Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Blog Presov Slowakije reis Danique America

Blog Presov Slowakije reis Danique America

Danique America op 04/11/2022

vertrek

Om 21.00 waren ik en maxine op het station in Aken. 21.39 ging de eerste trein, de nachttrein waar je 11 uur en 40 min inzat. Toen we in de trein aankwamen dachten we Owww nee wat een hel, hoe moeten we hier kunnen slapen?! In deze trein hebben wel heel veel vertraging opgelopen waardoor we de rest van onze volgende treinen hebben gemist. Eenmaal aangekomen in Wenen met een paar uurtjes slaap hebben we even een pitstop gemaakt met de mc donalds. Erna weer snel terug en door naar de volgende trein om 13.16 naar Bratislava waar we om 14.23 aankwamen. Erna hadden we de trein van Bratislava naar Kysak waar we 4 uur en 36 min in gezeten hebben. Erna de trein van Kysak naar Presov, en toen de bus naar Barlicka waar we toen in plaats van 17.30 om 22.45 er eindelijk waren. Toen even wat gegeten en toen lekker gaan slapen.

Mijn ervaringen

het was een leuke ervaring om mee te maken. Had wel meer van de stageplekken verwacht, dus dat vond k wel jammer.

Mijn Engels is beter geworden

Non-verbale communicatie veel gebruikt aangezien de meeste mensen geen Engels konden.

Dat wij als Nederlanders echt niet ondankbaar mogen zijn. Dat ben ik echt gaan in zien daar. Vooral na de stage bij People in Need.


Kennismaking met de stageplekken


De eerste week: Barlicka
De wekker ging maandag om 8.00. Toen even wat gegeten en me verzorgd en aangekleed. Om 8.25 was het tijd om naar onder te gaan voor onze eerste stagedag. Daar hebben we ons kort voorgesteld met Google translate want de begeleiders konden geen Engels dus het was een korte kennismaking. We zijn die ochtend ook gaan wandelen, waardoor we cliënten beter hebben leren kennen en erachter probeert te komen hoe je met hun zou kunnen communiceren. Sommige cliënten konden Engels dus dat was heel fijn meegenomen.

De tweede week: People in Need
Om 8.55 was het tijd om naar de bus te lopen. Eenmaal aangekomen op het station in Presov pakte we de bus om 9.50 naar de plek waar we moesten zijn. Daar werden we met een warm welkom ontvangen door de mensen. Hier hebben we tot 12.00 uitleg gekregen over het bedrijf en waar hun voor staan en iedereen aan elkaar voor gesteld samen met een kopje thee. Om 13.00/13.30 kwamen de kinderen want van te voren hebben ze school. Hier hebben we leuke spelletjes mee gedaan en de kinderen proberen te leren kennen aan de hand van de spellen.

Werkzaamheden:

Barlicka:
We zijn vaak gaan wandelen, hebben voor de herfst uitgevoerd samen met de cliënten, bordspelletjes gedaan en cake gebakken.
People in Need:
Door wijken heen gelopen waar de zigeuners wonen, leerzame activeiten gedaan met de kinderen, spelletjes gedaan.

Het verblijf:


We kwamen de eerste avond binnen en toen dachten we eerst ‘Ow nee moeten we hier echt gaan slapen’ dat was een beetje snel gezegd, want uiteindelijk was het een prima verblijf want eenmaal de kamers ingericht en spullen uitgepakt was het al stukken beter. Het waren mooie douches en best grote kamers. Ook de woonkamer was best gezellig na een paar dagen. De keuken was ook prima alleen stond er maar een keteltje en een pannetje dus we konden niet snel thuis koken, er stond ook niet veel in de kastjes dus moesten veel zelf halen. Over het algemeen vond ik het een prima verblijf en heb ik het er leuk en gezellig gehad.
De cultuur

Een van mijn andere ervaringen was dat de cultuur er ook anders is en mensen dingen anders aanpakken dan in Nederland dit heb ik vooral in de zorg meegemaakt en de overheid werkt ook heel andere. Ze hebben heel veel unieke oude kerken. Ze eten altijd/meestal in de middag warm eten. Alles is heel goedkoop.
Vertrek

Na 2,5 week was het dan weer tijd om eindelijk naar huis te gaan. We hoopten dat de terug reis zonder problemen kon verlopen.
Om 7.45 ging de wekker, toen was het tijd om de laatste spullen in te pakken, ons klaar te maken en iets te eten. Om 8.30 moesten we onder klaar staan om de koffers in te laden bij Lukas in de bus (dit was heel fijn want hoefden we die zware koffers niet mee te slepen tot Kysak). Om 9.10 hadden we de bus naar het station in Presov, erna de trein om 9.42 naar Kysak waar we om 10.06 aankwamen. Toen moesten we anderhalf uur op de volgende trein wachten om een station waar nauwelijks iets te doen was. Om 11.31 hadden we de trein naar Bratislava waar we om 16.12 aankwamen. Daarna hadden we de trein om 16.37 naar Wenen waar we om 17.44 aankwamen. Dus deze treinen verliepen allemaal goed zonder vertraging. Toen hadden we 2 en half uur niks en hebben we wat avond gegeten in Wenen. Om 20.13 was het dan tijd voor de nachttrein, we kwamen aan in de nachttrein en het was nog kleiner als vorige keer we dachten ‘nog kleiner, hoe moeten we hier in kunnen slapen’ de kabine en stoelen waren een stuk kleiner dan vorige keer, uiteindelijk bij elkaar opgeteld 4 uurtjes denk ik geslapen, maar goed. We zouden om 7.22 aankomen maar hadden we vertraging tot 10.15, wat absoluut niet fijn was. Maar toen om 10.15 waren we dan eindelijk in Aken en stonden de ouders op ons te wachten, toen de auto ingestapt en naar huis. Terug reis dus ook overleefd! :)

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken