Je bent nu op de site van International, onderdeel van VISTA college
Printen
Blog Denemarken

Blog Denemarken

Chanou Schaepkens op 07/06/2024

Blog Denemarken 2024

Naam: Chanou Schaepkens

Datum: 14-04-2024

15 april

Vandaag is onze eerste dag in Denemarken. We hebben vanochtend voor het eerst ontbeten in de campus dit was om 07:45, daarna zijn we met de bus naar school gegaan. We zijn eerst met de Deense klas en onze groep naar het strand geweest en hebben daar een wandeling gemaakt. Daarna zijn we naar een stadje geweest waar je de komende 2 weken vanalles kan halen als je het nodig hebt, (bijvoorbeeld eten, apotheek, kleding enz.). We hebben bij de school ook de Deense vlag gehesen. Daarna zijn we terug naar school gegaan en hebben we een voorstelrondje gedaan met de docenten en de Deense klas. Nadat we dit hebben gedaan zijn we de keuken ingegaan en hebben we 6 groepjes gemaakt en zijn we poffertjes gaan maken, ook wel in het Deens genoemd ‘’Aebleskiver’’.

16 april

Vanochtend zijn we de Deense klas gaan ophalen bij de school want we gingen naar Andersen Winery. Dit is een bedrijf dat is begonnen in 2015. We hebben een rondleiding gekregen en verschillende wijnen geproefd. De wijnen die ze maken zijn heel speciaal want ze werken met verschillende fruit soorten.

Daarna zijn we naar hotel Fuglsocenteret gegaan, dit hotel maakt op bepaalde dagen eten voor 1000 mensen. Dit hotel was vroeger een militaire basis maar vanaf het jaar 1899 is dit een hotel geworden. Hier hebben ook meerdere artiesten een concert gegeven zoals: Nena met het liedje 99 Luftballons.

We hebben er een rondleiding gekregen en bepaalde zalen gezien, we hebben een kijk gekregen in de keuken en met de chef gesproken.

We waren bij Andersen Winery wijn aan het proeven en toen vroeg ik aan mevrouw of ik kon helpen. Mijn docent heeft een leuke en spontane foto ervan gemaakt.

17 april

Vandaag was onze eerste activiteit het ziekenhuis bezoeken in Aarhus (dit is de plek waar het ziekenhuis ligt. Dit ziekenhuis was in 2023 het beste ziekenhuis van Europa. Er werken in dit ziekenhuis meer dan 10.000 werknemers. Ze houden zich in de keuken vooral bezig met organieke maaltijden. Ze hebben ons een rondleiding door de keuken gegeven en ze hebben ons verschillende gangen laten zien, zoals; de bakker, slagerij, warme maaltijden, koude maaltijden, etc.

Nadat we een rondleiding hebben gekregen gingen we in de kantine zitten en kregen we een kopje koffie met daar zelf gemaakt koekjes uit de bakkerij.

We hadden het ziekhuis bezocht en toen was het tijd voor de lunch. We hadden om 13:00 een afspraak bij het foodpark en daar gingen we ook lunchen. Helaas heb ik geen foto van de lunch maar het was super lekker.

Het Agro foodpark heeft 3 gebouwen met allemaal een lopend buffet. Dit is voor de mensen die er werken. De keukens waren er heel erg klein dus de werknemer moeten heel goed plannen wanneer het eten naar voren wordt gebracht.

(Dit was de keuken van het ziekenhuis).

(Agro foodpark)

18 april

Vandaag gingen we de deur niet uit maar hadden we een praktijk dag op school. De docent van de Deense school die was jarig dus daarom gingen we een taart bakken. Iedereen had zijn eigen groep en ging een taart maken. Nadat we allemaal klaar waren hebben we samengezeten en lekker gegeten. Toen hebben we de afwas en de vloeren schoon gemaakt.

Het eindresultaat:

19 april

Vandaag is de laatste dag voordat het weekend begint. We zijn in de ochtend naar Radisson Blu Hotel geweest. Ze hebben ons verschillende vergaderruimtes laten zien en ook de grote congresruimte. Ze hebben ons ook een kijkje in de keuken gegeven. De keuken was redelijk groot. Daarna zijn we naar een vergaderruimte geweest waar een drankje voor ons klaar stond en we konden vragen stellen aan de mensen die ons een rondleiding gaven.

De werknemers hadden allemaal een button op hun pak waarop stond Just do it, dit was hun motto in het bedrijf.

We zijn erna naar her Aarhus museum gegaan, dit lag op 10 minuten lopen van het hotel. Hier hebben we een rondleiding gekregen in de keuken en mochten vragen stellen aan de chef-kok. Het museum heeft verschillende verdiepingen, ze moeten dus goed plannen wanneer het eten naar onder wordt gebracht.

Daarna hebben we nog vrije tijd gekregen en hebben we een bezoekje mogen brengen aan het museum. Ze hadden verschillende kamers met daarin een verhaal.

Dit zijn een aantal foto’s van hoe de dag eruitzag!

22 april

We zijn vandaag vroeg vertrokken om de natuur in te gaan. We gingen namelijk ingrediënten plukken voor de volgende dag in de keuken te gebruiken. Mevrouw liet elke keer een voorbeeld zien en dan mochten wij kiezen of we het gingen gebruiken in ons gerecht. Sommige leerlingen kregen ook een pak aan en gingen de zee in om mosselen te vangen.

Nadat we de natuur in zijn gegaan hebben we heerlijk geluncht.

Toen was het tijd voor de volgende activiteit want we gingen namelijk naar het gourmet hotel. Dit hotel bestaat al 100 jaar en is in 2016 verbouwd.

Ze hebben 2 verschillende concepten, een ala carte restaurant en een brasserie.

Ze hebben vorig jaar een Michelin ster gekregen niet zomaar eentje maar een groene ster. Dit betekent dat je je duurzaam inzet voor de toekomst in je bedrijf.

Dit was alweer het einde van de dag en zijn weer teruggereden naar de campus.

23 april

Vandaag zijn we alleen op school geweest. We hebben de klas opgesplitst in 6 groepjes en iedereen had een eigen gerecht om te maken. Ik zat in een bakers groepje en hebben foccacia brood gemaakt.

Het brood moest bijna 3 uur rijzen voordat het allemaal goed was.

Maar eindstand was het foccacia brood heerlijk.

Toen hebben we om 13:00 geluncht met z’n allen, en zijn erna met de hele klas gaan opruimen en afwassen.

Dit zijn een aantal foto’s hoe het proces is verlopen:

24 april

Vandaag was de een na laatste dag in de keuken. We gingen vandaag het roggenbrood beleggen. Dit roggenbrood is echt typische Deens. We moesten verschillende sausjes maken voor op het brood (zoals een curry saus).

Ook hebben 2 bakers pannenkoeken gemaakt met daarin karamel en chocolade.

Om 13:00 moesten we het eten presenteren en gingen we erna met z’n alle eten. Toen hebben we alles opgeruimd en gepoetst.

Als dessert hebben we de pannenkoeken nog gegeten.

25 april

Vanochtend zijn we naar een sterrenzaak gegaan die in 2023 een Michelin ster heeft gekregen. Hij heeft ons het hele restaurant en de open keuken laten zien. Hij was zeer gespecialiseerd en leidde zijn werknemer zeer goed op. Ik kan wel zeggen dat hij hart voor de zaak heeft.

Zijn doel was ook alles voor de gasten, als de gasten maar plezier hebben.

Daarna zijn we naar een food hall gegaan waar ze veel verschillende tentjes hadden waar je eten kon krijgen. Eerst hebben we hier geluncht en daarna hebben we een tour gekregen. Hij vertelde ook dat er vaak feestjes of vergaderingen waren. Ook een paar dagen geleden was er een event in de food hall. In dit bedrijf is dus vanalles mogelijk.

Toen zijn we naar de 10de verdieping gegaan, dit was een wijn bar. De 2 chefs hebben ons een tour gegeven en verteld hoe ze zijn begonnen. Deze 2 chefs waren nog niet zo oud en zaten pas 2 jaar in dit bedrijf. Daarna hebben we nog even met de barman gepraat want hij2 was eigen grenadine aan het maken.

26 april

Vandaag is onze allerlaatste dag voordat we weer naar Nederland vertrekken. We hebben koude schotel en frietjes zelf gemaakt en het zuurvlees opgewarmd wat we 2 dagen ervoor gemaakt hebben.

Ook heb ik met 3 andere leerlingen de tafel mooi ingedekt zodat we samen kunnen eten.

Toen hebben een aantal docenten gesproken en hebben we ons diploma gekregen.

Dit was de reis van Denemarken. Ik heb heel erg genoten en veel geleerd.

En wat ik nooit zal vergeten: de hele reis was ‘met mate’.

Dit was nog met de hele groep toen we terug naar Nederland gingen.

Suggesties Druk op enter om uitgebreid te zoeken