en daarna een afsluitingsgesprek gehad met de directeur. Hij was erg tevreden over ons en had nog een paar kleinigheidjes. In vond de basisschool de leukste stage van de twee.

22-10 ZATERDAG

Laatste dag hier in Slowakije, morgen vertrekken we alweer. Vandaag de verdieping gepoetst daarna zijn ik Kenji en Owen naar de aquabar geweest en even gepoeld was gezellig. Vanavond vroeg naar bed want we moeten vroeg op morgen.

23-10/24-10 (ZONDAG EN MAANDAG)

Terugreis verliep goed, alleen met de trein gaan is echt niet mijn ding vooral niet zo lang. Tevens als jullie dit nog eens doen zou ik heel de trein gewoon schrappen. Dan maar iets slechter voor het milieu maar 24uur in een trein is geen pretje.

Vertrek en aankomst:

We kwamen op station aken aan, ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. De eerste treinreis verliep goed alleen was het jammer dat we best wel wat vertraging hadden opgelopen. Daardoor leek de heenreis veel langer. Toen de reis er eenmaal opzat werden we goed ontvangen door Lukas, we werden gelijk naar ons verblijf begeleidt en kregen onze kamers te zien. De kamers vielen een beetje tegen maar achteraf gezien was het wel prima.

Kennismaking met Barlicka:

We begonnen bij de stageplek genaamd Barlicka. Ons werd verteld dat het om ouderen ging toen we aankwamen op de stageplek bleken het gehandicapte te zijn. Ik vond dit geen supergroot probleem. Voor de rest vond ik het wel jammer dat de begeleiding geen Engels kon praten. Zo was het moeilijk om meer te weten te komen over de instelling, all snel kregen we wel een tolk dit loste veel op.

Kennismaking de basisschool:

Op de basisschool werden we goed ontvangen, gelijk maakte we kennis met een Engels docent waarmee we de hele week lessen volgde. We hebben ook de directeur gesproken en hij heeft ons een rondleiding gegeven. Deze kennismaking vond ik fijner

De werkzaamheden bij Barlicka

Ik vond dart we niet echt uitgedaagd werden, het was eigenlijk iedere dag hetzelfde programma: wandelen en daarna spelletjes of knutselen. Daarnaast vond ik het wel leuk toen we met de ouderen mee gingen naar de manege. Het was eigenlijk de hele tijd ondersteunen van de cliënten.

Werkzaamheden op de basisschool

Op de basisschool was het eigenlijk veel kijken naar hoe de Engels docent de lessen deed, we kregen wel kleine opdrachtjes zoals een presentatie over onszelf houden. We mochten ook vaker spelletjes spelen met de kinderen dit allemaal om de Engelse taal te oefenen. Aan het einde van de week vond ik het wel allemaal langdradig worden.

Verblijf:

Ik vond het verblijf wel prima, alleen de slaapkamer viel tegen. Toen we aankwamen zagen we dat we 2 weken op uitklapbedjes moesten slapen zonder gordijnen. Aangegeven dat we geen gordijnen hadden werd het gelukkig wel geregeld. Voor de rest een fijne badkamer en ook leuk dat we een kleine woonkamer hadden om toch nog even met zijn alle te zitten. Keuken was ook prima.

Mijn ervaring:

Om te beginnen vond ik de activiteiten die de school heeft georganiseerd wel leuk. Ik vond het ook fijn dat we genoeg vrije tijd kregen. Ik vond het ook leuk om te zien hoe het eraan toe gaat om een dagbesteding in Slowakije aangezien ik een tijdje heb gewerkt in een dagbesteding in Nederland. Tevens vond ik het ook wel leuk om het verschil te zien kwa basisschool, ik moet zeggen dat ik niet had verwacht dat het zo goed geregeld is daar.

De cultuur:

Ik vond de meerderheid daar er niet verzorgt uitzien. Sommige officiële Slowaakse gerechten vond ik ook niet zo lekker maar voor de rest wel prima.

Terug naar Nederland:

De reis terug verliep goed, we hadden een beetje vertraging maar het ging voor mijn gevoel sneller dan de heenreis. Was wel weer blij om thuis te zijn.

Einde!

Bedankt aan de leraren voor het mogelijk maken ik heb het echt wel naar mijn zin gehad!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken