Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Blog Denemarken 2024 - Gwenn van wijk

Blog Denemarken 2024 - Gwenn van wijk

Gwenn van Wijk op 16/05/2024

Maandag 15 april

Wij zijn zondag 14 april aangekomen in Grenaa, Denemarken. Daar hebben wij de koffers uitgeruimd en hebben wij als groep nog gezellig samen gezeten. Daarna zijn wij gauw naar bed toe gegaan omdat we vrij moe waren 😅. We moesten weer vroeg op! In de ochtend zijn wij begonnen op de campus met het ontbijt. Wij moesten om 8:45 bij de school zijn. Daar hebben wij de andere deense studenten opgehaald. Wij zijn daarna doorgegaan naar het strand. Daar hebben wij een leuke foto gemaakt. Ook zijn wij doorgegaan naar de deense stad grenaa en hebben wij daar uitleg gekregen over de stad. Ook hebben wijde deense vlag opgehesen. Daarna zijn wij doorgegaan naar de school en hebben daar het deense gerecht æbleskiver. Het lijkt enorm op poffertjes! Alleen smaakte het niet zo naar poffertjes..🤣. Wij hebben daar in teams gewerkt. Ik zat samen met 1 klasgenoot, 1 deense student en 1 keuken student van ons. Super gezellig dus! Het was ook zeker prima gelukt! Eenmaal toen wij terug waren op de campus waren wij vrij moe en zijn

gauw gaan slapen!

Dinsdag 16 april

Wij zijn begonnen op de campus met het ontbijt. Wij moesten weer om 8:45 bij school zijn. Daar hebben wij weer de deense studenten opgehaald. Wij hebben als allereerste een tour gehad door het gebouw waar die wijn gemaakt werd. Wat interessant was dat daar geen echte wijn gemaakt kan worden door het klimaat. Daar kunnen geen druiven worden verbouwd dus wordt de wijn gemaakt van andere fruit soorten zoals appel en zwarte bessen. Achteraf mochten wij ze ook proeven! Daarna zijn wij doorgegaan naar een hotel/restaurant waar ze op een avond 1000 couverts kunnen serveren. Wat mij het meest verbaasde is dat er maar 5 mensen in de bediening en keuken werken. 😱Voor de rest was het echt een super ervaring!

Woensdag 17 april

Wij zijn woensdag zoals altijd weer begonnen bij het ontbijt. Daarna hebben wij de deense klas opgehaald en zijn wij doorgereden naar het grootste ziekenhuis in de omgeving. Ziekenhuis Arhus. Daar zijn ze heel goed op hygiëne en op de biologische verlangen van een mens. Alles maken ze daar zelf. Het was enorm indrukwekkend hoe groot en hoeveel mensen daar werkte in de keuken😱. Vanwege de hygiëne moesten wij ook een hoofdnetje en een jasje aan. Daarna zijn wij doorgereden naar een Arla. Bij Arla werd eest een enorm goeie lunch verzorgd. Het personeel krijgt altijd dit soort lunch. Enorme luxe dus! Daarna hebben wij nog gekeken in de keukens van Arla. Dat was ook zeker interessant!

Donderdag 17 april

Wij zijn begonnen op de campus bij het ontbijt. We moesten om 8:45 op school zijn. Daar zijn we begonnen met bakken. Brigitte was jarig en hebben daarom 3 soorten deense taarten gemaakt. Ik zat in een groepje met Samanta, Emilia en silvia. Wij moesten onder andere een “layer cake” maken. Die is tot wel 2x toe mislukt😬. Het recept klopte helaas niet helemaal. De 3 verschillende soorten taarten waren typisch deens en dus ook veel van de cultuur van hun. Het bakken was zeker leuk alleen heel chaotisch. Iedereen liep overal en soms gingen er wat dingen mis, maar dat mag de pret niet drukken. Uiteindelijk heeft Brigitte volgens mij een leuke dag gehad!

Vrijdag 18 april

We begonnen bij het ontbijt op de campus. We zijn daarna doorgereden naar de school en hebben de deense studenten opgehaald. Vanuit daar zijn wij doorgereden naar een hotel / restaurant genaamd Radisson Blu Hotel. Toen wij daar binnenkwamen werden wij goed ontvangen door een gastheer en een gastvrouw. Wat bijzonder was aan dat hotel is dat ze 2 soorten verdiepingen hebben, en dat het leek alsof je door een soort winkelcentrum liep. Daar was ook een sportschool in die hotelgasten “gratis” mochten gebruiken. In dat hotel was ook een grote zaal. Daar worden feesten tot wel 10.000 (😱) mensen gehouden. Deze werd toen wij daar waren net gerenoveerd. Daarna zijn wij doorgelopen naar het “echte” hotel en hebben wij daar nog een tour gehad door onder andere de keuken. Daarna gingen wij nog naar een vergaderzaal voor eventuele vragen.

Daarna zijn we met de bus doorgegaan naar een museum genaamd Aros wine & food. Dat was een mega museum met 16 verdiepingen. Op de een na bovenste verdieping was een soort dakterras waar je in de zomer lekker kan zitten met een drankje en een klein hapje. Omdat het regende was die helaas gesloten. Wij zijn daar ook in het museum zelf geweest achteraf. Dat was zeker interessant om te zien.

Maandag 22 april

Wij moesten om 8:45 bij de school zijn. Daar hebben wij de deense studenten opgehaald. Vanuit daar zijn we doorgereden naar het Rønde. Daar hebben wij verse ingrediënten vanuit de tuinen geplukt. We hebben bijna ander halfuur in het bos gelopen voor de planten. Daarna zijn we doorgereden naar het strand. Daar zijn sommige klasgenoten in het water gegaan voor onder andere mosselen en andere zeevruchten. Die hebben wij dinsdag moeten gebruiken voor in de gerechten.

Daarna zijn we doorgereden naar Ebeltoft. Daar hebben wij een restaurant/hotel met een groene michelin ster bezorgt. Dat was zeker enorm interessant. Hij vertelde onder andere hoeveel couverts er in een avond doorheen gaan en hoeveel gasten er gemiddeld per nacht verblijven in het hotel. Het restaurant / hotel heet Molskroen.

Dinsdag 23 april

Wij moesten om 8:45 in de keuken zijn vandaag. Daar zijn wij begonnen met omkleden want wij moesten gerechten maken. Het hoofdingrediënt was bij ieder wat anders. De een had vis, de ander lam en ga zo maar door. Vanuit daar kon je jouw eigen gerechtje verzinnen en koken uiteindelijk. Ik zit in een team met Samanta, ivan en silvia. Wij hadden varkenshaas als hoofdingrediënt. Ik vind het zelf vrij lastig dus ik heb m’n best gegaan waar ik dat kon. Ook omdat ik met 3 andere koks zat vond ik t vrij lastig, om mij als serveerster, erbij te bemoeien. Voor de rest was het zeker lekker en was iedereen enthousiast. Wij hebben onder andere de ingrediënten moeten gebruiken die wij maandag in de tuinen geplukt hadden.

Woensdag 24 april

Vandaag stonden wij weer in de keuken. Wij hebben het deense gerecht Smørrebrød gemaakt. Het lijkt een beetje op De roggebrood die wij hier kennen. Het brood zelf was dinsdag al bereid. Wij hoefde alleen de toppings nog te doen. Dat ging vrij makkelijk. Ik heb het zelf niet geproefd, maar het schijnt super lekker te zijn! Verder was het gewoon veel groente en typische deense dingen snijden. We hebben 4 verschillende broden gemaakt. 1 met haring. De ander met aardappel, rosbief en varkenshaas volgens mij. Dat is leuk bedekt met van allerlei groenten!

Donderdag 25 april

Wij hebben om 8:45 verzameld bij school, daar hebben wij de deense studenten opgehaald. Vanuit daar zijn wij door gereden naar Arhus. Daar hebben wij een michelin ster zaak bezocht genaamd Ghrelin. Dit was denk ik een van de gaafste dingen die ik gezien heb. Die man legde alles zo goed uit. Hij gaf je ook letterkijk levenslessen mee. Hij vertelde enorm over zijn jeugd waar hij vandaan kwam en waar hij nu staat. Dat was zo indrukwekkend en bijzonder om naar te luisteren hoe het ook kan. Deze zaak zou mij voor altijd blijven bijstaan.

Daarna zijn we doorgereden naar foodhall markedshallen. Daar hebben wij een tour over de foodhall gekregen. Daar stonden allemaal kleine kraampjes met verschillende (eet) culturen. Ook enorm gaaf om te zien hoe er zoveel verschillende eetculturen in 1 foodhall kunnen!

Daarna zijn wij doorgelopen naar boven naar de 11e verdieping. Daar lag een restaurant, bar en een rooftop bar. Helaas had de eigenaar er niet veel over te vertellen dus hebben wij veel zelf rond gedwarreld. Wel hadden zij een enorme wijn kast met allerlei verschillende wijnen. Ze kunnen daar in het restaurant zo’n 60 couverts op 1 avond lopen. (Gemiddeld)


Vrijdag 26 april

Wij hebben alweer verzameld op de campus om 8:45. Hierna zijn wij naar school gelopen voor onze laatste dag school. Wij hebben het Nederlandse gerecht “Zuurvlees, koudeschotel en slagroomsoesjes” gemaakt. De deense studenten die er waren hebben goed mee geholpen. Het zuurvlees was al vrij gauw klaar. Dat hebben een paar studenten Dinsdag al gemaakt in verband met het intrekken en bereiden van het vlees. Hierna hebben wij lekker gegeten en hebben de docenten afgesloten met een speech. Vanuit daar kregen wij een certificaat mee en gingen wij richting huis. We zijn om 14:00 op de campus vertrokken en zijn rond 02:00 in Nederland terug aangekomen. Een enorme reis dus! Ik heb het enorm naar mijn zin gehad deze 2 weken en heb ook enorm veel geleerd!

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken